elliniki mathimatiki etaireia
Οκτώ παρατηρήσεις και τέσσερις προτάσεις για τις εκλογές της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας

οἶδ᾽ ὅτι·στέργει γὰρ οὐδεὶς ἄγγελον κακῶν ἐπῶν.

Ξέρω ότι κανένας δεν καλοδέχεται μαντατοφόρο κακών ειδήσεων

Σοφοκλέους Αντιγόνη, στίχος 276

Οι εκλογές στην Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία (ΕΜΕ) ολοκληρώθηκαν, τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν και το νέο(;) Διοικητικό Συμβούλιο που αναδείχτηκε συγκροτήθηκε σε σώμα.

Εύχομαι από καρδιάς ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ στο έργο του.

Περιπετειώδης ήταν η φετινή εκλογική διαδικασία και λόγω των ειδικών συνθηκών που επέβαλε η πανδημία του κορωνοϊού.

Και ενώ τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας χαλαρώνουν, η άλλη μεγάλη ενδημική «ασθένεια» στην ΕΜΕ δεν έχει λήξη και θεραπεία. Αργά αλλά σταθερά η ΕΜΕ οδηγείται στη συρρίκνωση, στην περιθωριοποίηση, στη φθορά και στην αδράνεια.

Και βέβαια η μεγάλη και βασική ευθύνη της κατάστασης που βρίσκεται η ΕΜΕ, από την οποία δυστυχώς δεν φαίνεται να ανακάμπτει, ανήκει στην παράταξη που για σχεδόν 40 χρόνια διοικεί την ΕΜΕ, στην παράταξη που πλειοψήφησε και στις πρόσφατες εκλογές, στην παράταξη που δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει οποιονδήποτε τρόπο για να εξασφαλίσει την απόλυτη εξουσία της στο πιο μεγάλο επιστημονικό σωματείο της χώρας.

Και ενώ ως άτομα είναι όλοι αξιόλογοι συνάδελφοι και επιστήμονες, ως ομάδα, ως παράταξη κάθε άλλο παρά επιστήμονες θυμίζουν.

Και αναφέρομαι φυσικά στην «Δημοκρατική Πρωτοβουλία Μαθηματικών», που στις εκλογές της 27ης Ιουνίου για την ανάδειξη του 15μελούς Δ.Σ. της ΕΜΕ «κέρδισε» τις 12 έδρες!!!

Και για να μη μένουμε μόνο στα γενικά, ας δούμε πιο συγκεκριμένα κάποια στοιχεία.

1ον) Συρρίκνωση

Στις εκλογές της 27-6-2021 ψήφισαν 1074 συνάδελφοι. Αριθμός πολύ-πολύ μικρός σε σχέση με το σύνολο των συναδέλφων Μαθηματικών της χώρας και πολύ μικρός σε σχέση με τα εγγεγραμμένα μέλη στην ΕΜΕ.

Με το δεδομένο ότι ο κάθε συνάδελφος μπορούσε να ψηφίσει και με επιστολική ψήφο, η συμμετοχή είναι πολύ μικρή.

Τι σημαίνει αυτό; Γιατί οι συνάδελφοι αδιαφορούν για την ανάδειξη Δ.Σ. της Εταιρείας; Γιατί πολύ λίγοι συνάδελφοι είναι ενεργά μέλη της ΕΜΕ;

2ον) Άκυρα – Λευκά

Από τους 1074 συναδέλφους που ψήφησαν, 1 συνάδελφος έριξε Λευκό και 10 συνάδελφοι έριξαν Άκυρο.

Δηλαδή 11 συνάδελφοι μέλη της ΕΜΕ, είναι οικονομικά τακτοποιημένοι, συμμετείχαν στην διαδικασία των εκλογών αλλά αρνήθηκαν να δώσουν ψήφο σε κάποιον υποψήφιο, είτε απευθείας ρίχνοντας Λευκό, είτε έμμεσα ρίχνοντας Άκυρο.

11 συνάδελφοι, συνειδητοποιημένοι, υπεύθυνοι, έντιμοι, έστειλαν το μήνυμά τους, αρνούμενοι να δεχθούν την κατάσταση που υπάρχει τώρα στην ΕΜΕ, παραμένοντας όμως μέλη της, ελπίζοντας και προσβλέποντας σε κάτι καλύτερο. Γιατί, δεν πιστεύω να υπάρχει κανείς που να νομίζει πως οι 11 αυτοί συνάδελφοι έκαναν λάθος, ή μπερδεύτηκαν και έριξαν άκυρο ψηφοδέλτιο;

Και γι αυτούς τους συναδέλφους γράφω αυτές τις γραμμές.

3ον) Ιδιότυπη Νοθεία

Στις φετινές εκλογές, λόγω των περιοριστικών μέτρων, υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση στην διακίνηση του εκλογικού υλικού, καθυστέρηση που αποδίδεται στα ΕΛΤΑ, με αποτέλεσμα να μην φτάσουν έγκαιρα σε συναδέλφους τα ψηφοδέλτια, οι φάκελοι κ.λ.π. ώστε να καταστεί δυνατή η συμμετοχή τους στην ψηφοφορία. Τουλάχιστον στην επαρχία δεν έφτασαν παντού.

Όμως κάποιοι συνάδελφοι είχαν και διακινούσαν ψηφοδέλτια και φακέλους, σταυρωμένα με 15 σταυρούς των υποψηφίων της συγκεκριμένης παράταξης!!!

Ένα απαράδεκτο φαινόμενο. Μια ιδιότυπη νοθεία των αποτελεσμάτων.

Γιατί το Δ.Σ. της ΕΜΕ δεν φρόντισε εγκαίρως να φτάσει το εκλογικό υλικό στους συναδέλφους της επαρχίας;

Αν τα ΕΛΤΑ καθυστερούσαν την παράδοση του εκλογικού υλικού, γιατί δεν έστελναν το υλικό με τα ΚΤΕΛ στα παραρτήματα, ώστε να γίνει δυνατή η συμμετοχή όλων όσων επιθυμούσαν στις εκλογές;

Αλλά φυσικά είναι γνωστή η απαξίωση που έχουν οι συνάδελφοι της κεντρικής ΕΜΕ για τα παρατήματα. Γι αυτούς τα παραρτήματα και οι Διοικούσες Επιτροπές τους είναι μόνο για να εκτελούν, χωρίς συμμετοχή και λόγο, τις όποιες αποφάσεις τους.

(Αν τελικά στάλθηκε το εκλογικό υλικό, κάποια στιγμή θα έλθει;;)

4ον) Το εκλογικό σύστημα

Στις εκλογές της 27-6-2021 ψήφισαν 1074 συνάδελφοι. 1 λευκό, 10 άκυρα και 1063 έγκυρα. Άρα λογικά 1063 δια 15 που είναι οι έδρες, (1063:15=70,87) το εκλογικό μέτρο πρέπει να είναι 70 ψήφοι.

Όμως με το ισχύον εκλογικό σύστημα, που κατασκεύασε και ψήφισε η μικρή και συμπαγής πλειοψηφία της ΕΜΕ, το εκλογικό μέτρο είναι 905 σταυροί!!!

Γιατί στις εκλογές στην ΕΜΕ δεν μετράνε οι ψήφοι, αλλά οι σταυροί!!

Δεν είναι του παρόντος να γίνει πλήρης ανάλυση του συστήματος αυτού.

Είναι τόσο «διαβολικά» φτιαγμένο ώστε για να το εξουδετερώσεις πρέπει να μετέλθεις μέσα και μεθόδους που απάδουν της μαθηματικής και επιστημονικής λογικής.

Ένα εκλογικό σύστημα με Ενιαίο ψηφοδέλτιο αλλά με παρατάξεις!!

Στο οποίο δεν παίζουν ρόλο οι ψήφοι, αλλά οι σταυροί!!

Ένα μόνο υποθετικό παράδειγμα αρκεί για να δει κανείς το μέγεθος της διαστρέβλωσης.

Αν υποθέσουμε ότι κατέβαινε υποψήφιος ένας πολύ γνωστός συνάδελφος, διακεκριμένος, αξιολογότατος, πχ ο αείμνηστος πρόεδρος της ΕΜΕ Νείλος Σακελλαρίου, και τον ψήφιζαν 800 ή 900 συνάδελφοι από τους 1074 που ψήφισαν συνολικά, ΔΕΝ θα εκλεγόταν!!!

Γιατί το εκλογικό μέτρο είναι 905, και για να εκλεγεί κανείς πρέπει να ανήκει σε 15μελή παράταξη!!

(Να σημειώσουμε εδώ ότι το εκλογικό σύστημα για να αλλάξει χρειάζεται να πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση και να συμμετέχει το 75% των οικονομικώς τακτοποιημένων μελών. Το 2013 έγινε μια τέτοια συνέλευση και τροποποιήθηκε το καταστατικό και ψηφίστηκε αυτό το εκλογικό σύστημα-τερατούργημα σε μια κατασκευασμένη συγκυρία που τα οικονομικώς τακτοποιημένα μέλη ήταν πολύ λίγα και ελεγχόμενα.)

5ον) Διαχωρισμός των μελών σε τακτικά και αντεπιστέλλοντα.

Τα μέλη της ΕΜΕ χωρίζονται σε Τακτικά (όσοι ζουν και εργάζονται στην έδρα της ΕΜΕ, περιφέρεια τέως διοικήσεως Πρωτευούσης) και Αντεπιστέλλοντα (όσοι κατοικούν εκτός της έδρας της ΕΜΕ, δηλαδή στην επαρχία!!).

Στο Δ.Σ. της ΕΜΕ μπορούν να συμμετέχουν μέχρι 4 αντεπιστέλλοντα μέλη.

Έτσι στις φετινές εκλογές αναδείχτηκαν ως μέλη του Δ.Σ. τέσσερις υποψήφιοι αντεπιστέλλοντα μέλη από την παράταξη που πλειοψήφησε και έτσι μία συνάδελφος, η κ. Ζαφειροπούλου Φιλαρέτη, αν και ήλθε δεύτερη σε σταυρούς προτίμησης από την παράταξη «Κίνηση για την Αλλαγή στη Μαθηματική Εκπαίδευση» δεν εκλέχτηκε, έμεινε εκτός Δ.Σ. Τη θέση της την «έκλεψε» ο αντιδημοκρατικός και ίσως αντισυνταγματικός διαχωρισμός των μελών σε τακτικά και αντεπιστέλλοντα.

Έτσι άλλος υποψήφιος αντεπιστέλλων μέλος της ΕΜΕ, από άλλη παράταξη,  δεν μπορούσε να εκλεγεί, αφού τις 4 θέσεις τις κατέλαβαν, κυριολεκτικά, οι 4 εκλεκτοί της πλειοψηφούσας παράταξης!!

6ον) Η πραγματική δύναμη των παρατάξεων.
Αν αναλύσουμε τα αποτελέσματα των εκλογών, και θεωρήσουμε ότι εκφράζουν τη βούληση των ψηφοφόρων, κάτι που η συμμετοχή μόλις 1074 συναδέλφων στην εκλογική διαδικασία διαψεύδει, βλέπουμε τα εξής:

α) Η πλειοψηφούσα παράταξη «Δημοκρατική Πρωτοβουλία Μαθηματικών» (ΔΠΜ) έλαβε περίπου 650 με 680 ψήφους και σε καμία περίπτωση 851 ψήφους που τις έδωσε το εκλογικό σύστημα-λαιμητόμος, αφού: ο πρώτος σε σταυρούς υποψήφιος της παράταξης αυτής, και πιο αναγνωρίσιμο μέλος της, πήρε 753 σταυρούς, ο μεσαίος σε σταυρούς υποψήφιος πήρε γύρω στους 700 σταυρούς και ο τελευταίος σε σταυρούς υποψήφιος πήρε 645 σταυρούς.

Επίσης για την Ε.Ε της ΕΜΕ, ο πρώην πρόεδρος της ΕΜΕ, αξιόλογος συνάδελφος, με αποδοχή πέραν της παρατάξεώς του, έλαβε 785 σταυρούς, ο πρώην Γεν. Γραμματέας της ΕΜΕ έλαβε 706 σταυρούς και ο τρίτος υποψήφιος της ίδια παράταξης πήρε 639 σταυρούς. Δηλαδή είναι φανερό πως η πραγματική εκλογική δύναμη της πλειονοψηφήσασας παράταξης ΔΠΜ δεν υπερβαίνει τις 640 με 650 ψήφους.    

 Με δεδομένο πως οι ψηφοφόροι της παράταξης ψήφησαν 15 υποψήφιους φαίνεται καθαρά πως η παράταξη ΔΠΜ ψηφίστηκε ως παράταξη από περίπου 640 με 650 ψηφοφόρους, ποσοστό λίγο πάνω από 50 %, ενώ στο Δ.Σ. ανέδειξε 12 συμβούλους, ποσοστό 80%.

β) Η δεύτερη σε ψήφους παράταξη «Κίνηση για την Αλλαγή στη Μαθηματική Εκπαίδευση» (ΚΑΜΕΚΠ) έλαβε περίπου 120 ψήφους, ποσοστό 11%, ενώ στο Δ.Σ. ανέδειξε 2 συμβούλους, ποσοστό 13%.

γ) Η τρίτη σε ψήφους παράταξη «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Μαθηματικών» (ΔΗΠΑΚΙΜ) έλαβε περίπου 65 ψήφους, ποσοστό 6%, ενώ στο Δ.Σ. ανέδειξε 1 σύμβουλο, ποσοστό 6,5%.

δ Η τέταρτη σε ψήφους παράταξη «Μαθηματική Άνοιξη» (ΜΑ) έλαβε περίπου 45 ψήφους, ποσοστό 4%, ενώ στο Δ.Σ. δεν ανέδειξε σύμβουλο, ποσοστό 0%.

(Η ανάλυση για τις τρεις παρατάξεις έγινε με το ίδιο σκεφτικό όπως και για την πρώτη, με περισσότερη όμως πιθανότητα απόκλισης)

Σύμφωνα με την ανάλυση που έκανα και με ένα δημοκρατικό και αναλογικό εκλογικό σύστημα, η πρώτη παράταξη ΔΠΜ θα είχε στο Δ.Σ. 10 συμβούλους (ίσως και 11), η δεύτερη παράταξη ΚΑΜΕΚΠ θα είχε στο Δ.Σ. 2 συμβούλους, η τρίτη παράταξη ΔΗΠΑΚΙΜ θα είχε στο Δ.Σ. 1 ή 2 συμβούλους  και η τέταρτη παράταξη ΜΑ θα είχε στο Δ.Σ. 1 σύμβουλο.

Προς τι λοιπόν αυτή εμμονή στην αντιδημοκρατική και αντισυναδελφική νοοτροπία της πλειοψηφίας;

Απλά γιατί έτσι και μόνο, όντας μια συμπαγής και μικρή μειοψηφία στο σώμα των  Μαθηματικών, αναδεικνύεται σε παντοδύναμη και μεγάλη πλειοψηφία.

7ον) Οι ευθύνες των άλλων παρατάξεων

Για να είμαστε όμως δίκαιοι και συνεπείς σε όσα πρεσβεύουμε χρόνια τώρα, πρέπει να αναφερθούμε και στις ευθύνες των άλλων παρατάξεων για το χαμηλό και συνεχώς μειούμενο ενδιαφέρον των συναδέλφων για την ΕΜΕ και την πολλή μικρή συμμετοχή τους στις εκλογές. Στην απαξίωση τελικά που έχει η ΕΜΕ.

α) Οι παρατάξεις ΚΑΜΕΚΠ και ΔΗΠΑΚΙΜ με τον ξύλινο λόγο τους, την στερεότυπη και άκαρπη «κριτική» τους, την εμμονή σε θέσεις και απόψεις που εκ των πραγμάτων έχουν ξεπεραστεί από την κοινωνία συνολικά, επομένως και από τους νέους συναδέλφους Μαθηματικούς, την άρνηση σε οτιδήποτε έρχεται σε αντίθεση με τις απόψεις τους και τέλος στην εμμονή τους να συμπεριφέρεται η ΕΜΕ ως συνδικαλιστικό σωματείο, με κανόνες και τρόπους που δεν ταιριάζουν σε επιστημονική εταιρεία, «έδιωξαν» από κοντά τους και από την εταιρεία τον κόσμο.

Οι παρατάξεις αυτές δεν αποτελούν εναλλακτική πρόταση διοίκησης της ΕΜΕ.

Η συμμετοχή μέλους της πρώτης παράταξης σε θέση ευθύνης, θα αποδειχθεί ότι μόνο διακοσμητική είναι.

β) Η παράταξη Μαθηματική Άνοιξη, με τον αέρα και την ζωντάνια του νέου και ελπιδοφόρου όταν πρωτοεμφανίστηκε, πολύ γρήγορα «μαράθηκε», έχασε την δυναμική της. Τα στελέχη της δεν είχαν αντοχή και πραγματική διάθεση να παλέψουν για μια πραγματική Άνοιξη στην ΕΜΕ.

Έδειξε ασυγχώρητη αφέλεια, κατεβάζοντας μόνο 7 υποψηφίους για το Δ.Σ και 1 για την Ε.Ε. (!!) και ήταν εκ των προτέρων χαμένη, προς μεγάλη χαρά της ΔΠΜ, που έτριβε τα χέρια της, αφού τις έδρες της ΜΑ θα τις έπαιρνε αυτή!!

8ον ) Επίλογος Τί Κάνουμε; Πιο είναι το μέλλον;

Η Ε.Μ.Ε., που το 2018 έκλεισε 100 ύπαρξης, δημιουργίας και δράσης, με έργο πολλαπλό και σημαντικό, η επιστημονική στέγη των Μαθηματικών, η επιστημονική Εταιρεία που το Διοικητικό της Συμβούλιο κόσμησαν και λάμπρυναν οι μεγαλύτεροι Έλληνες Μαθηματικοί, σήμερα βρίσκεται σε έσχατη κατάντια και απαξίωση, με ελάχιστα μέλη κυρίως παλιούς Μαθηματικούς, σε κακή οικονομική κατάσταση…

Αν συνεχίσει με τον ίδιο τρόπο, με την ίδια νοοτροπία διοίκησης το μέλλον, δυστυχώς, δεν διαγράφεται καλό και αίσιο, μάλλον μελανό και αβέβαιο.

Πρέπει η διοίκηση της ΕΜΕ να κατανοήσει ότι αυτή και μόνο μπορεί να δώσει τη λύση.

Να προχωρήσει άμεσα σε αλλαγή του καταστατικού,(το μπορεί) και να κάνει τις εξής αλλαγές:

1)  Να είναι όλα τα μέλη της ΕΜΕ ισότιμα, τακτικά μέλη, σε όποια πόλη της Ελλάδας κατοικούν.

2) Να δοθεί η δυνατότητα να δημιουργούνται παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα, και στην περιοχή της Αττικής, στην λεγόμενη περιοχή τέως διοικήσεως πρωτευούσης.

3) Να αλλάξει το εκλογικό σύστημα. Να υπάρχουν παραταξιακά ψηφοδέλτια αφού υπάρχουν παρατάξεις. Είναι τουλάχιστον κωμικό, να υπάρχει ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο και οι έδρες να μοιράζονται σε παρατάξεις.

Εναλλακτικές προτάσεις υπάρχουν για το θέμα.

Αν ανοίξει διάλογος θα κατατεθούν.

4) Όποια άλλη αλλαγή κρίνει αναγκαία σε άρθρα του καταστατικού με στόχο τη βελτίωσή του, για την καλύτερη λειτουργία της Εταιρείας.  

Ελπίζουμε ότι η νεο(;)εκλεγείσα διοίκηση της ΕΜΕ θα αντιληφθεί και θα αισθανθεί την κατάσταση που βρίσκεται η Εταιρεία και θα κάνει έστω και την τελευταία στιγμή τις σωστές επιλογές.

Βόλος 21 Ιουλίου 2021

*Σπύρος Δημόπουλος

Μέλος της ΕΜΕ - Παράρτημα Ν. Μαγνησίας

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα