Την επέκταση των εργαστηρίων δεξιοτήτων σε όλα τα σχολεία από την επόμενη κιόλας σχολική χρονιά έχει στα σκαριά το υπουργείο Παιδείας. Τα εργαστήρια δεξιοτήτων θα εισαχθούν σε όλα τα σχολεία τα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια, ενώ θα διδάσκονται από εκπαιδευτικούς που έχουν λάβει σχετική επιμόρφωση πάνω στις θεματικές ενότητες που πραγματεύονται, ανάμεσα τους και η σεξουαλική αγωγή.
Να σημειωθεί πως τα εργαστήρια δεξιοτήτων εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά φέτος πιλοτικά σε 218 σχολεία και εισήγαγαν τους μαθητές στα αντικείμενα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, της οδικής ασφάλειας, της προστασίας του περιβάλλοντος, της κλιματικής αλλαγής κ.α.
Μάλιστα το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής έχει ήδη δημοσιεύει την πρόσκληση για την εξ αποστάσεως επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, της Α/θμιας (Νηπιαγωγείο - Δημοτικό) και Β/θμιας (Γυμνάσιο) Εκπαίδευσης, για τα σχολικά έτη 2020-2021 και 2021-2022, στις 26 σύγχρονες δεξιότητες που θα εισαχθούν από τον επόμενο χρόνο στα σχολεία.
Η πρόσκληση του ΙΕΠ υλοποιείται στο πλαίσιο της Πράξης: «Επιμόρφωση των Εκπαιδευτικών στις Δεξιότητες μέσω Εργαστηρίων», με κωδικό ΟΠΣ ( MIS) 5092064 και καλεί τους εκπαιδευτικούς να δηλώσουν συμμετοχή ήδη από τη Δευτέρα, 31 Μάϊου 2021.
Για την μοριοδότηση τους στο μάθημα της σεξουαλικής αγωγής οι εκπαιδευτικοί μπορούν να επιμορφωθούν άμεσα μέσω του 9μηνου σεμιναρίου που υλοποιεί το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και επίκειται να ξεκινήσει στις 21 Ιουνίου 2021. Η επιμόρφωση είναι 400 ωρών και μοριοδοτεί σε διορισμούς, προσλήψεις και κρίσεις εκπαιδευτικών σύμφωνα με τη νομοθεσία (περισσότερα εδώ...).
Η υπουργός Παιδείας, σχολιάζοντας από την μεριά της τις επερχόμενες αλλαγές που θα φέρουν τα εργαστήρια δεξιοτήτων μίλησε για «αλλαγή φιλοσοφίας στο σχολείο, το οποίο θα εστιάζει πέρα από τη μετάδοση της γνώσης, στην καλλιέργεια δεξιοτήτων, όπως κριτική σκέψη, επίλυση προβλημάτων, ενσυναίσθηση, ομαδική δουλειά».
Η κα. Νίκη Κεραμέως σε δηλώσεις τις τόνισε ακόμα: «Πώς θα καλλιεργούνται αυτές οι δεξιότητες στα παιδιά μας; Μέσα από νέες θεματικές που μπαίνουν στο σχολείο, όπως ρομποτική, εθελοντισμός, οδική ασφάλεια, σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, προστασία του περιβάλλοντος, κλιματική αλλαγή, ανακύκλωση κ.ο.κ., επιχειρηματικότητα. Όλες αυτές οι θεματικές μπαίνουν στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου από το νηπιαγωγείο μέχρι το γυμνάσιο. Κάθε θεματική είναι σταθμισμένη ανά εκπαιδευτική ηλικία».
Ποιες είναι οι 26 θεματικές ενότητες
Α) Βασικές θεματικές Ενότητες
Ζω καλύτερα – Ευ Ζην
- Γνωρίζω το σώμα μου- Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση
- ΥΓΕΙΑ: Διατροφή - Αυτομέριμνα, Οδική Ασφάλεια
- Ψυχική και Συναισθηματική Υγεία - Πρόληψη
Φροντίζω το Περιβάλλον
- Οικολογία - Παγκόσμια και Τοπική Φυσική Κληρονομιά
- Φυσικές Καταστροφές, Πολιτική Προστασία
- Παγκόσμια & Τοπική Πολιτιστική Κληρονομιά
Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ - Κοινωνική Συναίσθηση & Ευθύνη
- Ανθρώπινα Δικαιώματα
- Εθελοντισμός -Διαμεσολάβηση
- Συμπερίληψη: Αλληλοσεβασμός, Διαφορετικότητα
Δημιουργώ & Καινοτομώ - Δημιουργική Σκέψη & Πρωτοβουλία
- STEM/Εκπαιδευτική Ρομποτική
- Επιχειρηματικότητα - Αγωγή Σταδιοδρομίας- Γνωριμία με Επαγγέλματα
Β) Δεξιότητες του 21ου αιώνα
Δεξιότητες 21ου αιώνα (4cs)
- Δεξιότητες μάθησης 21ου αιώνα (4cs) (Κριτική σκέψη, Επικοινωνία, Συνεργασία, Δημιουργικότητα)
- Ψηφιακή μάθηση 21ου αιώνα(4cs σε ψηφιακό περιβάλλον) (Ψηφιακή επικοινωνία, Ψηφιακή συνεργασία, Ψηφιακή δημιουργικότητα, Ψηφιακή κριτική σκέψη, Συνδυαστικές δεξιότητες ψηφιακής τεχνολογίας, επικοινωνίας και συνεργασίας)
- Παραγωγική μάθηση μέσω των τεχνών και της δημιουργικότητας
Δεξιότητες ζωής
- Δεξιότητες της κοινωνικής ζωής (Αυτομέριμνα, Κοινωνικές δεξιότητες, Ενσυναίσθηση και ευαισθησία, Πολιτειότητα, Προσαρμοστικότητα, Ανθεκτικότητα, Υπευθυνότητα)
- Δεξιότητες της ψηφιακής ιθαγένειας (Ευχέρεια στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, Ψηφιακή πολιτειότητα, Ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο, Προστασία από εξαρτητικές συμπεριφορές στις τεχνολογίες, ανθεκτικότητα)
- Δεξιότητες διαμεσολάβησης και κοινωνικής ενσυναίσθησης (Ενσυναίσθηση και ευαισθησία, Διαμεσολάβηση, Επίλυση συγκρούσεων, Πολιτειότητα)
- Δεξιότητες επιχειρηματικότητας (Πρωτοβουλία, Οργανωτική ικανότητα, Προγραμματισμός, Παραγωγικότητα, Αποτελεσματικότητα)
Δεξιότητες της τεχνολογίας, της μηχανικής και της επιστήμης
- Δεξιότητες της τεχνολογίας (Δεξιότητες δημιουργίας και διαμοιρασμού ψηφιακών δημιουργημάτων, Δεξιότητες ανάλυσης και παραγωγής περιεχομένου σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, Δεξιότητες διεπιστημονικής και διαθεματικής χρήσης των νέων τεχνολογιών)
- Δεξιότητες διαχείρισης των Μέσων (Πληροφορικός γραμματισμός, Ψηφιακός γραμματισμός, Τεχνολογικός γραμματισμός, Γραμματισμός στα μέσα, Ασφάλεια στο διαδίκτυο)
- Ρομποτική (Δεξιότητες μοντελισμού και προσομοίωσης, Επιστημονική/ υπολογιστική σκέψη)
Δεξιότητες του νου
- Στρατηγική Σκέψη (Οργανωσιακήσκέψη, Μελέτη περιπτώσεων και Επίλυση προβλημάτων)
- Πλάγια σκέψη (Δημιουργική, παραγωγική, ολιστική σκέψη), Κατασκευές, παιχνίδια, εφαρμογές
- Ρουτίνες σκέψης και αναστοχασμός
- Κατασκευές, παιχνίδια, εφαρμογές
- Δεξιότητες υπολογιστικής σκέψης (Επιστημονική/ υπολογιστική σκέψη διαμεσολάβηση)
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη