pyrkagia andros
Σύστημα έγκαιρης ανίχνευσης καπνού για την αποφυγή πυρκαγιών ανέπτυξαν φοιτητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας

Ίχνη καπνού εντοπίζει από την κορυφή ενός δέντρου, όπου είναι τοποθετημένος, ο αισθητήρας του συστήματος έγκαιρου εντοπισμού πυρκαγιάς που δημιούργησε η φοιτητική ομάδα Fireproov, η οποία πέρασε στην τελική δεκάδα του διαγωνισμού «JA Start Up» του Junior Achievement Greece.

   Το σήμα φτάνει άμεσα στον διαχειριστή του συστήματος και στις αρμόδιες αρχές, την πυροσβεστική και τις δυνάμεις της πολιτικής προστασίας. Οι ίδιοι είχαν, άλλωστε, ενημερωθεί νωρίτερα για τον αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης φωτιάς στη συγκεκριμένη περιοχή καθώς οι έξυπνοι αλγόριθμοι βελτιστοποίησης που ανέπτυξαν οι φοιτητές καταφέρνουν να κάνουν μια αξιόπιστη ανάλυση κινδύνου, ώστε να υπάρχει χρόνος για την κατάλληλη προετοιμασία όλων των εμπλεκόμενων. Παράλληλα με τη μετάδοση του σήματος κινδύνου, ένα drone απογειώνεται, στέκεται πάνω από το σημείο της φωτιάς, λίγα λεπτά μετά την εκδήλωσή της και ρίχνει από το κατάλληλο ύψος τις ειδικές πυροσβεστικές βόμβες που σβήνουν την εστία.

   Από την πλευρά της ομάδας Fireproov, ο Αδαμάντιος Αβραντίνης, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η ιδέα για τη δημιουργία του συστήματος, που λειτουργεί με τον τρόπο που περιγράφεται παραπάνω, προέκυψε στο πλαίσιο του μαθήματος της Ψηφιακής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας που διδάσκει ο καθηγητής Σταύρος Λουνής στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο ίδιος μαζί με τους συμφοιτητές του στο 4ο έτος, Άννα Μαρία Μερσίνογλου, Γιώργο Κοκορόγιαννη και Σταύρο Βασίλαρο σκέφτηκαν να αξιοποιήσουν τεχνολογίες Internet of Things που συνδέουν μεταξύ τους πλήθος συσκευών, για εφαρμογές στον τομέα των πράσινων πόλεων με στόχο την πρόληψη των πυρκαγιών.

   «Η ιδέα μας άρεσε πολύ και αποφασίσαμε να την παρουσιάσουμε και στον φοιτητικό διαγωνισμό καινοτομίας και επιχειρηματικότητας "JA Start Up" του Junior Achievement Greece», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αδαμάντιος Αβραντίνης, λίγες μέρες πριν από τον τελικό του διαγωνισμού, την ερχόμενη Παρασκευή, όπου η Fireproov θα αναμετρηθεί με άλλες 9 φοιτητικές ομάδες για τον τίτλο.

   Στο ερώτημα ποια είναι η καινοτομία που έδωσε τη δυνατότητα στους Fireproov να βρεθούν στον τελικό, απαντά ότι «η καινοτομία δεν αφορά μόνο τον άμεσο εντοπισμό της πυρκαγιάς, όταν αυτή ξεσπάσει, αλλά όλη τη διαδικασία της πρόβλεψης και της ανάλυσης κινδύνου».

   «Ακούμε κάθε καλοκαίρι ότι αύριο θα έχει 40 βαθμούς, θα έχει πολύ αέρα, οπότε συγκεκριμένες περιοχές θεωρείται ότι έχουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης φωτιάς. Ωστόσο, με την ιδέα μας μπορεί να υπάρχει μια ταξινόμηση των περιοχών στις οποίες υπάρχει κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς και με την κατάλληλη προετοιμασία και χωροθέτηση του στόλου της πυροσβεστικής, να είναι σε θέση οι δυνάμεις να την αντιμετωπίσουν εγκαίρως, πριν ακόμη επεκταθεί», προσθέτει.

   Τα μέλη της ομάδας θεωρούν ότι το σύστημα που δημιούργησαν μπορεί να εξελιχθεί σε ένα εμπορικό προϊόν, το οποίο, μάλιστα, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και από ιδιώτες- για παράδειγμα από ιδιοκτήτες καλλιεργειών ή ξενοδοχειακών μονάδων που θέλουν να προφυλάξουν την παραγωγή τους, τη λειτουργία των μονάδων τους και το φυσικό περιβάλλον της περιοχής από το ενδεχόμενο μιας πυρκαγιάς.

   Σε ό,τι αφορά το κόστος ενός τέτοιου προϊόντος ο κ. Αβραντίνης διευκρινίζει ότι αυτό διαφοροποιείται ανάλογα με τον εκάστοτε εξοπλισμό, τους αισθητήρες, το είδος του drone, τη δυνατότητά του να πετάει σε μεγάλες αποστάσεις αλλά και το βάρος των πυροσβεστικών βομβών που μπορεί να μεταφέρει. Σημαντικό είναι και το κόστος του λογισμικού που ουσιαστικά συντηρεί όλες τις συσκευές με τις οποίες επικοινωνεί, επιλύει προβλήματα και δημιουργεί νέες δυνατότητες για τη συνέχιση του έργου.

   «Ενδεικτικά είχαμε υπολογίσει σαν ένα ελάχιστο ενδεικτικό κόστος, τις 2.500 με 3.000 ευρώ, ποσό που περιλαμβάνει το drone, την εγκατάσταση μερικών συσκευών εντοπισμού, την ετήσια συνδρομή στο λογισμικό και ένα σετ από τις μπάλες πυρόσβεσης που τις προμηθευόμαστε από άλλους», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα