Αντώνης Λιάκος: «Τα περί τεμπέληδων διδακτόρων είναι μπούρδες»
«Μην έχει κανείς αυταπάτες, ότι αυτή είναι η άποψη του Πατέλη. Το λέει με τα λόγια, το λέει με τη γλώσσα του σώματος, με τη σκηνοθεσία της δήλωσης. Το λέει η κυβέρνηση με τις εκθέσεις του ΣΕΒ, με την έκθεση Πισσαρίδη, με όλους τους τρόπους [...] Θέλουν λιγότερους στα πανεπιστήμια, λιγότερους στα μεταπτυχιακά και στα διδακτορικά. Όσους έχουν και μπορούν να πληρώσουν»

Αποστομωτική η απάντηση του ομότιμου καθηγητή νεότερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντώνη Λιάκου στις απαράδεκτες δηλώσεις του οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη περί «τεμπέληδων» που κάνουν διδακτορικά.

Ο Αντ. Λιάκος, με προσωπική του ανάρτηση στο facebook σχολιάζει την παραπάνω τοποθέτηση τονίζοντας ότι όσα δήλωσε ο κ. Πατέλης αποτελούν ουσιαστικά την κυβερνητική γραμμή στα ζητήματα Παιδείας, με την παρεμπόδιση της εισαγωγής στην τριτοβάθμια (βλ. εφαρμογή Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής κλπ), την προώθηση ιδιωτικών συμφερόντων (βλ. κολέγια, μηχανογραφικό για τη φοίτηση στα δημόσια ΙΕΚ κλπ) και χαρακτήρισε τα περί τεμεπελιάς «μπούρδες».

Η ανάρτηση

«Επειδή έως τώρα έχω εποπτεύσει άμεσα ή έμμεσα, περίπου δυο δωδεκάδες διδακτορικά, κάτοχοι των οποίων διδάσκουν και σε ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια, θέλω να πω ότι δεν είδα κανέναν και καμιά που να μην εργαζόταν παράλληλα, αν δεν είχε πετύχει κάποια υποτροφία με αξιώσεις από ξένους φορείς (γιατί οι ελληνικές ήταν ελάχιστες δυστυχώς). Επομένως τα περί τεμπελιάς ή αναβολής συνάντησης με την αγορά εργασίας είναι μπούρδες.

Μπούρδες; Όχι ακριβώς. Στον 19ο αιώνα, ένας επτανήσιος αριστοκράτης έγραφε “κάθε σπίτι έχει τον ντοτόρο του, όπως έχει τον γάιδαρό του”. Εξέφραζε την αποστροφή του στη διάδοση της ανώτερης εκπαίδευσης στα μεσαία στρώματα, που εν τέλει απείλησαν τα προνόμια της καταγωγής.

Μην έχει κανείς αυταπάτες, ότι αυτή είναι η άποψη του Πατέλη. Το λέει με τα λόγια, το λέει με τη γλώσσα του σώματος, με τη σκηνοθεσία της δήλωσης. Το λέει η κυβέρνηση με τις εκθέσεις του ΣΕΒ, με την έκθεση Πισσαρίδη, με όλους τους τρόπους. Θέλουμε προσαρμογή της εκπαίδευσης στην αγορά εργασίας. Και επειδή για την αγορά εργασίας τα διδακτορικά και τα μεταπτυχιακά είναι overqualified, τότε να προσαρμοστεί η εκπαίδευση στην αγορά εργασίας, να προσαρμοστεί προς τα κάτω. Λιγότερους στα πανεπιστήμια, λιγότερους στα μεταπτυχιακά και στα διδακτορικά. Όσους έχουν και μπορούν να πληρώσουν.

Η πολιτική αυτή οδηγεί σε μια πιο φτωχή συνολικά κοινωνία, αλλά με μεγαλύτερη διαφοροποίηση ανάμεσα στους πλούσιους και στους φτωχούς.

Το ζήτημα είναι όχι αν μεταξύ μας σαρκάζουμε τους πατέληδες, αλλά αν αποκτούν απήχηση στην κοινωνία. Ο Πατέλης τα είπε αυτά σε έναν κόμβο όπου για να παρακολουθήσεις παρόμοιες μπούρδες περί επιτυχίας και ευτυχίας πρέπει να πληρώσεις συνδρομή 40 ευρώ. Ποιοι κακόμοιροι την πληρώνουν, ελπίζοντας ότι θα μάθουν από αυτά, ότι θα πάρουν κάτι από τη λάμψη των πατέληδων αν τους μιμηθούν και υιοθετήσουν τις απόψεις τους και τις νοοτροπίες τους. Αυτοί οι κακόμοιροι είναι το πρόβλημα. Το κοινό των πατέληδων. Πώς τους προσεγγίζεις;».

Χαμένος χρόνος τα διδακτορικά

Θυμίζουμε ότι ο οικονομικός σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη μιλώντας στο ImpacTalk προχώρησε σε προσβλητικά σχόλια για όλους εκείνους τους επιστήμονες που παράγουν σοβαρό έργο μέσα στα Πανεπιστήμια δηλώνοντας:

«Για τις πιο πολλές δουλειές που μπορεί να κάνει κάποιος μετά τις σπουδές του όχι απλώς δεν είναι απαραίτητο το διδακτορικό αλλά είναι και κάτι το αρνητικό. Δε θα προσλάμβανα κάποιον με διδακτορικό αν μου έκανε αίτηση γιατί δείχνει ότι πιθανώς να είναι κάποιος άνθρωπος που δεν έχει απαραιτήτως όρεξη για δουλειά».

Ο Αλ. Πατέλης λοιπόν, με μία φράση υποτίμησε την αξία της έρευνας θεωρώντας ότι η εκπόνηση διδακτορικού κάθε άλλο παρά επαγγελματική εξέλιξη μπορεί να θεωρηθεί καθώς «απαιτεί μία αφοσίωση αν θέλεις να το κάνεις καλά 4-5-6 χρόνια στην πιο παραγωγική σου ηλικία οπότε είναι κάτι που ουσιαστικά σου καθυστερεί την καριέρα σου».

«Λένε πρώτα την πατάτα και μετά ζητούν συγγνώμη»

Οι αντιδράσεις φυσικά δεν άργησαν να έρθουν, ενώ ο σύμβουλος του πρωθυπουργού δέχθηκε μέχρι και φίλια πυρά.

«Να προσέχουν τι λένε οι τεχνοκράτες» είπε ο βουλευτής της ΝΔΝικήτας Κακλαμάνης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του συμβούλου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, Αλέξη Πατέλη, περί «τεμπέληδων» κατόχων διδακτορικών τίτλων σπουδών.

Μιλώντας στο MEGA ο κ. Κακλαμάνης αναφέρθηκε στις δηλώσεις του επικεφαλής οικονομικού συμβούλου που είχε πει: «Το διδακτορικό είναι κάτι το αρνητικό. Εγώ δεν θα προσλάμβανα κάποιον με διδακτορικό, γιατί δείχνει ότι πιθανώς να είναι κάποιος ο οποίος δεν έχει απαραιτήτως όρεξη για δουλειά».

«Εκτιμώ ότι ο κ. Πατέλης κατάλαβε το λάθος του και ζήτησε συγγνώμη. Έχω όμως να απαντήσω στον κάθε κ. Πατέλη, ότι η δική μου διδακτορική διατριβή μου πήρε 3,5 χρόνια. Αλλά δεν καθόμουν να κάνω τη διατριβή σπίτι μου, δούλευα και στο νοσοκομείο. Όλοι οι τεχνοκράτες, που ένας πρωθυπουργός τους τιμά με την εμπιστοσύνη τους, δεν μπορεί όταν κάνουν την πατάτα να λένε συγγνώμη και ότι δεν είναι πολιτικοί. Γιατί ο λογαριασμός πάει στον πρωθυπουργό. Πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί» άστραψε και βρόντηξε ο Ν. Κακλαμάνης, τονίζοντας ότι οι απόψεις του Αλ. Πατέλη δεν εκφράζουν το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

«Η ουσία όσων είπε είναι μια προσπάθεια περιορισμού του δικαιώματος της μόρφωσης των παιδιών. Σήμερα αμφισβητείται η αξία του διδακτορικού, προχθές αμφισβητήθηκε η αξία να συνεχίσουν τα παιδιά τις σπουδές στο λύκειο. Φέτος θα έχουμε 25.000 λιγότερα παιδιά στα πανεπιστήμια» αντέτεινε ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκος Φίλης, υποστηρίζοντας ότι ο κ. Πατέλης περιέγραψε με κυνικότητα το πρόγραμμα της κυβέρνησης στα ζητήματα εκπαίδευσης.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα