Αξιολόγηση των σχολείων και των εκπαιδευτικών με κριτήριο -μεταξύ άλλων- την προώθηση των θετικών επιστημών και ανάληψη δράσεων από τις επιχειρήσεις για την προώθηση των STEM στα σχολεία, προτείνει ο ΣΕΒ

Αξιολόγηση των σχολείων και των εκπαιδευτικών με κριτήριο -μεταξύ άλλων- την προώθηση των θετικών επιστημών (STEM - Science, Technology, Engineering, Mathematics) και ανάληψη δράσεων από τις επιχειρήσεις για την προώθηση των STEM στα σχολεία, προτείνει ο ΣΕΒ σε έκθεση για την αναβάθμιση του ανθρώπινου κεφαλαίου και την προώθηση ενός σύγχρονου μοντέλου εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Σύμφωνα με στοιχεία του PISA που επικαλείται ο Σύνδεσμος, από το σύνολο των μαθητών που ολοκλήρωσαν τη Β' Λυκείου (Γενικά Λύκεια) το 2017-2018, το 50% των μαθητών έλαβαν βαθμούς κάτω από τη βάση στη Φυσική, το 44,2% στη Γεωμετρία και το 38,9% στην Άλγεβρα.

Στα Επαγγελματικά Λύκεια οι επιδόσεις ήταν ακόμα χαμηλότερες. Επίσης στον τελευταίο διαγωνισμό PISA (2018), η Ελλάδα κατατάσσεται στην 45η θέση μεταξύ 78 χωρών/περιοχών ως προς το επίπεδο επιστημονικού και μαθηματικού εγγραμματισμού των μαθητών που ολοκληρώνουν την υποχρεωτική εκπαίδευση. «Αυτή η αδυναμία του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος υπονομεύει τη μακρόπνοη επαγγελματική προοπτική των μαθητών και την αναπτυξιακή προοπτική των επιχειρήσεων», αναφέρει ο Σύνδεσμος.

«Πάγια θέση του ΣΕΒ είναι πως για να αποτελέσει το ανθρώπινο δυναμικό κύρια δύναμη παραγωγής καινοτομίας, πρέπει να καλύψουμε τα παραπάνω μείζονα κενά σύγχρονης παιδείας της χώρας. Σε αυτή την κατεύθυνση, εκτός από την αποκόλληση της σχολικής εκπαίδευσης από τη μετωπική διδασκαλία και την αποστήθιση θεωρητικών γνώσεων, με κύριο στόχο την εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση, σημαντική είναι και η κατάκτηση, αξιοποίηση και σύνθεση της γνώσης».

Τονίζει ακόμη ότι παρά τα θετικά βήματα όπως η σταδιακή ένταξη των STEM στην εκπαιδευτική ατζέντα, και άλλων προσπαθειών όπως εργαστήρια δεξιοτήτων, ενίσχυση της πληροφορικής κλπ. η χώρα πρέπει να επιταχύνει σημαντικά το βηματισμό της προς σύγχρονη και ποιοτικά αναβαθμισμένη εκπαίδευση STEM, ενώ παράλληλα και οι επιχειρήσεις πρέπει να ρίξουν μεγάλο βάρος στην ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού τους.

Ο ΣΕΒ προτείνει τον ανασχεδιασμό των αναλυτικών προγραμμάτων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (και της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης) με έμφαση στα STEM, θεσμικές ρυθμίσεις για πιο ευέλικτα αναλυτικά προγράμματα, ώστε να εμπλουτίζεται η σχολική εμπειρία με παράλληλες δραστηριότητες STEM, αναθεώρηση του συστήματος αρχικής και συνεχιζόμενης εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών με ενίσχυση της διδακτικής STEM και προώθηση της εκπαιδευτικής αριστείας.

Σημειώνει τέλος την ανάγκη να ανατραπούν τα κοινωνικά στερεότυπα σε σχέση με το φύλο: «Η απροθυμία των γυναικών να επιλέξουν μία σταδιοδρομία STEM δεν συνδέεται με κάποια εγγενή αδυναμία ή καθορισμένη από το φύλο ιδιοσυγκρασία, αφού στις μικρότερες ηλικίες τα κορίτσια επιτυγχάνουν ανάλογες, αν όχι καλύτερες, επιδόσεις σε σχέση με τα αγόρια. Το ενδιαφέρον τους όμως φθίνει στη διάρκεια του μαθητικού βίου, εξαιτίας των ισχυρών κοινωνικών στερεοτύπων και της αντίστοιχα αρνητικής αντίληψης που διαμορφώνουν τα ίδια τα κορίτσια για τον εαυτό τους και τις ικανότητές τους στην πορεία προς την ενηλικίωση», υπογραμμίζει ο ΣΕΒ.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΠΙΣΗΜΟ: Κλειστά σχολεία την Τετάρτη στην Αττική (Η ΛΙΣΤΑ)

Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Αποκτήστε όλη την ύλη μαζι με εξπρες προετοιμασία μόνο 200 ευρώ

ΝΕΟ ΕΚΤΑΚΤΟ 400 ευρώ επίδομα σε 150000 εργαζόμενους - Αιτήσεις ΕΔΩ

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής του Παν.Πατρών με μόνο 20 ευρώ το μήνα

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 100 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

ΑΣΕΠ διαγωνισμός
Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: 13-02 το τελευταίο πακέτο συμπυκνωμένης ύλης και 20ήμερης Προετοιμασίας
13 Φεβρουαρίου ξεκινάει το τελευταίο τμήμα του κορυφαίου στην Ελλάδα ταχύρρυθμου προγράμματος εξ αποστάσεως προετοιμασίας με συπυκνωμένη όλη την ύλη...
Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: 13-02 το τελευταίο πακέτο συμπυκνωμένης ύλης και 20ήμερης Προετοιμασίας
aksiologisi.png
Ατομική αξιολόγηση: Εργαλείο κατηγοριοποίησης σχολείων και υποβάθμισης των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών
Η αναλυτική τοποθέτηση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών για το περιεχόμενο της Υπουργικής Απόφασης για την ατομική αξιολογηση
Ατομική αξιολόγηση: Εργαλείο κατηγοριοποίησης σχολείων και υποβάθμισης των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών