Επαναλειτουργία Λυκείων: Δυσεπίλυτη εξίσωση με αρνητικά αποτελέσματα
«Γίνεται φανερό ότι η προσπάθεια επαναλειτουργίας των Λυκείων, την δεδομένη χρονική περίοδο, πρόσφερε λιγότερες λύσεις από όσα προβλήματα δημιούργησε» - Γράφει ο Παντελής Γαλίτης

Η περιδίνηση στην οποία έχει περιέλθει – και – η εκπαιδευτική διαδικασία εξαιτίας της πανδημίας, έχει δημιουργήσει πονοκεφάλους στους έχοντες την ευθύνη λήψης αποφάσεων στην προσπάθεια της πρόκλησης των ελάχιστων δυνατών δυσμενών επιπτώσεων στην λειτουργία των σχολικών μονάδων.

Πολλές προτάσεις διατυπώνονται όλο αυτό το χρονικό διάστημα που ο COVID -19 έχει κυριαρχήσει στην καθημερινότητά μας, οι οποίες αναζητούν την πλέον ανώδυνη δυνατή λύση στην λειτουργία των σχολείων, προκειμένου να αμβλυνθεί τόσο το εκπαιδευτικό κενό που ήδη λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις, όσο και οι αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχολογία και στην κοινωνικοποίηση των μαθητών/-τριών.

Η λήψη, όμως, λειτουργικών αποφάσεων στην κατεύθυνση της άμβλυνσης των συσσωρευθέντων προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η πανδημία, είναι προφανές πως θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις εκάστοτε συνθήκες στις οποίες αυτές οι αποφάσεις καλούνται να υλοποιηθούν. Στην περίπτωση της δια ζώσης επαναλειτουργίας των Λυκείων οι συνθήκες εφαρμογής της απόφασης αυτής την τρέχουσα χρονική περίοδο ήταν ξεκάθαρα αρνητικές για την υλοποίησή της.

Δεν χρειάζεται να εστιάσει κανείς στο γεγονός ότι η επαναλειτουργία των Λυκείων επιλέχθηκε να υλοποιηθεί δέκα (10) μόλις εργάσιμες ημέρες πριν την έναρξη της περιόδου του Πάσχα, κατά την οποία τα σχολεία θα αναστείλουν την όποια εκπαιδευτική τους δραστηριότητα. Παρενθετικά, θα πρέπει να τονιστεί πως το χρονικό αυτό διάστημα των δέκα (10) εργάσιμων ημερών δεν είναι, φυσικά, διόλου αμελητέο. Οι υφιστάμενες όμως συνθήκες στις οποίες θα πρέπει να αξιοποιηθεί, απαιτούν πιο προσεκτική αξιολόγηση των επιλογών αξιοποίησής του.

Η επαναλειτουργία των Λυκείων από τις 12 Απριλίου 2021 και μέχρι τις 23 Απριλίου 2021, προκειμένου να ωφεληθούν, εκτός των άλλων, οι μαθητές/-τριες της Γ΄ Λυκείου, λόγω των επικείμενων πανελλαδικών εξετάσεων, είχε την δεδομένη χρονική στιγμή δύο ισχυρά ανασταλτικά εμπόδια, τα οποία όμως υποτιμήθηκαν.

Το ένα αφορά στην μη ταυτόχρονη λειτουργία των Γυμνασίων και των Δημοτικών σχολείων, γεγονός που ανάγκασε μεγάλο αριθμό εκπαιδευτικών να αναζητήσουν την άδεια ειδικού σκοπού, προκειμένου να μπορέσουν να διαχειριστούν την παραμονή των παιδιών τους στο σπίτι, αφού αυτά δεν θα μετακινηθούν στις σχολικές τους μονάδες, οι οποίες συνεχίζουν να προσφέρουν τα μαθήματα με την μέθοδο της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Το δεύτερο αφορά στα επιδημιολογικά δεδομένα της τρέχουσας χρονικής περιόδου. Η επαναλειτουργία των Λυκείων επιλέχθηκε να πραγματοποιηθεί σε μια στιγμή, κατά την οποία τα αριθμητικά δεδομένα της πανδημίας είναι ιδιαίτερα αποθαρρυντικά και, πάντως, περισσότερο πιεστικά σε σχέση με περιόδους του προηγούμενου πενταμήνου, που, όμως, τα Λύκεια παρέμειναν κλειστά, αν και τα αριθμητικά δεδομένα ήταν τέσσερις και πέντε φορές χαμηλότερα των σημερινών. Η προσφυγή σε απλές στατιστικές αναφορές θα πείσει και τον πλέον δύσπιστο πως, εφόσον οι σχολικές μονάδες αποτελούν μέρος της κοινωνικής μας ζωής, οι πιθανότητες μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας του κάθε Λυκείου να νοσήσουν είναι ιδιαίτερα αυξημένες αυτήν την περίοδο, γεγονός που καθημερινά αποδεικνύεται στα λειτουργούντα Λύκεια. Επιπρόσθετα, η επαναλειτουργία των Λυκείων εν μέσω έξαρσης του τρίτου κύματος της πανδημίας φαίνεται να επέτεινε περισσότερο το άγχος μαθητών και γονέων της Γ΄ Λυκείου, παρά να λειτούργησε ανακουφιστικά.

Οι συνέπειες από τους δύο παραπάνω αναφερθέντες ανασταλτικούς παράγοντες είναι οδυνηρές στην ομαλή καθημερινή λειτουργία των Λυκείων, είτε λόγω αναστολής λειτουργίας τμήματος είτε λόγω απουσίας νοσούντων από την πανδημία εκπαιδευτικών είτε λόγω της χρήσης άδειας ειδικού σκοπού. Πλέον, τόσο οι απουσίες εκπαιδευτικών από τα Λύκεια είτε λόγω νόσησης είτε λόγω αδειών ειδικού σκοπού, όσο και η αναγκαστική απομάκρυνση από το σχολείο ολόκληρων τμημάτων, δημιουργούν μια κατάσταση δύσκολα διαχειρίσιμη. Το γεγονός της αδυναμίας κάλυψης των διδακτικών ωρών με εναλλακτικό τρόπο, όσο τα σχολεία παραμένουν σε υπό - λειτουργία και οι απομακρυνθέντες μαθητές/-τριες και οι εκπαιδευτικοί παραμένουν στα σπίτια τους, επιτείνει το μέγεθος του προβλήματος.

Γίνεται φανερό ότι η προσπάθεια επαναλειτουργίας των Λυκείων, την δεδομένη χρονική περίοδο, πρόσφερε λιγότερες λύσεις από όσα προβλήματα δημιούργησε. Διδακτικές ώρες δεν κερδήθηκαν, το άγχος των μαθητών/-τριών και των γονέων τους μετατοπίστηκε προς την πλευρά της διασφάλισης της υγείας της δικής τους και των αγαπημένων τους προσώπων, τα Λύκεια θυμίζουν κατά την επαναλειτουργία τους καράβια ταξιδεύοντα σε τρικυμία.

Έχουμε κατά καιρούς αναφερθεί στην αδήριτη αναγκαιότητα της επαναλειτουργίας των σχολικών μονάδων, προς όφελος των παιδιών μας, της ψυχολογίας τους, της εκπαίδευσής τους, της κοινωνικοποίησής τους. Όμως, όχι στην άκριτη και χωρίς την προσμέτρηση του μεγέθους των παράπλευρων απωλειών επαναλειτουργία. Ούτε χωρίς την εκτίμηση και την λελογισμένη αξιολόγηση των συνθηκών και των παραμέτρων που επιτρέπουν αυτή την επάνοδο. Και, δυστυχώς, την τρέχουσα αυτή περίοδο, οι αποφάσεις αυτές φαίνεται να ήταν ιδιαίτερα εσπευσμένες …

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις σήμερα

Lockdown: Πότε θα επιτραπεί η μετακίνηση εκτός νομού

Επίδομα 534€: Πότε πληρώνονται οι αναστολές Απριλίου

Το Κορυφαίο Μοριοδοτούμενο σεμινάριο στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ του Παν.Αιγαίου ΧΩΡΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ!

Μόρια για Προσλήψεις - ΑΣΕΠ - Μεταπτυχιακά με ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΓΛΙΚΩΝ LTE του GoLearn - ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ ΜΟΝΟ σε Reading - Listening

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ για ΑΣΕΠ σε 10 ημέρες εξ αποστάσεως με ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ 97% ΕΠΙΤΥΧΙΑ

σχετικά άρθρα

emvolio_koronoios
Εμβόλιο κορονοϊού: Μία δόση σε όσους έχουν ήδη νοσήσει
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει τη χορήγηση μία δόσης εμβολίου ενάντια στον κορονοϊό σε όσους έχουν ήδη νοσήσει και αναρρώσει από τον ιό
Εμβόλιο κορονοϊού: Μία δόση σε όσους έχουν ήδη νοσήσει
koinoniki-neyroepistimi-koinoniki-paidagogiki
ΔΠΜΣ του ΕΚΠΑ στην «Κοινωνική Νευροεπιστήμη, Κοινωνική Παιδαγωγική, και Εκπαίδευση»
Το ΔΠΜΣ απονέμει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.) στην «Κοινωνική Νευροεπιστήμη, Κοινωνική Παιδαγωγική, και Εκπαίδευση» (MSc) με Πιστοποίηση...
ΔΠΜΣ του ΕΚΠΑ στην «Κοινωνική Νευροεπιστήμη, Κοινωνική Παιδαγωγική, και Εκπαίδευση»
αθλητισμος
Σχολικός Αθλητισμός: Με self test οι μαθητές σε προπονήσεις-Ακαδημίες
Στην άμεση αξιοποίηση και για τις αθλητικές δραστηριότητες των διενεργούμενων self test, τόσο των μαθητών σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες όσο και...
Σχολικός Αθλητισμός: Με self test οι μαθητές σε προπονήσεις-Ακαδημίες