Διεθνής διάκριση μαθητών του Βόλου σε διαγωνισμό του ΜΙΤ – Η εφαρμογή για άτομα με προβλήματα υγείας
Δημιούργησαν ψηφιακή εφαρμογή για άτομα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα υγείας, συμμετέχοντας σε διαγωνισμό του ΜΙΤ

Μαθητές Λυκείων του Βόλου πλησίασαν πολύ κοντά στην πρωτιά με την εργασία τους σε διαγωνισμό ενός από  τα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια στον κόσμο, το ΜΙΤ, που έχει ως επίκεντρο την ρομποτική και τις ψηφιακές εφαρμογές, προσθέτοντας μια ακόμη διάκριση στην ομάδα TALOS του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Οι Βολιώτες μαθητές κατάφεραν να περάσουν στις 28 καλύτερες ομάδες παγκοσμίως σε διαγωνισμό του ΜΙΤ με συμμετοχή στο σύνολο 312 ομάδων, καταλαμβάνοντας παράλληλα την πέμπτη θέση διεθνώς, στην κατηγορία «Youth Team», όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ταχυδρόμος».

Μαθητές που ξεχωρίζουν για την ομαδική τους δουλειά, για την αναλυτική τους σκέψη αλλά και για την ενσυναίσθηση, με «οδηγούς» τους συντονιστικούς υπεύθυνους Σπύρο Κούρια και Γιώργο Πρώια, συμμετείχαν στον κορυφαίο διαγωνισμό, εκπροσωπώντας επάξια τη Μαγνησία. Τέσσερις μαθητές δημιούργησαν το συγκεκριμένο project, που μεταφράζεται σε μία εφαρμογή  χρήσιμη για την κοινωνία της αλληλεγγύης με την τεχνολογία στην υπηρεσία της.

Όπως αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Γιώργος Πρώιας, ερευνητής, υποψήφιος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, συνιδρυτής της ομάδας TALOS του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που ασχολείται με την ρομποτική, «η συγκεκριμένη εφαρμογή προσφέρει βοήθεια σε άτομα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα υγείας. Τους βοηθάει να έρθουν σε επαφή με το EKAB, με διασώστες, με γιατρό, έτσι ώστε να τους παρασχεθούν έγκαιρα οι πρώτες βοήθειες».

Η ομάδα TALOS του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας συστήθηκε στην πόλη το φθινόπωρο του 2016 και το έργο της αποτέλεσε μία από τις πρώτες ουσιαστικά οργανωμένες προσπάθειες διάδοσης όχι μόνο της εκπαιδευτικής ρομποτικής, αλλά και όλων των υπόλοιπων αντικειμένων που άπτονται του λεγόμενου πεδίου STEAM σε πανελλαδικό επίπεδο. Μεταξύ των υπόλοιπων συστηματικών καινοτόμων δράσεων που υλοποιούνται κατά τη διάρκεια της χρονιάς, οι εκπαιδευτές και εμψυχωτές του TALOS ενθαρρύνουν και συντονίζουν ομάδες παιδιών που συμμετέχουν σε διάφορους διαγωνισμούς τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, με στόχο τη δημιουργία επιπλέον μαθησιακών ευκαιριών κι ερεθισμάτων μέσα από παιγνιώδεις δράσεις.

Να σημειωθεί ότι κατά καιρούς, ομάδες παιδιών του προγράμματος TALOS έχουν βραβευτεί για τις καινοτόμες προτάσεις τους σε διαγωνισμούς όπως ο AstroPi της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Διαστήματος, ο F1 in Schools, το «Φτιάξε τον δικό σου Σεισμογράφο» κ.ά.

Χρήσιμη εφαρμογή

Μετά από αλλεπάλληλες διακρίσεις, το καλοκαίρι του 2020 ήταν η σειρά ομάδας τεσσάρων μαθητών Λυκείου να διακριθούν στον παγκόσμιο διαγωνισμό δημιουργίας εφαρμογών για φορητές συσκευές που διοργάνωσε το γνωστό πανεπιστημιακό ίδρυμα ΜΙΤ των ΗΠΑ.

Με βάση 1.000 και πλέον reviews από διεθνή κριτική επιτροπή καθηγητών κι ερευνητών του ΜΙΤ, η εφαρμογή της ομάδας παιδιών του TALOS με τίτλο «Our aid» αξιολογήθηκε επιτυχώς και προκρίθηκε στις 28 καλύτερες της τελικής φάσης, μέσα από 312 συμμετοχές σε παγκόσμιο επίπεδο, αναμένοντας πλέον τα τελικά αποτελέσματα που θα αναδείξουν τις κορυφαίες εφαρμογές.

 «Η συγκεκριμένη επιτυχία αποκτά ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα δεδομένου ότι ο διαγωνισμός αφορούσε δημιουργίες ομάδων διαφορετικών ηλικιών. Φέτος, στην πρώτη συμμετοχή της ομάδας στο Hackathon, η σκληρή δουλειά μας, απέφερε καρπούς, καθώς η εφαρμογή μας επιλέχθηκε στις πρώτες πέντε παγκοσμίως στην κατηγορία Youth Team», επισημαίνει ο Γιώργος Πρώιας.

Ψηφιακές υπηρεσίες υγείας

Η έμπνευση της ομάδας βασίστηκε στο γεγονός ότι στην Ελλάδα και όχι μόνο, συχνά χρειάζεται πολύς και πολύτιμος -ακόμα και για τη ζωή κάποιου-χρόνος μέχρι να φτάσει ένα ασθενοφόρο, οπότε τα παιδιά αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια εφαρμογή, η οποία, σε περίπτωση άμεσης ανάγκης για παροχή φροντίδας, δίνει τη δυνατότητα σε κάποιον να καλέσει άτομο με εκπαίδευση στην παροχή πρώτων βοηθειών αρκεί να βρίσκεται σε κοντινή τοποθεσία.

Η εφαρμογή που διακρίθηκε στο ΜΙΤ, έχει σκοπό να βοηθήσει την κοινότητα δημιουργώντας ένα δίκτυο ατόμων με εκπαίδευση στην παροχή πρώτων βοηθειών, το οποίο θα μπορούσε να προστρέξει σε τραυματίες έως ότου φτάσουν το ΕΚΑΒ και οι γιατροί στο σημείο. Επιπλέον, η εφαρμογή μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο από άτομα με κατάλληλη εκπαίδευση, που θα ήταν πρόθυμα να παρέχουν βοήθεια, όσο και από άτομα που θέλουν να είναι έτοιμα να βοηθήσουν με οποιονδήποτε άλλον τρόπο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Το βασικό ζητούμενο είναι ότι η συγκεκριμένη εφαρμογή πρέπει να «κατεβεί» στις έξυπνες συσκευές πολλών ατόμων, έτσι ώστε με το πάτημα ενός μόνο κουμπιού, να είναι δυνατή η ειδοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων ατόμων, που μπορούν να βοηθήσουν σε πρωτοβάθμιο επίπεδο. Η εφαρμογή λειτουργεί με βάση το γεωγραφικό εύρος που καθορίζεται, χρησιμοποιώντας τις συντεταγμένες που λαμβάνονται μέσω του σήματος GPS των συσκευών. Η ομάδα έχει φροντίσει έτσι ώστε ακόμη και αν χρησιμοποιείται ταυτόχρονα από ανθρώπους σε διαφορετικά μέρη του πλανήτη, να μην υπάρχει δυσλειτουργία κι έχουν χρησιμοποιηθεί καινοτόμες πρακτικές για την αξιοποίηση των δεδομένων που συλλέγονται κάθε φορά που χρησιμοποιείται η εφαρμογή.

Συλλογική προσπάθεια

Πρωταγωνιστές της επιτυχημένης προσπάθειας είναι η Χαρά Απλαντή, μέλος της ομάδας, η οποία ασχολείται με την τεχνολογία και ιδιαίτερα τη ρομποτική, η Βαρβάρα Κουτσίκου, μαθήτρια Λυκείου και μέλος της ομάδας, που ασχολείται με τη ρομποτική και τον προγραμματισμό,  ο Γιάννης Γιαννούλας, μαθητής Λυκείου, συμμετέχων τόσο στην ομάδα, όσο και σε άλλες δράσεις της ομάδας TALOS και ο Μανώλης Ραφτόπουλος, μέλος της ομάδας που δημιούργησε την εφαρμογή «Our Aid» και συμμετέχων σε διάφορες δράσεις της ομάδας TALOS.

Εμψυχώτρια της ομάδας ήταν η πληροφορικός και έμπειρη εκπαιδεύτρια Μαρτίνα Παπαϊωάννου, η οποία υποστήριξε τα παιδιά κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού, και της υλοποίησης της εφαρμογής μέχρι και το τελικό της στάδιο.

Κλείνοντας, ο Γιώργος Πρώιας επισημαίνει ότι στον συγκεκριμένο διαγωνισμό «Hackathon 2020» του MIT App Inventor, συμμετέχουν ομάδες που δημιουργούν εφαρμογές για κινητές συσκευές, όπως τα κινητά τηλέφωνα, οι οποίες έχουν σκοπό να βοηθήσουν κάποιον που βρίσκεται σε ανάγκη ή και να κάνουν την διαφορά σε κοινωνικό επίπεδο.

Διαβάστε Επίσης:


ΑΣΕΠ: Tο ΚΟΡΥΦΑΙΟ Σεμινάριο στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ με ανοικτές αιτήσεις

Νέες Προσλήψεις Φιλολόγων (όλες οι ειδικότητες) σε όλη την Ελλάδα

Μοριοδότηση - Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών Π.Ε. και Δ.Ε. στη Σχολική Ψυχολογία

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Η/Υ ΣΕ 10 ΗΜΕΡΕΣ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕΣ ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

 

 

σχετικά άρθρα

Εκλογές αιρετών: Η πλατφόρμα ZEUS καλεί τα μέλη εφορευτικών επιτροπών σε επιμόρφωση
Εκλογές αιρετών: Η πλατφόρμα ZEUS καλεί τα μέλη εφορευτικών επιτροπών σε επιμόρφωση
Μήνυμα του Γραφείου Αρωγής Χρηστών «Ζευς» προς τα διορισμένα μέλη των εφορευτικών επιτροπών για τις εκλογές αιρετών 
Εκλογές αιρετών: Η πλατφόρμα ZEUS καλεί τα μέλη εφορευτικών επιτροπών σε επιμόρφωση
Εσείς κα Κεραμέως κάνατε τεστ και μάθατε! Για εμάς δεν προβλέπεται
Εσείς κα Κεραμέως κάνατε τεστ και μάθατε! Για εμάς δεν προβλέπεται
Με αφορμή τη κα Νίκη Κεραμέως και τον Κορονοϊο, λίγα λόγια για τα τεστ Covid-19 στους μαθητές και στα σχολεία - Τι αναφέρει πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ
Εσείς κα Κεραμέως κάνατε τεστ και μάθατε! Για εμάς δεν προβλέπεται
Εκλογές αιρετών: «Εκλογές βίας και νοθείας - Να παραιτηθεί η υπουργός»
Εκλογές αιρετών: «Εκλογές βίας και νοθείας - Να παραιτηθεί η υπουργός»
Κριτική της «Εκπαιδευτικής Λέσχης» για τους χειρισμούς της Νίκης Κεραμεώς στις εκλογές αιρετών εκπροσώπων στα υπηρεσιακά συμβούλια του υπουργείου...
Εκλογές αιρετών: «Εκλογές βίας και νοθείας - Να παραιτηθεί η υπουργός»
Κρούσματα σε σχολεία: Θετικοί στον κορονοϊό εργαζόμενοι στη ΔΠΕ Λάρισας και στην ΠΔΕ Θεσσαλίας
Κρούσματα σε σχολεία: Θετικοί στον κορονοϊό εργαζόμενοι στη ΔΠΕ Λάρισας και στην ΠΔΕ Θεσσαλίας
Αυξάνονται ραγδαία τα κρούσματα στη χώρα - Θετικοί στον κορονοϊό εργαζόμενοι στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας και στην Περιφερειακή...
Κρούσματα σε σχολεία: Θετικοί στον κορονοϊό εργαζόμενοι στη ΔΠΕ Λάρισας και στην ΠΔΕ Θεσσαλίας