βασεις_2020
Δείτε αναλυτικά τις εκτιμήσεις για τις βάσεις εισαγωγής 2020. Η ανακοίνωση από το Υπουργείο Παιδείας των βάσεων αναμένεται να γίνει την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου

Η εξελισσόμενη υγειονομική κρίση με το ξέσπασμα του κορωνοϊού επηρέασε τις επιλογές των υποψηφίων των Πανελλαδικών Εξετάσεων κάνοντας πιο σύνθετες τις εκτιμήσεις - προβλέψεις για τις Βάσεις 2020. Οι εκτιμήσεις δεν μπορούν να μην πάρουν υπόψη τους, τον παράγοντα του κορωνοιού που διατάραξε την κανονικότητα της χώρας μας.

Τρεις είναι οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων σε όλη την χώρα που συγκέντρωσαν πάνω από 19.500 μόρια. Ο ένας από την Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών, ένας από την Σπουδών Υγείας και ένας από την Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής. Και οι παραπάνω τρεις υποψήφιοι συμμετείχαν με το Νέο Σύστημα. Κανένας υποψήφιος με το Παλαιό Σύστημα δεν ξεπέρασε τα 19.500 μόρια.

Οι αναλυτές έχουν ήδη πραγματοποιήσεις τις εκτιμήσεις τους για τα παρακάτω πεδία και τις τάσεις που έχουν διαμορφωθεί.

Προβλέψεις για βάσεις 2020 ανά επιστημονικό πεδίο

1ο Επιστημονικό Πεδίο

Αναμένεται να υπάρξει μικρή πτώση ανθρωπιστικών, νομικών και κοινωνικών επιστημών. Το ίδιο, όμως, δεν θα ισχύσει για τις κεντρικές αντίστοιχες σχολές Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

2ο Επιστημονικό Πεδίο

Σύμφωνα με τις γενικές εκτιμήσεις αναμένεται πτώση των βάσεων εισαγωγής στα περισσότερα περιφερειακά τμήματα, ωστόσο αυτό δεν δείχνει να επηρεάζει τα περιζήτητα και υψηλόβαθμα τμήματα της Αθήνας.

3ο Επιστημονικό Πεδίο

Ανοίγει ξανά ο δρόμος για νέα μικρή πτώση των βάσεων στις Ιατρικές σχολές

4ο Επιστημονικό Πεδίο

Στο εν λόγω πεδίο αναμένεται πάνω και κάτω  στις βάσεις και πτώση στις χαμηλόβαθμες σχολές του πεδίου.

Προβλέψεις για τις βάσεις 2020 από τρεις αναλυτές

Τι προβλέπει ο Γιώργος Χατζητέγας

Ο  Γ. Χατζητέγας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε πως στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, που φέτος για πρώτη χρονιά συνεξετάστηκαν, «η νέα δομή της διαδικασίας δυσκόλεψε τους υποψηφίους και οι πρώτες πληροφορίες από τα βαθμολογικά κέντρα δείχνουν ότι εφέτος θα έχουμε χαμηλότερες επιδόσεις σε σχέση με πέρυσι στο συγκεκριμένο μάθημα, που είναι κοινό για όλους».

  • Ανθρωπιστικές επιστήμες

Στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες έχουν ήδη εξεταστεί τα τρία μαθήματα από τα τέσσερα που απαιτούνται, κάτι που δείχνει μια πρώτη εικόνα της βαθμολογικής κίνησης στην επιστημονική αυτή κατεύθυνση. Στα Αρχαία Ελληνικά οι εξετάσεις ήταν σαφώς δυσκολότερες από πέρυσι, με το κείμενο από την Πολιτεία του Πλάτωνα το οποίο επελέγη από νέα κομμάτια της ύλης (και συγκεκριμένα την ενότητα 9) που προστέθηκαν εφέτος, ενώ απαιτητική ήταν και η Κοινωνιολογία, για την οποία όμως δεν μπορεί να υπάρξει σύγκριση με άλλη χρονιά, καθώς εξετάζεται πρώτη φορά.

«Μπορούμε να πούμε ότι διαφαίνεται στις ανθρωπιστικές σπουδές μια μικρή τάση υποχώρησης για τις βάσεις 2020 στα ΑΕΙ, αν και ευθεία σύγκριση δεν μπορεί να γίνει καθώς τα μαθήματα των Αρχαίων Ελληνικών και της Ιστορίας που παραδοσιακά δυσκολεύουν τους υποψηφίους δεν έχουν εφέτος συντελεστές βαρύτητας» λέει ο κ. Χατζητέγας.

Από την άλλη πλευρά, χωρίς προβλήματα ή επιστημονικές αμφισβητήσεις ήταν εφέτος τα Μαθηματικά, τα οποία κάθε χρόνο δυσκόλευαν πολύ τους νέους και τα οποία εφέτος παρουσίασαν θέματα προσεκτικά επιλεγμένα, διαβαθμισμένης δυσκολίας. Τα θέματα αυτά δεν θα φέρουν εκατοντάδες γραπτά «κάτω από τη βάση», αλλά θα δώσουν το προβάδισμα στους άριστους μαθητές, όπως πρέπει να κάνει ένα διαγώνισμα σοβαρής αξιολόγησης.

  • Μαθηματικά

Ο κ. Χατζητέγας αναφέρει ότι τα Μαθηματικά των Θετικών Επιστημών του 2ου και του 4ου επιστημονικού πεδίου κρίνονται εφέτος ευκολότερα από πέρυσι και αναμένεται να καταγράψουν υψηλότερες βαθμολογίες. «Μην ξεχνάμε όμως ότι στα δύο αυτά πεδία έχουμε συνθήκες ελεύθερης πρόσβασης λόγω της αντιστοιχίας θέσεων και αριθμού υποψηφίων, οπότε πρακτικά υπάρχει μια θέση για όλους» προσθέτει.

  • Πολυτεχνικές Σχολές

Για τις πολυτεχνικές σχολές ωστόσο, εκτός από τα Μαθηματικά που εξετάστηκαν (και φυσικά τη Νεοελληνική Γλώσσα), την τελική κίνηση των βαθμολογιών και βάσεων εισαγωγής στο πεδίο θα κρίνουν τα μαθήματα που θα εξεταστούν την ερχόμενη εβδομάδα.

  • Ιατρικές Σχολές

Για τις Ιατρικές Σχολές η εξέταση ξεκίνησε επίσης χωρίς δυσκολίες, με το μάθημα της Βιολογίας που έχει χάσει μεν τον συντελεστή βαρύτητάς του αλλά παραμένει ένα δυνατό μάθημα για τις επιστήμες Υγείας, να είναι εφέτος ευκολότερο από πέρυσι παρά τη μεγάλη έκταση των θεμάτων που δόθηκαν.

Οι προβλέψεις του Στράτου Στρατηγάκη για τις βάσεις 2020

Στο 1ο επιστημονικό πεδίο (ανθρωπιστικών, νομικών και κοινωνικών επιστημών), τα θέματα στην Ιστορία ήταν ανάλογης δυσκολίας με τα περυσινά, αλλά κατοχυρώνεται πια, ότι μόνο με την παπαγαλία ένας υποψήφιος δεν μπορεί να γράψει καλά στην Ιστορία. Στην Κοινωνιολογία ενστάσεις υπήρξαν μόνο στη διατύπωση μιας ερώτησης Σωστού – Λάθους, χωρίς, όμως, να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Στα Αρχαία Ελληνικά τα θέματα ήταν διαβαθμισμένης δυσκολίας, με αποτέλεσμα να δυσκολευτούν οι μέτριοι μαθητές. Αυτά σημαίνουν ότι δεν περιμένουμε μεγάλες αναταράξεις στη διαμόρφωση των βάσεων – ίσως ελαφρά πτωτική τάση στις υψηλόβαθμες σχολές και ανοδική στις χαμηλόβαθμες σχολές του πεδίου.

Στο 2ο επιστημονικό πεδίο (θετικών και τεχνολογικών επιστημών), τα θέματα στη Φυσική ήταν πολλά σε σχέση με τον χρόνο εξέτασης, ενώ απουσίαζαν οι εύκολες μονάδες για τον αδύναμο μαθητή καθώς επίσης και τα «έξυπνα» ή/και «πρωτότυπα» ερωτήματα για τον άριστο. Συνεπώς αναμένεται ότι θα μειωθεί ο αριθμός των άριστων γραπτών, ενώ θα υπάρξει συγκέντρωση στην κλίμακα 15-17. Στα Μαθηματικά ο συνολικός αριθμός των γραπτών κάτω από τη βάση θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Τα άριστα γραπτά θα μείνουν στα ίδια επίπεδα ή δούμε και μικρή μείωση, με αντίστοιχη βελτίωση των μέτριων βαθμολογιών.

Στο 3ο επιστημονικό πεδίο πεδίο (υγείας και ζωής) τα θέματα στη Χημεία δεν δυσκόλεψαν τόσο πολύ τους υποψηφίους όσο πέρυσι, που είχαμε μεγάλη πτώση των επιδόσεων στο μάθημα. To 2018 έγραψαν πάνω από 19, 3.424 υποψήφιοι, ενώ το 2019 μόλις 420. Η πρωτοφανής μείωση του αριθμού των «υπεραριστούχων» είχε ως αποτέλεσμα την καταβαράθρωση των βάσεων κυρίως στις ιατρικές, όπου η βάση της Ιατρικής Αθήνας έπεσε, για πρώτη φορά, στις 18.724 μόρια. Τα θέματα στη Βιολογία φέτος θεωρήθηκαν ελαφρώς δυσκολότερα από πέρυσι, ωστόσο τόσο χαμηλές επιδόσεις όπως του 2019 δεν θα έχουμε ξανά, οπότε η άνοδος για τις βάσεις 2020 στις ιατρικές σχολές θα πρέπει να θεωρείται αναμενόμενη. Στη Χημεία τα θέματα ήταν σαφώς ευκολότερα από τα πολύ δύσκολα περυσινά.

Στο 4ο επιστημονικό πεδίο   (οικονομίας και πληροφορικής) στα Μαθηματικά καταγράφεται κάθε χρόνο το υψηλότερο ποσοστό επιδόσεων κάτω από τη βάση μεταξύ όλων των μαθημάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Το ποσοστό των υποψηφίων με βαθμό μικρότερο του 10 ήταν 73% πέρυσι (εκ των οποίων το 50% κάτω από 5) και 83% το 2018 και 2017. Φέτος ήταν πιο εύκολη η προσέγγιση της βάσης, αλλά δύσκολο το άριστα, δηλαδή πάνω από 18. Στην Οικονομία πέρυσι είχαμε πολύ μεγάλη μείωση των αριστούχων, τα φετινά θέματα ήταν εύκολα και αναμενόμενα. Πιθανότατα θα οδηγήσουν σε αύξηση του ποσοστού των αριστούχων με συνέπεια να αυξηθούν και οι βάσεις στις οικονομικές σχολές.

Οι εκτιμήσεις του Χρήστου Κάτσικα για τις φετινές βάσεις

Πτώση των βάσεων εισαγωγής στην πλειονότητα των τμημάτων αλλά και σε πολλά περιζήτητα και υψηλόβαθμα τμήματα «δείχνει» η πρώτη ανάγνωση των φετινών στατιστικών βαθμολογικών στοιχείων και η σύγκρισή τους με τα αντίστοιχα περσινά.Πέντε παρατηρήσεις πριν προχωρήσουμε:

Η πτώση των βάσεων στα περισσότερα Τμήματα θα είναι μικρή και όχι «εκρηκτική», κοντολογίς της τάξης των 50-250 μορίων.

Ο αριθμός των Τμημάτων που θα έχουν άνοδο των βάσεων εισαγωγής τους σε κάθε Επιστημονικό Πεδίο δεν θα σχηματίζουν παρά μικρές «αποικίες» σε κάθε Επιστημονικό Πεδίο, κάπως μεγαλύτερες στο Πεδίο των Θετικών Επιστημών και στο Πεδίο Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής και μικρότερες στο Πεδίο των Ανθρωπιστικών Επιστημών και των Επιστημών Υγείας.

Η πτώση θα είναι μεγαλύτερη στα χαμηλόβαθμα και μεσαίας βαθμολογίας Τμήματα των Περιφερειακών Πανεπιστημίων και μικρότερη στα Τμήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης αρκετά από τα οποία, ιδιαίτερα τα μεσαίας και υψηλής βαθμολογίας θα κινηθούν είτε στα ίδια επίπεδα με πέρσι είτε ακόμη και με μικρές αυξομειώσεις.

Πάνω από 170 Τμήματα (τα περισσότερα του 2ου και του 4ου Επιστημονικού Πεδίου) θα έχουν βάση εισαγωγής λιγότερο από 10.000 μόρια.
Ας δούμε τώρα τα στοιχεία που διαμορφώνουν το νέο πεδίο των βάσεων εισαγωγής:

1ο Επιστημονικό Πεδίο: Οι Νομικές στο ύψος τους

Οι υποψήφιοι του 1ου Επιστημονικού Πεδίου έχουν  σε σχέση με το 2ο και το 4ο Πεδίο χαμηλή προσβασιμότητα στα Πανεπιστημιακά Τμήματα καθώς έχουν μία από τις χειρότερες αντιστοιχίες υποψηφίων – θέσεων εισακτέων. Στα Αρχαία Ελληνικά το 29,78% των υποψηφίων έγραψε από 0 έως 5 και το 17,4% από 5 έως 10. Βαθμολογία από 18 έως 20 συγκέντρωσε το 3,95% των υποψηφίων. Στην Ιστορία, επίσης τα ποσοστά ήταν μεγάλα κάτω από τη βάση, με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση βαθμολογιών να είναι και πάλι στις βαθμολογίες 0-5 (29,67%). Δεν έλειψαν, ωστόσο και οι καλές βαθμολογίες αφού το 15,64% συγκέντρωσε βαθμολογία άνω του 18. Στο μάθημα της Κοινωνιολογίας, που εξετάστηκε για πρώτη φορά φέτος, οι υποψήφιοι στη βαθμολογική κλίμακα 18-20 ήταν μεγαλύτερο ποσοστό από τους περσινούς υποψήφιους που διαγωνίζονταν στα Λατινικά ( 28,2% φέτος έναντι 24,2% πέρσι) αλλά περισσότεροι στη βαθμολογική κλίμακα κάτω από το 10. Οι περσινοί αριστούχοι (18-20) στο μάθημα της Γλώσσας ήταν υπερτριπλάσιοι, ωστόσο φέτος, σε αυτή τη βαθμολογική κλίμακα (18-20) οι υποψήφιοι τα πήγανε καλύτερα και στα Αρχαία και στην Ιστορία και στην Κοινωνιολογία. Αυτό σημαίνει ότι αναμένεται πτώση των βάσεων στα χαμηλόβαθμα Τμήματα αλλά ας κρατάμε μικρό καλάθι για τις Νομικές και Ψυχολογίες Αθήνας και Θεσσαλονίκης που μπορεί να έχουν αντίθετη πορεία. Πάνω από 25 τμήματα θα δεχθούν υποψήφιους με βαθμολογίες κάτω από 10.000 μόρια.

2ο Επιστημονικό Πεδίο: Πτώση χαμηλόβαθμων στα περσινά επίπεδα οι υψηλόβαθμες

Οι υποψήφιοι του Πεδίου θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι οι πιο ευνοημένοι εάν κριτήριο ήταν αποκλειστικά η είσοδος σε μια οποιαδήποτε σχολή. Και αυτό γιατί η αντιστοιχία αριθμού υποψηφίων – αριθμού θέσεων εισακτέων είναι εξαιρετικά ευνοϊκή για τους πρώτους. Φέτος στη βαθμολογική κλίμακα 0-10 τα ποσοστά είναι υψηλότερα σε σχέση με πέρσι σε όλα τα μαθήματα εκτός από τα Μαθηματικά. Αυτό προσδιορίζει και την αναμενόμενη πτώση των χαμηλόβαθμων Τμημάτων του Πεδίου. Ωστόσο στη βαθμολογική κλίμακα που διαμορφώνει τις βάσεις εισαγωγής των υψηλόβαθμων Τμημάτων φέτος έχουμε καλύτερα ποσοστά και στα Μαθηματικά και στη Φυσική και στη Χημεία με εξαίρεση βέβαια το μάθημα της Γλώσσας- Λογοτεχνίας που υπήρξε συντριβή. Αυτό σημαίνει ότι τα υψηλόβαθμα Τμήματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης όπου συνωστίζονται οι προτιμήσεις των αριστούχων δύσκολα θα ρίξουν τις βάσεις εισαγωγής τους και το πιο πιθανόν είναι να έχουν ένα μικρό «τσίμπημα» προς τα πάνω. Παράλληλα περίπου 75 τμήματα θα δεχθούν υποψήφιους με βαθμολογίες κάτω από 10.000 μόρια

3ο Επιστημονικό Πεδίο: «Λυγίζουν» και φέτος οι Ιατρικές

Για τους υποψήφιους της Ομάδας Προσανατολισμού Σπουδών Υγείας, η εικόνα για το μάθημα της Φυσικής δεν διαφέρει από τη γενική τάση, με το 44,97% των υποψηφίων να έχει γράψει κάτω από 10 και το 15,18% να έχει λάβει βαθμολογία 18-20. Στη Χημεία, στο 47,16% διαμορφώθηκε το ποσοστό των βαθμολογιών κάτω από τη βάση, ενώ οι άριστοι δεν ήταν λιγότεροι από πέρσι. Στη Βιολογία, το ποσοστό βαθμολογιών κάτω από τη βάση ήταν λιγότερα (28,25%) σε σχέση με πέρσι αλλά ακόμη πιο λιγότεροι ήταν οι φετινοί αριστούχοι στο μάθημα σε σχέση πάντα με πέρσι (το 15,21% φέτος έναντι 28% πέρσι). Η αύξηση των φετινών αριστούχων στα μαθήματα Φυσική και Χημεία (σε σχέση με πέρσι) δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να ανατρέψει τις συνέπειες της πολύ μεγαλύτερης μείωσης των αριστούχων στη Βιολογία και στη Γλώσσα – Λογοτεχνία. Τα στοιχεία αυτά ανοίγουν δρόμο για νέα μικρή πτώση των βάσεων στις Ιατρικές σχολές από τη μια και από την άλλη στη διαμόρφωση πάνω από 20 τμημάτων που θα δεχθούν υποψήφιους με βαθμολογίες κάτω από 10.000 μόρια

4ο Επιστημονικό Πεδίο: Περίπου 55 τμήματα θα δεχθούν υποψήφιους με βαθμολογίες κάτω από 10.000 μόρια

Οι υποψήφιοι που έγραψαν φέτος κάτω από τη βάση ποσοστιαία είναι περισσότεροι από πέρσι αφού μόνο στην Οικονομία είχαν καλύτερα αποτελέσματα στην κλίμακα 0-10 σε σχέση με πέρσι. Αυτό σημαίνει ότι και στο πεδίο αυτό αναμένεται πτώση των βάσεων στα χαμηλόβαθμα τμήματα. Από την άλλη έχουμε μεγάλη μείωση των αριστούχων στη Γλώσσα – Λογοτεχνία (τέσσερις φορές λιγότεροι) και ορατή μείωση των αριστούχων στην Πληροφορική που όμως είναι δύσκολο να ανατρέψουν τις τάσεις ανόδου των βάσεων εισαγωγής που επιχειρεί να διαμορφώσει το υπερδιπλάσιο ποσοστό των αριστούχων που παρουσιάζεται φέτος στην Οικονομία. Περίπου 55 τμήματα θα δεχθούν υποψήφιους με βαθμολογίες κάτω από 10.000 μόρια.

Γενική εκτίμηση κίνησης βάσεων 2020 ανά επιστημονικό πεδίο

Πίνακας

πρώτες προτιμήσεις υποψηφίων για τμήματα ΑΕΙ - Βάσεις 2020

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Καθηγητές μουσικής
Μουσικά Σχολεία: Διαδικασία εισαγωγής μαθητών στην Α΄ τάξη Γυμνασίου - Δείτε λεπτομερώς
Διαδικασία εισαγωγής μαθητών στην Α΄ τάξη Γυμνασίου των Μουσικών Σχολείων για το σχολικό έτος 2024-2025
Μουσικά Σχολεία: Διαδικασία εισαγωγής μαθητών στην Α΄ τάξη Γυμνασίου - Δείτε λεπτομερώς
ypaith.jpg
Τοποθέτηση σε κενές θέσεις Περιφερειακών Εποπτών Ποιότητας της Εκπαίδευσης - Δείτε αναλυτικά
Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τοποθέτηση σε κενές θέσεις Περιφερειακών Εποπτών Ποιότητας της Εκπαίδευσης
Τοποθέτηση σε κενές θέσεις Περιφερειακών Εποπτών Ποιότητας της Εκπαίδευσης - Δείτε αναλυτικά