Σφοδρή αντιπαράθεση σημειώθηκε ανάμεσα στο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Μάρκου και τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη κατά τη διάρκεια της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων.
Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρέθηκε η γνωμοδότηση που συνέταξε το έτος 2011 ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και νυν υπουργός Επικρατείας κ. Γεραπετρίτης, στην οποία αναφέρεται ότι η επιλογή του Πρύτανη χωρίς τη συμμετοχή του συνόλου της ακαδημαϊκής κοινότητας θέτει ζητήματα αντισυνταγματικότητας, με τον Κώστα Μάρκο να κατηγορεί τον υπουργό Επικρατείας ότι άλλα γνωμοδοτούσε στο παρελθόν ως νομικός και άλλα ψηφίζει ως βουλευτής της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Από την πλευρά του ο Γιώργος Γεραπετρίτης έκανε λόγο για ηθελημένη στρέβλωση των λεγομένων του και της ερμηνείας της γνωμοδότησης, σημειώνοντας πως η γνωμοδότηση λειτούργησε ως βάση συζήτησης και ανάδειξης πιθανών ζητημάτων συνταγματικότητας σε μια σειρά από διατάξεις, με την τότε ηγεσία του υπ. Παιδείας να προχωρά σε μια σειρά από τροποποιήσεις στη βάση των εισηγήσεων. «Δεν έκρινε τις διατάξεις ως αντισυνταγματικές, έκανε λόγο για πιθανά ζητήματα συνταγματικότητας», προσέθεσε.
Ειδικά για το ζήτημα της εκλογής Πρύτανη, ο βουλευτής Επικρατείας ανέφερε πως η συγκεκριμένη αποστροφή της γνωμοδότησης έθετε «ζήτημα συνταγματικότητας για την περίπτωση εκλογής του Πρύτανη με τη συμμετοχή στο εκλεκτορικό σώμα μελών που δεν προέρχονται από την ακαδημαϊκή κοινότητα». Όπως εξήγησε ο υπ. Επικρατείας, ο νόμος 4009 προέβλεπε τη διεύρυνση του σώματος των εκλεκτόρων, με μέλη που δεν ανήκαν στην ακαδημαϊκή κοινότητα. Η συγκεκριμένη ρύθμιση του νόμου Διαμαντοπούλου κρίθηκε προβληματική από τη γνωμοδότηση, ωστόσο το παρόν νομοσχέδιο σε καμία περίπτωση δεν προβλέπει τη διεύρυνση του σώματος εκλεκτόρων για τις πρυτανικές εκλογές, επομένως η κριτική της αντιπολίτευσης, σύμφωνα πάντα με τον Γ. Γεραπετρίτη, είναι άτοπη.
Ως προς την επίμαχη διατύπωση για την «συμμετοχή της ακαδημαϊκής κοινότητας», ο υπουργός Επικρατείας σε έντονο ύφος τόνισε ότι η γνωμοδότηση έθετε ζήτημα συνταγματικότητας «για τη μη συμμετοχή του συνόλου της διδακτικής ενότητας». «Δεν ανέχομαι τη στρέβλωση των λεγομένων μου», συμπλήρωσε, εξηγώντας πως η διδακτική κοινότητα αποτελεί έναν πιο στενό όρο από την ευρύτερη «ακαδημαϊκή κοινότητα», καθώς περιλαμβάνει (σύμφωνα με την ερμηνεία του Γ. Γεραπετρίτη), το σύνολο των διδασκόντων καθηγητών και μόνο αυτούς. «Δεν μπορείτε να κάνετε χρήση εισαγωγικών και να μην αποδίδετε ακριβώς το περιεχόμενο των λεγομένων του», κατέληξε σε έντονο ύφος.
«Τα μέλη ΕΕΠ, ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ δεν είναι διδακτικό προσωπικό στα πανεπιστήμια;» ανταπάντησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μάρκου, καταλογίζοντας στον Γιώργο Γεραπετρίτη πολιτικούς ακροβατισμούς.
«Μπορεί να προχωράτε σε πολιτικούς ακροβατισμούς δίνοντας κάθε φορά διαφορετικές ερμηνείες, δεν μπορείτε όμως να κάνετε ακροβατισμούς στη λογική μας» κατέληξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη