Στις 7 Ιανουαρίου ολοκληρώθηκε η περίοδος υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής στον 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών στη Εκπαίδευση.
Το σχολικό έτος 2019-20 ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση, επικεντρώνεται στην Κλιματική Αλλαγή και εκατοντάδες μαθητές και σχολεία υπέβαλαν προτάσεις έργων ανοιχτών τεχνολογιών που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
Οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης είναι πια ορατές και οι ανοιχτές τεχνολογίες μπορούν να διαδραματίσουν ένα σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της, Ήδη ένα κίνημα εξαπλώνεται σε όλο τον πλανήτη το οποίο συνδυάζει την συνεργατικότητα με τον σχεδιασμό ανοιχτού κώδικα και ανοιχτού hardware δημιουργώντας επαναχρησιμοποιήσιμες και φθηνές λύσεις που μπορούν να συμβάλλουν στην προστασία του πλανήτη.
Αυτή η θεματική ενότητα μπορεί να περιλαμβάνει
- Εξοικονόμησης ενέργειας – νερού
- Οικολογικής Γεωργίας- Βελτίωση παραγωγής/ συγκομιδης
- Αστικής κηπουρικής
- Ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
- Παρακολούθησης κλίματος
- Προστασίας του Περιβάλλοντος
- Κυκλικής Οικονομίας
- Άλλα θέματα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή (π.χ Λύσεις για Βιοκλιματικά κτίρια, για Βιοκλοματικά μεταφορικά μέσα κτλ)
Στο διαγωνισμό δήλωσαν συμμετοχή 241 ομάδες μαθητών από σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κατατέθηκαν πολύ δημιουργικές και πρωτότυπες προτάσεις για τη χρήση και την αξιοποίηση ανοιχτών τεχνολογιών (όπως arduino, raspberry Pi, thymio, Edison, Mbot. ESP32 κ.α), τρισδιάστατων τεχνολογιών σάρωσης-σχεδιασμού-εκτύπωσης και ανοιχτού λογισμικού. Από το πλήθος και την ποιότητα των προτάσεων εκτιμάται ότι θα δημιουργηθεί πολύ αξιόλογο ανοιχτό περιεχόμενο το οποίο θα μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών απευθύνεται σε ομάδες μαθητών σχολείων της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Νηπιαγωγεία Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια, ΕΠΑΛ και IEK). Ο Διαγωνισμός έχει ως στόχο την εισαγωγή στην εκπαίδευση υλικού και λογισμικού που ανοίγει ορίζοντες, ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα των μαθητών, δεν θέτει φραγμούς στην επινοητικότητα και την πρωτοβουλία τους και δεν επιβάλλει σε μαθητές και τις οικογένειές τους τη χρήση συγκεκριμένων "κλειστών" προϊόντων.
Στην 2η Φάση του Διαγωνισμού θα αξιολογηθούν, σύμφωνα με τα κριτήρια, οι καλύτερες προτάσεις από όλες τις κατηγορίες του Διαγωνισμού (Νηπιαγωγεία-Δημοτικά-Γυμνάσια–Λύκεια–ΕΠΑΛ-ΙΕΚ). Στις ομάδες που θα επιλεγούν θα διατεθεί ο απαιτούμενος εξοπλισμός που καλύπτεται από τους χορηγούς του Διαγωνισμού, θα κληθούν να υλοποιήσουν τις προτάσεις τους έως τις 30 Απριλίου 2020.
Στην 3η Φάση του Διαγωνισμού, η Οργανωτική/Επιστημονική Επιτροπή θα αξιολογήσει σύμφωνα με τα κριτήρια τα τρία καλύτερα έργα ανά κατηγορία, τα οποία θα παρουσιαστούν σε κεντρική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα.
Περισσότερα για τον διαγωνισμό στο robotics.ellak.gr.
Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών - ΕΕΛΛΑΚ ιδρύθηκε το 2008, σήμερα αποτελείται από 35 Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα και κοινωφελείς φορείς. Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών - ΕΕΛΛΑΚ έχει ως κύριο στόχο να συμβάλλει στην ανοιχτότητα και ειδικότερα στην προώθηση και ανάπτυξη των Ανοιχτών Προτύπων, του Ελεύθερου Λογισμικού, του Ανοιχτού Περιεχομένου, των Ανοιχτών Δεδομένων και των Τεχνολογιών Ανοιχτής Αρχιτεκτονικής στο χώρο της εκπαίδευσης, του δημόσιου τομέα και των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα φιλοδοξεί να αποτελέσει κέντρο γνώσης και πλατφόρμα διαλόγου για τις ανοιχτές τεχνολογίες. Ανάμεσα στους φορείς που συμμετέχουν στον Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών - ΕΕΛΛΑΚ είναι τα πιο πολλά ελληνικά Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα, ενώ για την υλοποίηση των δράσεων της ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών - ΕΕΛΛΑΚ βασίζεται στην συνεργασία και ενεργή συμμετοχή των μελών της και της ελληνικής κοινότητας χρηστών και δημιουργών Ελεύθερου Λογισμικού, Ανοιχτού Περιεχομένου και Τεχνολογιών Ανοιχτής Αρχιτεκτονικής. Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών - ΕΕΛΛΑΚ εκπροσωπεί τα Creative Commons (wiki.creativecommons.org/Greece), είναι ιδρυτικό μέλος του COMMUNIA (www.communia-association.org), είναι ο ελληνικό κόμβος για το Open Data Institute (opendatainstitute.org), και είναι μέλος του Open Budget Initiative (internationalbudget.org/what-we-do/major-ibp-initiatives/open-budget-initiative).
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη