Να γίνουν αποδεκτά τα αιτήματα του κλάδου για το δημόσιο σχολείο
Καλούμε όλους τους συναδέλφους να συμμετέχουν μαζικά στην 24ωρη απεργία την Παρασκευή 12/4 και στα συλλαλητήρια που οργανώνονται στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις για να αποσυρθεί το αντιεκπαιδευτικό σχέδιο νόμου για το Λύκειο. Για να ανακόψουμε τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα κυβέρνησης – ΕΕ – ΟΟΣΑ σε βάρος του δημόσιου σχολείου και του εκπαιδευτικού. Για να προωθήσουμε τις βασικές διεκδικήσεις και τα αιτήματα του κλάδου.
Αντιεκπαιδευτικές οι αλλαγές της κυβέρνησης για το Λύκειο
Ÿ Αφαιρείται μια τάξη από την αναγκαία εκπαίδευση όλων των παιδιών, η Γ τάξη του Γενικού Λυκείου που μετατρέπεται σε «προπαρασκευαστική» για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ως μοναδικά μαθήματα γενικής παιδείας της Γ Λυκείου παραμένουν μόνο η Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, τα Θρησκευτικά και η Φυσική Αγωγή, ενώ αυξάνει η ύλη των μαθημάτων Προσανατολισμού, πράγμα που στερεί τα παιδιά από την παροχή των απαραίτητων επιστημονικών γνώσεων αλλά και καθιστά δύσκολη την παρακολούθηση τους από όλα.
Ÿ Πιο λίγοι μαθητές θα μπορούν να αποκτήσουν το απολυτήριο αφού προστίθενται νέοι εξεταστικοί φραγμοί. Το 40% του βαθμού του απολυτηρίου θα προκύπτει από εξετάσεις στα τέσσερα μαθήματα των πανελλαδικών με θέματα εξωτερικά του σχολείου, σε ομάδες σχολείων που θα επιτηρούνται και θα βαθμολογούνται από καθηγητές άλλων σχολείων.
Ÿ Διαμορφώνεται η βάση για την υποβάθμιση του απολυτηρίου των ΕΠΑΛ, αφού προπαγανδίζεται ότι το απολυτήριο του Γενικού Λυκείου αποκτά «τη σοβαρότητα που του αξίζει» ώστε με αυτό «να αναζητήσουν μια θέση στο Δημόσιο ή και στον ιδιωτικό τομέα». Και επιπλέον γιατί το απολυτήριο των ΕΠΑΛ δεν θα μπορεί να οδηγήσει στην εισαγωγή σε κάποιο τμήμα (ΤΕΠ), χωρίς πανελλαδικές εξετάσεις. Το ποσοστό εισαγωγής απ[ό τα ΕΠΑΛ θα διαμορφώνεται κάθε φορά, ξεχωριστά για κάθε Τμήμα με βάση τις προτιμήσεις από τα ΓΕΛ και τα ΕΠΑΛ.
Ÿ Ο χωρισμός των πανεπιστημιακών τμημάτων ουσιαστικά «σε χαμηλής και υψηλής ζήτησης, όχι μόνο αντίκειται σε όποια μορφωτική διάσταση αλλά γίνεται με αγοραίους όρους προσφοράς και ζήτησης.
Ÿ Ο ρόλος των εκπαιδευτικών μέσα σε αυτό το τοπίο θα επιδεινωθεί και στο διδακτικό και στο εργασιακό επίπεδο. Στην υπάρχουσα εργασιακή υποβάθμιση θα προστεθεί και η εργασιακή ομηρία με τη μείωση ωρών και αντικειμένων. Επιπλέον η απόσπαση της Γ τάξης από το Λύκειο και τη γενική παιδεία και η πλήρης διαφοροποίηση του Γενικού Λυκείου από τα ΕΠΑΛ, διαμορφώνει τη βάση και για την κατηγοριοποίηση των εκπαιδευτικών.
Ÿ Οι νέοι εξεταστικοί φραγμοί και ο εντεινόμενος ανταγωνισμός θα οδηγήσουν στη νέα γιγάντωση των φροντιστηρίων και της παραπαιδείας.
Ÿ Η πρόταση του υπουργείου παιδείας για τη Γ Λυκείου αντιστοιχίζεται με τις συνολικότερες αντιδραστικές αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με τη δημιουργία σχολών, τμημάτων, προγραμμάτων και πτυχίων πολλών ταχυτήτων.
Το αντιεκπαιδευτικό νσχ συνδέεται άμεσα με τις αντιδραστικές αλλαγές
συνολικά στην εκπαίδευση και την εργασία των εκπαιδευτικών
Οι ομάδες σχολείων για τις απολυτήριες εξετάσεις θα είναι η βάση για την αυτοαξιολόγηση των σχολείων από το Σεπτέμβρη και της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών αργότερα. Μικρότερο Γενικό Λύκειο είναι ένα Λύκειο προσαρμοσμένο στις περικοπές για να βγαίνουν τα δημοσιονομικά πλεονάσματα. Η αδυναμία συγκρότησης τμημάτων Ομάδων Προσανατολισμού με βάση και την Υ.Α για την συγκρότηση τμημάτων θα οδηγήσει στη συρρίκνωση τμημάτων σχολείων και τη μείωση θέσεων εργασίας. Παράλληλα προωθείται το Προσοντολόγιο – λαιμητόμο αξιολόγησης και διαίρεσης των αναπληρωτών, η υπονόμευση των ΕΠΑΛ και η μισθολογική καθήλωση των εκπαιδευτικών. Τα συνεχή γιούρογκρουπ και οι μεταμνημονιακές αξιολογήσεις των δανειστών αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση είναι εποπτευόμενη από την ΕΕ, οι αντιλαϊκές πολιτικές καλά κρατούν, ενώ τα σκληρά προαπαιτούμενα (πλειστηριασμοί, ιδιωτικοποιήσεις, μεταρρυθμίσεις, λιτότητα σε μισθούς και συντάξεις και κοινωνικές δαπάνες, κ.ά.), την εφαρμογή των οποίων απαιτούν, επιβεβαιώνουν ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι σε βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας. Είναι η ίδια πολιτική που φέρνει ξανά τις βασικές διεκδικήσεις του κλάδου στην πρώτη γραμμή.
Με πανεκπαιδευτικό μέτωπο με γονείς, μαθητές,
αναπληρωτές, αδιόριστους και φοιτητές μπορούμε να νικήσουμε !
Τον περσινό Μάρτιο και το φετινό Ιανουάριο με πρωτοβουλία αναπληρωτών, ΕΛΜΕ, Συλλόγων Π.Ε., και φοιτητικών συλλόγωνδόθηκαν μεγάλοι αγώνες ενάντια στο προσοντολόγιο που διεκδίκησαν το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία, μόνιμους μαζικούς διορισμούς αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία. Έγιναν κινητοποιήσεις σε όλες τις πόλεις, Γ. Σ. μέσα στο υπουργείο, κατάληψη της Πρυτανείας στην Αθήνα μετατρέποντάς την σε κέντρο του αγώνα κόντρα στην τυπική διαμαρτυρία για την "τιμή των όπλων" και ανέδειξαν για το κίνημα τις δυνατότητές του, όχι μόνο να διατυπώνει σχέδια αγώνων, αλλά και να τα υλοποιεί. Αυτοί οι αγώνες είναι ελπιδοφόροι και ανοίγουν δρόμους.
Οι εκπαιδευτικοί να γίνουμε πρωταγωνιστές στις διεκδικήσεις του κλάδου
Αν δεν ανακόψουμε την εφ’ όλης της ύλης επίθεση που δέχονται το δημόσιο σχολείο και οι εκπαιδευτικοί, κινδυνεύουμε ως εργαζόμενοι, όχι μόνο να βρεθούμε σε δυσμενέστερη κατάσταση, αλλά και να δυσκολέψουν οι όροι ανάπτυξης του κινήματος. Δυνατότητες για μια αποφασιστική απάντηση μπορούν να υπάρξουν μόνο αν οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί γίνουν πρωταγωνιστές και πάρουν την υπόθεση των αγώνων στα χέρια τους.
Το προηγούμενο διάστημα επανειλημμένα είχαμε ασκήσει κριτική στην πλειοψηφία της ΟΛΜΕ των ΔΑΚΕ – ΣΥΝΕΚ με τη στήριξη και της ΠΕΚ για συγκάλυψη στην αντιλαϊκή και αντιεκπαιδευτική πολιτική Κυβέρνησης – ΕΕ – ΟΟΣΑ, για τις ευθύνες του ΠΑΜΕ που δεν έχει πρόταση αγώνα, αλλά διαμαρτυριών. Όλοι μαζί καταψήφισαν την πρόταση των Παρεμβάσεων να τεθούν στη συνάντηση με τον Γαβρόγλου (20/3) και τα άλλα αιτήματα του κλάδου και να συμπεριληφθούν στην εισήγηση και ψήφισαν με υπόμνημα να ζητήσουν άλλη συνάντηση μαζί του! Όλα αυτά δεν είναι παρελθόν….. Το παρόν όμως είναι η αντιλαϊκή και αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης που μόνο με τους αγώνες μπορεί να ανακοπεί.
Να ξεπεράσουμε την κατάσταση της απραξίας που επικρατεί στον κλάδο. Δεν μας αντιστοιχεί η «άνευ όρων παράδοση» που μας οδηγεί η ηγεσία της ΟΛΜΕ. Η κυβέρνηση επέλεξε την προώθηση αντιεκπαιδευτικών μέτρων αυτή την περίοδο. Δεν έχουμε την πολυτέλεια επιλογής του χρόνου. Η μάχη πρέπει να δοθεί τώρα!
Να πάρουμε μαζικά μέρος στην 24ωρη απεργία και στα συλλαλητήρια σαν το πρώτο βήμα για να ξεκινήσει ο αγώνας. Ο αγώνας να κλιμακωθεί όλες τις μέρες συζήτησης στη βουλή του νσχ. για το Λύκειο με συγκεντρώσεις, καταλήψεις και πανελλαδική συγκέντρωση στην Αθήνα.
Απαιτούμε – διεκδικούμε – αγωνιζόμαστε να γίνουν δεκτά τα αιτήματα
·Να αποσυρθεί τώρα το αντιεκπαιδευτικό σχέδιο νόμου για το Λύκειο.
·Μαζικούς μόνιμους διορισμούς όλων των αναπληρωτών με βάση αποκλειστικά το πτυχίο και όλη την προϋπηρεσία, καμιά απόλυση αναπληρωτή. Όχι στο προσοντολόγιο.
·20 μαθητές στο τμήμα - 15 στις Ομάδες Προσανατολισμού -10 στα εργαστήρια.
·Όχι στην αξιολόγηση – αυτοαξιολόγηση.
·Επαναφορά του ωραρίου στα προ του 2013.
·Όχι στην υπονόμευση και υποβάθμιση των ΕΠΑΛ.
·Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, επαναφορά του 13ου-14ου μισθού και απόδοση των αναδρομικών, να γίνουν δεκτά τα αιτήματα για τους πρώην διαθέσιμους.
·Κατάργηση του ν. Κατρούγκαλου, σύνταξη στα 30 χρόνια, όχι στις περικοπές στους συνταξιούχους μετά το 2016.
·Όλα τα προσφυγόπουλα στην πρωινή ζώνη των σχολείων.
·Ενιαίο δωδεκάχρονο, δημόσιο και δωρεάν σχολείο για όλα τα παιδιά και όλους τους εκπαιδευτικούς.
Οι εκπαιδευτικοί να πάρουμε την υπόθεση του αγώνα στα χέρια μας!
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ | ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ |
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ (Αγωνιστικές Παρεμβάσεις Συσπειρώσεις ΚινήσειςΔ.Ε) |
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη