Για την εντοπιότητα μίλησε ο Υπουργός Παιδείας στην τοποθέτησή του στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων.
Χαρακτηριστικά ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου σχολιάζοντας τα όσα ανέφερε στη δικιά του τοποθέτηση ο κ. Καματερός σημείωσε:
Έθιξε ο κύριος Καματερός ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα, ένα εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα για την εντοπιότητα. Έχουμε νομικά και συνταγματικά προβλήματα σε αυτό, όπως καταλαβαίνετε και ιδίως στα μικρά νησιά, διότι θα σας πω ένα παράδειγμα. Πείτε ότι εσείς είστε στο νησί αυτό και θέλετε ειλικρινώς να εργαστείτε εκεί. Τι το καλύτερο; Εγώ, όμως, ως πολίτης, έχω κάθε δικαίωμα να ζητήσω να έρθω στο μικρό νησί να εργαστώ. Αν, όμως, δεν υπάρχουν δύο θέσεις, καταλαβαίνετε. Εσείς υπονοείτε ότι ο τοπικός πρέπει να έχει μία προτεραιότητα. Αυτό συναισθηματικά και μπορώ να σας πω και λειτουργικά, το καταλαβαίνω πραγματικά.
Πρέπει, όμως, να δούμε το νομικό καθεστώς της εντοπιότητας. Προσπαθήσαμε και δεν μας βγαίνει νομικά καθαρά.
Πάντως, να τονίσουμε ότι αυτό το θέμα που θίξατε όχι ότι δεν πάει κόσμος πολλές φορές, αλλά ο άλλος, ο οποίος έχει κάνει την επιλογή να μείνει στον τόπο του, στον μικρό αυτό τόπο, με κάποιο τρόπο η Πολιτεία δεν του λέει κάτι καλό. Ουσιαστικά αυτό έχετε θίξει και νομίζω ότι θα πρέπει να το δούμε -το έχω σημειώσει- και να εξαντλήσουμε πραγματικά τα νομικά περιθώρια.
ΗΛΙΑΣ ΚΑΜΑΤΕΡΟΣ : Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε που μου δίνετε το λόγο, παρόλο που δεν είμαι μέλος Επιτροπής.
Θα είμαι πάρα πολύ σύντομος γιατί δεν χρειάζεται καν να επιχειρηματολογήσω υπέρ του νομοσχεδίου. Είναι σαφές ότι είναι μια τομή και αποκαθιστά ανισότητες, αδικίες που υπήρχαν για δεκαετίες. Θα είμαι σύντομος γιατί θέλω να κάνω απλά μια πρόταση και προσβλέπω στην ευαισθησία και του κ. Υπουργού και της κυρίας Υφυπουργού για τα νησιά, τις παραμεθόριες, τις δυσπρόσιτες περιοχές. Ταξίδευα με έναν νεοδιορισμένο καθηγητή στο Καστελόριζο και όταν πήγαμε σαν χαμένος έψαχνε να δει – παρόλο που τον βοηθήσαμε- πού μπορεί να βρει στέγη, πού θα τρώει και όταν ρώτησε αν χρειαστεί να ταξιδέψει πώς θα ταξιδέψει σηκώθηκε και έφυγε την άλλη μέρα. Για να ταξιδέψει από το Καστελόριζο στην Αθήνα αεροπορικώς χρειάζεται πάνω από 500 €, ενώ με το καράβι χρειάζεται γύρω στις 30 ώρες.
Νομίζω ότι έχει ένα κενό εδώ το νομοσχέδιο και θα μπορούσαμε να το βελτιώσουμε, κ. Υπουργέ. Δηλαδή, συγκεκριμένα στο Καστελόριζο υπήρχε απόφοιτος πτυχιούχος που ήθελε να διοριστεί αλλά δεν μπορούσε λόγω επετηρίδας. Άρα μπορούμε κατά τη γνώμη μου να μοριοδοτήσουμε. Δεν θα τον βάλουμε κατευθείαν, καταλαβαίνω υπάρχουν προβλήματα, μπορεί να θέλουν και άλλοι να πάνε, υπάρχει μια αξιοκρατία, αλλά όπως δίνουμε μόρια σε διάφορες κατηγορίες νομίζω ότι πρέπει να δοθούν μόρια και σε αυτόν το ντόπιο που θέλει να μείνει στο μικρό νησί, που δεν μπορεί ούτε με τα φροντιστήρια να ζήσει -τι φροντιστήρια να κάνει στο Καστελόριζο- και θέλει να ζήσει. Είναι το Καστελόριζο, είναι η Κάσος, είναι η Νίσυρος, είναι το Αγαθονήσι, είναι οι Λειψοί, είναι πολλά νησιά. Θέλετε να βάλετε κριτήριο κατοίκων να μην είναι σε όλο το Νομό; Να το βάλετε. Δεν μπορεί όμως τουλάχιστον σε αυτά τα μικρά νησιά να μην υπάρχει αυτή η μοριοδότηση. Σας ευχαριστώ πολύ.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δημήτρης Σεβαστάκης μετά το τέλος της τοποθέτησης του κ. Καματερού ανέφερε:
Ναι είναι ένα γνωστό πρόβλημα αυτό και σε άλλα επαγγελματικά πεδία, όχι μόνο σε αυτό και είναι ένα ερώτημα η στήριξη της εντοπιότητας που δημιουργεί και μακρό χρόνο παραμονής και ένταξης στο κοινωνικό σύνολο.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη