Thumbnail
89η Σύνοδος Πρυτάνεων και Προέδρων Δ.Ε

Πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η 89η Σύνοδος Πρυτάνεων και Προέδρων Δ.Ε. των Ελληνικών Πανεπιστημίων από τις 13 έως 15  Δεκεμβρίου 2018.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΣΥΝΟΔΟΣ

Την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2018 παρέστησαν στη Σύνοδο Πρυτάνεων, εκ μέρους της Αυτοδιοίκησης, η Περιφερειάρχης Αττικής κα Ρένα Δούρου, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατ. Αττικής κ. Π. Φιλίππου, ο Δήμαρχος Πειραιώς κ. Ι. Μώραλης και ο Δήμαρχος Βάρης- Βούλας-Βουλιαγμένης κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος και απηύθυναν χαιρετισμό.

Το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018 συμμετείχαν στις εργασίες της Συνόδου ο  Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Κώστας Γαβρόγλου,  ο Γενικός Γραμματέας κ. Ηλίας Γεωργαντάς και ο Γενικός Διευθυντής Ανώτατης Εκπαίδευσης κ. Π. Γιαννόπουλος.

Στις εργασίες της Συνόδου συμμετείχαν με εισηγήσεις, μεταξύ άλλων, η κα Ανδρονίκη Θεοτοκάτου, Πρόεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο κ. Γ. Ιωαννίδης, Ειδικός Γραμματέας Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΚΤ, ο κ. Παναγιώτης Γιαννόπουλος, Γενικός Διευθυντής Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ο κ. Εμ. Αντωνόπουλος, Προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ο Καθ. του ΑΠΘ κ. Αντώνης Κυπάρος, συνεργάτης Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων,  ο  κ. Νίκος Τράντας, Προϊστάμενος Γραφείου Συντονισμού, Θεσμικών, Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεμάτων Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης, ο κ. Κωνσταντίνος Βαρλαμίτης, Πρόεδρος Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, ο κ. Δημήτρης Πλευράκης, Αν. Γεν. Διευθυντής, Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού, ο κ. Γεώργιος Μαρκοπουλιώτης, Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα , η Καθ. Νικολέττα Παϊσίδου , Πρόεδρος ΑΔΙΠ και η Δρ. Χριστίνα Μπέστα, Γεν. Διευθύντρια της Επιστημονικής και Διοικητικής Υπηρεσίας της ΑΔΙΠ, ο κ.  Δημήτριος Ζέρβας, Προέδρος του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, ο Καθ. Γ. Δημοσθένους, Πρόεδρος Συνόδου Πρυτάνεων Κυπριακών Πανεπιστημίων και ο  Καθ. Ε. Ευσταθόπουλος, Πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ.

Τα θέματα που συζητήθηκαν, οι αποφάσεις επί των οποίων έχουν  καταγραφεί σε ξεχωριστό κείμενο, συμπεριελάμβαναν τα εξής:

Υποστελέχωση των Πανεπιστημίων σε μέλη ΔΕΠ, προσωπικό των κλάδων ΕΕΠ/ΕΔΙΠ/ΕΤΕΠ και Διοικητικό Προσωπικό
Ξενόγλωσσα Προπτυχιακά στα ΑΕΙ 
Θεσμικό Πλαίσιο εισαγωγής φοιτητών στα ΑΕΙ 
Αξιολόγηση των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών 
Χρηματοδότηση ΜΟΔΙΠ
Μονιμοποίηση μελών ΔΕΠ
Δημιουργία των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων και ο ρόλος των Ελληνικών Α.Ε.Ι.
Δίκτυο Ελληνικών Πανεπιστημιακών Μουσείων
Οργανισμοί και Εσωτερικοί Κανονισμοί ΑΕΙ 
Φοιτητική κινητικότητα εντός των ΑΕΙ
Θέματα χρηματοδότησης Τακτικού Προϋπολογισμού των ΑΕΙ
Συναντήσεις των Προϊσταμένων των Οικονομικών και Τεχνικών Υπηρεσιών  
Κατάργηση του προληπτικού ελέγχου
Υποστελέχωση Οικονομικών και Τεχνικών υπηρεσιών
Μισθολογικά θέματα
Σίτιση 
Στέγαση 
Θεσμικό Πλαίσιο λειτουργίας των Ε.Λ.Κ.Ε. 
Παραβατικότητα στα ΑΕΙ  
Πρόγραμμα Απόκτησης Ακαδημαϊκής Διδακτικής Εμπειρίας σε Νέους Επιστήμονες Κατόχους Διδακτορικού

Κατά την συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας, η Σύνοδος έθεσε υπόψιν του,μεταξύ άλλων, θέματα όπως:

H συνολική επιχορήγηση για το 2019 να είναι τουλάχιστον ίση με τη συνολική επιχορήγηση (τακτική και έκτακτη) του 2018. Παράλληλα, να επιδιωχθεί η επιτάχυνση των διαδικασιών, όπως εγκρίσεις προϋπολογισμών, έκδοση ΣΑΕ κ.α. 

Την αναγκαιότητα τροποποίησης της παρ. 6α του Άρθρου 59 του Ν. 4485/2017)που αφορά στην μεταφορά του 25% των εσόδων των ΕΛΚΕ καθώς και των διατάξεων για τη λειτουργία του ΕΛΚΕ (έλλειψη δευτερογενούς νομοθεσίας).

Την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλούνται όταν από τον έλεγχο νομιμότητας από το Υπουργείο Παιδείας ακυρώνεται ο διορισμός  νέων μελών ΔΕΠ και αυτά έχουν παραιτηθεί από προηγούμενες θέσεις τους.

Την αύξηση των δαπανών για σίτιση και στέγαση.

Την επανεξέταση της εγκυκλίου  για μονιμοποίηση επίκουρων και λεκτόρων, με εφαρμογή ακαδημαϊκών κριτηρίων.

Την επίλυση ζητημάτων που αφορούν στη διαδικασία έκδοσης των Οργανισμών

Ο Υπουργός του ΥΠΠΕΘ επεσήμανε την ανάγκη για αύξηση των πόρων υπέρ της περιφέρειας. Επίσης, αναφέρθηκε στις ευκαιρίες ενίσχυσης της διεθνοποίησης που προσφέρει η νέα πρωτοβουλία για το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο. Όσον αφορά στα ξενόγλωσσα προγράμματα σημείωσε ότι, ενδεχομένως, να χρειαστεί νομοθετκή βελτίωση. Για την ενίσχυση της τεχνολογικής εκπαίδευσης εξέφρασε την επιθυμία του ΥΠΠΕΘ για την  εφαρμογή 2ετών προγραμμάτων, με ενδεχόμενη βελτίωση του σχετικού θεσμικού πλαισίου.

Για τους ΕΛΚΕ αναγνώρισε την αναγκαιότητα για απλοποίηση και εν γένει βελτίωση του θεσμικού πλαισίου και συνέστησε τη συγκρότηση σχετικής ομάδας εργασίας. Επεσήμανε την χαμηλή απορρόφηση των πόρων του ΠΔΕ και συνέστησε τη δημιουργία ομάδας εργασίας για τον εντοπισμό των προβλημάτων.
Επίσης, αναφέρθηκε στις ευκαιρίες που προσφέρουν τα προγράμματα του ΕΚΤ.

Για τη χρηματοδότηση των ΑΕΙ για το 2019 ενημέρωσε τη Σύνοδο, ότι θα είναι περίπου στα επίπεδα του 2018.

Τέλος, για το ζήτημα των Οργανισμών ενημέρωσε τη Σύνοδο ότι θα υπάρξουν νομοθετικές ρυθμίσεις.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τι σημαίνει «επιτερπής»

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ekdromi.jpg
«Επικίνδυνη αποστολή» οι σχολικές εκδρομές για τους καθηγητές που συνοδεύουν
Οι καταστάσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι εκπαιδευτικοί είναι δύσκολες. Κανείς δεν τους καλύπτει, η ευθύνη είναι όλη δική τους.
«Επικίνδυνη αποστολή» οι σχολικές εκδρομές για τους καθηγητές που συνοδεύουν
panelladikes 2023
Πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία
Πανελλήνιες - πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία από τον Όμιλο Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ
Πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία
ypaith3.jpg
Υπουργείο Παιδείας: Eπανεξετάζουν τις εξαγγελίες περί μη εγγραφής μαθητών στα σχολεία αν οι γονείς δεν υπογράψουν τα καταστατικά...
Τώρα κατάλαβαν ότι η φοίτηση στην υποχρεωτική εκπαίδευση είναι...υποχρεωτική και δεν μπορεί να μην εγγραφεί σε σχολείο μαθητής μέχρι το Γυμνάσιο...
Υπουργείο Παιδείας: Eπανεξετάζουν τις εξαγγελίες περί μη εγγραφής μαθητών στα σχολεία αν οι γονείς δεν υπογράψουν τα καταστατικά...