Thumbnail
των Αγγελικής Χ. Χρονοπούλου, Αθανάσιου Μαλαφέκα, Μαρίας Γεωργούδη

Είναι η πρώτη φορά που μια επιστημονική ένωση γράφει την 100ετή ιστορία της  και μάλιστα ως δράση από/και για τα μέλη της και στην υπηρεσία των μελών της

Η 2η αυτή ανακοίνωση–πρόσκληση[1] απευθύνεται στην επιστημονική κοινότητα, τη μαθηματική –και όχι μόνο, για να ενημερώσει για το εγχείρημα της συγγραφής της «ιστορίας από τα κάτω» που επικεντρώνεται στο πώς υποκείμενα -μέλη της ίδιας επιστημονικής ομάδας βιώνουν το επιστημονικό και το κοινωνικό γίγνεσθαι και συμμετέχουν με τη δράση τους στην ομάδα. Έτσι είναι η πρώτη φορά που μια επιστημονική ένωση, η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία, γράφει την 100ετή ιστορία της  και μάλιστα ως δράση από και για τα μέλη της και στην υπηρεσία των μελών της.

Ως συγγραφική ομάδα του βιβλίου (Αγγελική Χ. Χρονοπούλου ως επιστημονική υπεύθυνη και Αθανάσιος Μαλαφέκας και Μαρία Γεωργούδη) επιδοθήκαμε στο τιτάνιο, όπως εξελίσσεται, έργο της συγκέντρωσης των αρχείων της ΕΜΕ για το σύνολο της 100ετίας με στόχο τη συμπλήρωσή του, την καταγραφή του και τη διάσωσή του σε μορφή που στο εξής να είναι προσβάσιμη και αξιοποιήσιμη από τους μελετητές των επιστημονικών μας πραγμάτων.

Το αποτέλεσμα της 1ης «Ανακοίνωση – Πρόσκληση για το βιβλίο ιστορίας της ΕΜΕ (1988-2018) Μια πρώτη «ανακοίνωση»για να συμβάλλουμε όλοι στην καταγραφή της πρόσφατη ιστορίας της ΕΜΕ»[2] κατέδειξε ότι δεν ψάξατε τα αρχεία σας.

Κατανοούμε ότι το συγύρισμα δεν είναι και το καλύτερο για όλους μας αλλά το συγύρισμα μιας ζωής είναι το δυσκολότερο.

Απευθυνόμαστε λοιπόν σε σας για να σας προτρέψουμε, όσο ακόμη διαρκεί το καλοκαίρι, να καταδυθείτε στα ενδότερα των αναμνήσεών σας και να ανασύρετε από τις αναμνήσεις ότι συνιστά ντοκουμέντο όπως η τεκμηρίωση της δράσης της ΕΜΕ, δηλαδή της δράσης όλων μας αρνητική, θετική, ουδέτερη που αντανακλάται στην 100ετή ιστορία της ΕΜΕ αλλά και στην προσωπική ιστορία μας αφού ο επιστημονικός και επαγγελματικός μας μικρόκοσμος μας χαρακτηρίζει. Οπότε γράφοντας άλλοι, πολλά χρόνια μετά (από όλους εμάς) την ιστορία της / ιστορία των μελών της και της δράσης τους αποτιμώντας την μέσα από στοιχεία και ιστορικά ντοκουμέντα που θα έχουν συγκεντρωθεί, ΤΟΤΕ θα αναδειχθεί η αξία τού να συμβάλλουμε όλοι μας στη συγκέντρωση του υλικού με υλικό ή και με πληροφορίες για το υλικό.

Έγινε κατανοητό πως η 1η ανακοίνωσή μας στις 28/11/2017 κινητοποίησε κάποιους από σας. Η ανταπόκριση σας, όμως, δεν είναι  η αναμενόμενη. Βέβαια ο χρόνος που έχουμε στη διάθεση μας για την έκδοση του βιβλίου ιστορίας της ΕΜΕ για την πρόσφατη 30ετία, από τα πράγματα, είναι περιορισμένος εντός του 2018, όποτε η αναζήτηση, η ευαισθητοποίηση των εν δυνάμει κατόχων υλικού και η αποστολή του σε μας δεν λειτουργεί με όρους ταχύτητας και άμεσης ανταπόκρισης.

Επιπλέον κατανοούμε πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποχωριστεί κάποιος υλικό που κατέχει και συντηρεί σε καλή έως και εξαιρετική κατάσταση περισσότερο από 30 ή 40 χρόνια ή από κληρονομιά ακόμη και 100 χρόνια.

Έτσι θέλουμε να σας επαναλάβουμε πως επιθυμούμε να μοιραστείτε μαζί με όλη τη μαθηματική κοινότητα το υλικό σας διατηρώντας το φυσικά στην κατοχή σας Απλά στο εξής θα γνωρίζουμε όλοι την ύπαρξή του (και φυσικά ότι είναι στην κατοχή σας) και αν το επιθυμείτε θα φωτοτυπηθεί και μετά θα σκαναριστεί για να είναι στη διάθεση της επιστημονικής κοινότητας για να μελετηθεί.

Επίσης να έχουμε όλοι κατά νου πως είναι η πρώτη φορά που επιστημονική ένωση γράφει την ιστορία της ως δράση από/και για τα μέλη της και στην υπηρεσία των μελών της.

Γνωρίζετε πως η ηγεμονεύουσα αντίληψη της ιστορίας είναι η ιστορία των βασιλέων, των αρχηγών, των ανδρών, των νικητών ...

Η ΕΜΕ με την πρωτοποριακή απόφαση του ΔΣ (με απουσίες και πλειοψηφικά δυστυχώς) αποφάσισε να ανοίξει τα αρχεία της με αποτέλεσμα να καταστεί εφικτό να ακολουθηθεί η επιστημονική επιλογή μας αφενός να συγκεντρωθεί πρωτογενές και πρωτότυπο υλικό, κάποια ήδη σε εξαφάνιση υπάρχει ένα και μοναδικό αντίτυπο, και αφετέρου μας δόθηκε η ευκαιρία να αναλύσουμε το υλικό αυτό με γνώμονα να ανασυστήσουμε την ιστορία της ΕΜΕ για την πρόσφατη 30ετία 1988-2018 με προβολές στην 100ετία από το 1918.

Η ανασύσταση επιτυγχάνεται με όρους διαφάνειας του υλικού και ενώ γράφουμε την ιστορία της ΕΜΕ μέσα από την πληροφόρηση που έφθασε στα μέλη της ΕΜΕ διά της δημοσίευσης στο περιοδικό “Ενημέρωση από το ΔΣ” που κάλυψε, με μικρή χρονική απόκλιση, την πρόσφατη 30ετία. Για το χρονικό διάστημα πριν το 1988 προσφύγαμε στο “Δελτίο” και το “Παράρτημα του Δελτίου”  όπως και στα πρακτικά του ΔΣ κ.ά. επιβεβαιωτικά και για τεκμηρίωση.

Οπότε με αυτά τα δεδομένα ο ρόλος σας είναι σημαντικός γιατί το υλικό που πιθανά κατέχεται επιβεβαιώνει και την ύπαρξή του και ότι διαμοιράστηκε ενημερώνοντας τα μέλη και επιπλέον κάποιο από αυτό το υλικό το διαφυλάξατε μέχρι τις μέρες μας.

Στη συνέχεια αναλύουμε το υλικό με όρους ιστορικότητας των κορυφαίων δράσεων της ΕΜΕ που τεκμηριώνονται με αναφορές από θεσμικά έγγραφα, βιβλία και στοιχεία της ΕΜΕ. Έτσι δεν παραθέτουμε βιωματικές αναφορές παρά γραπτά  στοιχεία για τις εκλογές (ΔΣ και ΕΕ), ΓΣ (προεδρεία, παρεμβάσεις μελών και ψηφίσματα) εφορευτικές επιτροπές (πρακτικά εκλογών, αριθμός ψηφισάντων, ενστάσεις)

Τα συνέδρια, τα περιοδικά, οι διαγωνισμοί.

Το κοινωνικό έργο (παρεμβάσεις στην κοινωνία, στο Υπουργείο Παιδείας κ.α.)

Με ανάδειξη του ρόλου των μελών της (στο κεντρικό της ΕΜΕ και τα Παραρτήματα)

Ο ρόλος των Παραρτημάτων αποδόθηκε σύμφωνα με το καταστατικό ενταγμένος ισότιμα και οργανικά στις δράσεις της ΕΜΕ στις οποίες εμπλέκονται.

Η ανάλυση του εν λόγω υλικού είναι εξαντλητική. Τα στοιχεία, όμως, που θα παρατεθούν στο βιβλίο έχουν στόχο να ανοίξουν τα ζητήματα προς μελέτη και σε νέους ερευνητές και όχι να εξαντλήσουν το θέμα.

Επίσης από το διαθέσιμο στην ΕΜΕ υλικό συγκροτήσαμε και αποδώσαμε βιβλιογραφικά μια ανασκόπηση των εορταστικών εκδόσεων για τα 50 χρόνια, 70 χρόνια και 75 χρόνια ειδικές εκδόσεις ή αφιερώματα στην «Ενημέρωση στο ΔΣ» και στο περιοδικό «Ευκλείδης Α» κ.α..

Επιδίωξή μας είναι, με τη βοήθειά σας, να καταγράψουμε, με βάση τα βιβλιογραφικά τους στοιχεία, βιβλία, άρθρα ή αφιερώματα σε περιοδικά που αναφέρονται στη ιστορία της ΕΜΕ (καθ’ ολοκληρία ή αποσπασματικά) οποιαδήποτε περίοδο από το 1918 και έπειτα.

Η συμβολή σας σε αυτή την καταγραφή είναι πολύ σημαντική γιατί θα μας βοηθήσει να συγκεντρώσουμε ή να επιβεβαιώσουμε την ύπαρξη ανάλογων γραπτών ντοκουμέντων που συνιστούν ακρογωνιαίες ψηφίδες στη μεγάλη εικόνα της ιστορίας της ΕΜΕ την πρόσφατη 30ετία 1988-2018 με προβολές στην 100ετία.

Ενισχύστε το έργο της συγγραφής της ιστορίας της ΕΜΕ ενισχύοντας το αρχείο της είτε επιβεβαιώνοντας είτε για πρώτη φορά φέρνεται στο φως στοιχεία – ντοκουμέντα από την ιστορία της.  

 


[1] Η 2η ανακοίνωση σελιδοποιήθηκε σε 4σέλιδο και 300 από αυτά διανεμήθηκαν χέρι χέρι, στις 25-29/6/2018, στους συμμετέχοντες στο «1ο συνέδριο των απανταχού ελλήνων μαθηματικών» που διοργάνωσε η ΕΜΕ στην Αθήνα.

[2] Αρχικά αναρτήθηκε στη διεύθυνση http://www.hms.gr/?q=node/1324 Επίσης στάλθηκε στις 28/11/2017 με e- mail στους αποδέκτες της ΕΜΕ.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 11/12

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

kardiageiakes-pathiseis-kardia_252863_128338.jpg
Κίνδυνος ξαφνικού θανάτου για τους πάσχοντες από μυοκαρδιοπάθειες
Στην Ελλάδα, η θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα παραμένει υψηλή, με τους άνδρες να καταγράφουν 485 θανάτους ανά 100.000 πληθυσμού και τις...
Κίνδυνος ξαφνικού θανάτου για τους πάσχοντες από μυοκαρδιοπάθειες
anergia.jpg
Ποιος είναι ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος απασχόλησης στην Ελλάδα
Οι προσδοκίες απασχόλησης για το πρώτο τρίμηνο του 2025 παραμένουν θετικές, με το ποσοστό να διατηρείται στο 12%, αν και μειωμένο σε σχέση με το...
Ποιος είναι ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος απασχόλησης στην Ελλάδα