Thumbnail
 6ο ΓΕΛ Ν.Ιωνίας

Παρακολουθούμε ανοιχτές πρόβες μιας διαπολιτισμικής θεατρικής ομάδας εφήβων στο Εθνικό Θέατρο

ΜΙΚΡΟ ΕΘΝΙΚΟ: «ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ»

Το Εθνικό Θέατρο ανοίγει τις πόρτες του σε έφηβους πρόσφυγες, με τη σύμπραξη της Unicef.

Τον Ιούλιο του 2017, ξεκίνησε στο Μικρό Εθνικό το πιλοτικό πρόγραμμα «Θέατρο στα Ελληνικά», ένα εντατικό θεατρικό εργαστήριο στο οποίο συμμετείχαν έφηβοι πρόσφυγες από δομές φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων, Έλληνες έφηβοι  και επαγγελματίες ηθοποιοί του Εθνικού Θεάτρου. Το πρόγραμμα αυτό συνεχίζεται μέχρι σήμερα έχοντας πια οδηγήσει στην δημιουργία μιας διαπολιτισμικής θεατρικής ομάδας που συντονίζει και σκηνοθετεί η υπεύθυνη του Μικρού Εθνικού, Σοφία Βγενοπούλου.  

Από τον Φεβρουάριο του 2018 και σε σύμπραξη με τη Unicef, το πρόγραμμα «Θέατρο στα Ελληνικά» συνεχίζεται και εξαπλώνεται με νέες δράσεις:

  • Σε συνεργασία με δομές φιλοξενίας στην πόλη μας, το Εθνικό Θέατρο ανοίγει τις πόρτες του σε 100 ακόμα έφηβους πρόσφυγες, με Masterclasses γνωριμίας με το θέατρο και τις τεχνικές του.
  • Φέρνει μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Μικρό Εθνικό για να παρακολουθήσουν ανοιχτά μαθήματα: η διαπολιτισμική εφηβική ομάδα του Εθνικού Θεάτρου, καθώς προετοιμάζει την τελική της παρουσίαση, ανοίγει τις πόρτες της σε τάξεις συνομηλίκων από σχολεία της Αθήνας αλλά και ομάδες παιδιών από Δομές Φιλοξενίας. Στόχος μας η ανατροφοδότηση της δουλειάς μας μέσα από γόνιμο διάλογο και η ευαισθητοποίηση όλων μας στην πρόκληση του να μεγαλώνεις σε έναν κόσμο που αλλάζει με καταιγιστικούς ρυθμούς.

Και τέλος, από τις 2 έως τις 13 Μαΐου, η διαπολιτισμική μας ομάδα θα παρουσιάσει την δουλειά της, μαζί με άλλες 5 παρουσιάσεις από τα εργαστήρια για έφηβους που έτρεξαν στην διάρκεια της χρονιάς στο Μικρό Εθνικό, ξεκινώντας έτσι την δραστηριότητα της εφηβικής μας σκηνής. Το δεκαπενθήμερο αυτό αφιέρωμα έχει τίτλο «Θέατρο με, από και για έφηβους».

Στο πρόγραμμα «Θέατρο στα Ελληνικά» χρησιμοποιούμε τον αυτοσχεδιασμό και τις αναπαραστατικές τεχνικές ως εργαλεία για την δημιουργική έκφραση και επικοινωνία των συμμετεχόντων. Δίνεται η ευκαιρία για συνομιλία με φυσικούς ομιλητές της γλώσσας, η γλώσσα χρησιμοποιείται ζωντανά και τα παιδιά ενθαρρύνονται να την εξερευνήσουν μέσα στο ασφαλές πλαίσιο της θεατρικής συνθήκης. Τελικά μέσα από την συγκίνηση της θεατρικής εμπειρίας, μέσα από την σχέση εμπιστοσύνης που χτίζει η ομάδα και μέσα από την χαρά της συλλογικής δημιουργικότητας με όχημα την ελληνική γλώσσα, ενθαρρύνεται η ένταξη των παιδιών σε μια ομάδα συνομηλίκων τους, και διαμορφώνεται ένας κοινός κώδικας επικοινωνίας, αλλά και μια διαπολιτισμική συνείδηση.

Το πρόγραμμα "Θέατρο στα Ελληνικά" υλοποιείται σε συνεργασία με την UNICEF και χρηματοδότηση της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκής Πολιτικής Προστασίας και Επιχειρήσεων Ανθρωπιστικής Βοήθειας (DG-ECHO).

 

Από τον Ιούλιο του 2017, πραγματοποιείται στο Εθνικό Θέατρο το πρόγραμμα «Θέατρο στα Ελληνικά», ένα εντατικό θεατρικό εργαστήριο στο οποίο συμμετέχουν έφηβοι πρόσφυγες μαζί με συνομηλίκους τους Έλληνες και επαγγελματίες ηθοποιούς του Εθνικού Θεάτρου.

 

Το πρόγραμμα χρησιμοποιεί τη διάδραση, το θεατρικό παιχνίδι, τον αυτοσχεδιασμό, αλλά και τις αναπαραστατικές τεχνικές ως εργαλεία για δημιουργική έκφραση και επικοινωνία. Με αυτόν τον τρόπο κινητοποιείται η δραματική, κιναισθητική και γλωσσική αντίληψη και έκφραση των παιδιών. Στα πλαίσια του εργαστηρίου η γλώσσα χρησιμοποιείται ζωντανά, τα παιδιά ενθαρρύνονται να την εξερευνήσουν μέσα στο ασφαλές πλαίσιο της θεατρικής συνθήκης, ενώ η κυρίως χρήση του σωματικού αυτοσχεδιασμού παρέχει διέξοδο στην ανάγκη για έκφραση και επικοινωνία.  Παράλληλα δίνεται η ευκαιρία για συνομιλία με φυσικούς ομιλητές της γλώσσας και δημιουργείται ένας δημιουργικός χώρος για ανταλλαγή εμπειριών, εικόνων, προβληματισμών, διαμορφώνοντας έτσι έναν κοινό κώδικα επικοινωνίας, αλλά και μια διαπολιτισμική συνείδηση.

Η ομάδα αυτή θα παρουσιάσει τη δουλειά της το Μάιο του 2018 στην εφηβική σκηνή στο Εθνικό Θέατρο, με την ευγενική υποστήριξη της Unicef. Στην διάρκεια αυτής της προετοιμασίας, ο θίασος θα πραγματοποιήσει 4 ανοιχτές πρόβες-μαθήματα. Μ’ αυτόν τον τρόπο τάξεις συνομηλίκων από σχολεία της Αθήνας αλλά και ομάδες παιδιών από Δομές Φιλοξενίας θα έχουν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν σκέψεις και απόψεις με τους συμμετέχοντες. Στόχος μας είναι η ανατροφοδότηση της δουλειάς μέσα από το γόνιμο διάλογο με συνομήλικους,  η διάχυση της δράσης, η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση μαθητών, ιδιαιτέρως εκείνων που φοιτούν σε σχολεία με μεικτό πληθυσμό.

Το  6ο  ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ  ΝΕΑΣ  ΙΩΝΙΑΣ, θα  συμμετέχει σε ανοιχτή  πρόβα για  την  παράσταση : « ΘΕΑΤΡΟ  ΣΤΑ  ΕΛΛΗΝΙΚΑ», με  μαθητές  της  Α΄ τάξης  στις  30 Απριλίου  2018 και ώρες: 11.00 π.μ. – 13.00 μ.μ., που θα πραγματοποιηθεί στο ΘΕΑΤΡΟ « REX» ( Πανεπιστημίου 48).

 

Η  δράση  αυτή  είναι  μια  ακόμη καινοτόμα και  πρωτοποριακή  δράση  στην  οποία  θα  συμμετέχει  το  σχολείο  μας, σε  συνεργασία με  τη ΜΙΚΡΗ  ΣΚΗΝΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ.

Ο  ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ 6ου ΓΕΛ Ν. ΙΩΝΙΑΣ

       ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΚΟΣ  ΗΛΙΑΣ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Γραμμένος Φλώρος
Κωνσταντίνος Φλώρος: Στον ανακριτή σήμερα μετά τις γροθιές σε Γραμμένο- Κατηγορείται για κακούργημα
Κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος για βιαιοπραγία κατά βουλευτή απήγγειλε ο Εισαγγελέας
Κωνσταντίνος Φλώρος: Στον ανακριτή σήμερα μετά τις γροθιές σε Γραμμένο- Κατηγορείται για κακούργημα