Τον χάρτη με τις πλέον ζητούμενες σχολές των ΑΕΙ έφερε στη δημοσιότητα δημοσίευμα του Μιχάλη Νιβολιανίτη στο «Εθνος». Τα στοιχεία προκύπτουν από τη στατιστική επεξεργασία των μηχανογραφικών δελτίων και αποτελούν χρήσιμο οδηγό για τις επιλογές των φετινών υποψηφίων.
Ο ανταγωνισμός μεταξύ των υποψηφίων δεν διαμορφώνεται μόνο από τις πρώτες προτιμήσεις, αλλά και σε συνδυασμό με το σύνολο των διαθέσιμων θέσεων
Πάνω από το 80% των υποψηφίων που δήλωσαν ως πρώτη προτίμηση ένα από τα 25 δημοφιλέστερα πανεπιστημιακά τμήματα,δεν κατάφερε να εισαχθεί σε αυτά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν 24.000 υποψήφιοι που συμμετείχαν στις τελευταίες πανελλαδικές εξετάσεις επέλεξαν ως πρώτη προτίμηση στο μηχανογραφικό δελτίο μόλις 25 πανεπιστημιακά τμήματα με κύρος και επαγγελματικές προοπτικές στην Ελλάδα και κυρίως στο εξωτερικό.
Πιο συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε «συνωστισμός» σε σχολές της Νομικής, της Ιατρικής, της Ψυχολογίας, των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών κ.ά, καθώς σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις ο αριθμός των πρώτων προτιμήσεων αυξήθηκε σε σχέση με πέρυσι. Συνολικά αυτά τα τμήματα επιλέχθηκαν στην κορυφή του μηχανογραφικού από 23.819 υποψηφίους, ενώ οι διαθέσιμες θέσεις ήταν μόλις 4.477.
Οσον αφορά στο ποσοστό επιτυχίας, δεν ξεπέρασαν κατά μέσο όρο το 18,8%. Ωστόσο, σε ορισμένα τμήματα, όπως Ιατρική Αθήνας, Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, και Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας, το ποσοστό επιτυχίας ήταν κάτω του 10%.
Πρώτη γεύση
Οι φετινοί υποψήφιοι που προετοιμάζονται για τις Πανελλαδικές θα πρέπει να γνωρίζουν πώς διαμορφώθηκαν οι επιλογές των υποψηφίων στο τελευταίο μηχανογραφικό, ώστε να πάρουν μια πρώτη γεύση για τις πιθανότητες επιτυχίας που θα έχουν στις φετινές εξετάσεις.
Η αγωνία των υποψηφίων, άλλωστε, για το επαγγελματικό τους μέλλον στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης αποτυπώθηκε περισσότερο από ποτέ στο περσινό μηχανογραφικό.
Χιλιάδες υποψήφιοι επέλεξαν τις πλέον υψηλόβαθμες σχολές που οδηγούν σε μία σειρά επαγγελμάτων τα οποία «αντέχουν σε χώρες του εξωτερικού, ενώ προσφέρουν ακόμη ευκαιρίες και στην Ελλάδα.
Αλλωστε, και το φετινό μηχανογραφικό, στο οποίο υπάρχουν μεγάλες διαφοροποιήσεις σε σχέση με πέρυσι, όσον αφορά στην κατανομή των τμημάτων, θα συμπληρωθεί από τους υποψηφίους με το βλέμμα στραμμένο κυρίως στην επαγγελματική αγορά του εξωτερικού.
Σε κάθε περίπτωση, το έργο των φετινών υποψηφίων -είτε διαγωνιστούν με το παλαιό σύστημα των 6 ή 7 μαθημάτων είτε με το καινούργιο που θα εγκαινιαστεί φέτος των 4 ή 5 μαθημάτων? θα είναι ακόμη δυσκολότερο για έναν πρόσθετο λόγο.
Οι θέσεις εισακτέων θα είναι ξεχωριστές για αυτούς που θα εξεταστούν με το παλιό σύστημα και για όσους εγκαινιάσουν το καινούργιο. Μία απόφαση του υπουργείου Παιδείας απολύτως λογική, καθώς οι υποψήφιοι που θα διαγωνιστούν σε διαφορετικά εξεταστικά συστήματα θα ξεκινήσουν από διαφορετικές αφετηρίες.
Με δεδομένο πάντως ότι το νέο εξεταστικό σύστημα είναι -θεωρητικά τουλάχιστον- πιο βατό από το προηγούμενο, καθώς προϋποθέτει την εξέταση σε λιγότερα μαθήματα, πολλοί υποψήφιοι προηγούμενων ετών θα εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία και θα δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους.
Ειδικοί τονίζουν στο «ΕΘΝΟΣ» ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει συμμετοχή-ρεκόρ στο νέο εξεταστικό σύστημα, εξέλιξη που θα αυξήσει τον ανταγωνισμό ειδικά στις πρωτοκλασάτες σχολές τόσο των πανεπιστήμιων όσο και των τεχνολογικών ιδρυμάτων.
Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, δίνει φέτος την ευκαιρία σε αποφοίτους προηγούμενων ετών να επιλέξουν αν θα εξεταστούν με το περσινό ή το νέο σύστημα.
Πιο συγκεκριμένα, οι απόφοιτοι ΓΕΛ, ΕΠΑΛ ή άλλου τύπου λυκείου οι οποίοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις πανελλαδικού τύπου εξετάσεις για την εισαγωγή στις σχολές και στα τμήματα της ανώτατης εκπαίδευσης με το σύστημα που ίσχυσε το σχολικό έτος 2014-15, μπορούν, αν το επιθυμούν, να διαγωνισθούν με το ίδιο σύστημα εισαγωγής και κατά το σχολικό έτος 2015-16, προκειμένου να διεκδικήσουν ποσοστό των θέσεων για κάθε σχολή.
Το ποσοστό αυτό, ορίζεται με απόφαση του υπουργού Παιδείας αφού οριστικοποιηθεί ο αριθμός των αποφοίτων των προηγούμενων ετών που θα διαγωνισθούν με το σύστημα που ίσχυσε πέρυσι, ώστε να τους αποδοθεί ποσοστό θέσεων κατά προσέγγιση ανάλογο με το σύνολο των υποψηφίων του σχολικού έτους 2015-16.
Ως εκ τούτου, εκτός από τον ξεχωριστό αριθμό θέσεων μεταξύ όσων διαγωνιστούν με το παλαιό ή το νέο σύστημα, θα υπάρχουν και διαφορετικές βάσεις εισαγωγής ανά τμήμα και σχολή.
Οι θέσεις εισακτέων θα είναι ξεχωριστές για αυτούς που θα εξεταστούν με το παλιό σύστημα και για όσους εγκαινιάσουν το καινούργιο
«Σφαγή» αριστούχων σε περιζήτητες σχολές
Μόλις το 18,8% των υποψηφίων που δήλωσαν 25 τμήματα υψηλής ζήτησης στην κορυφή του μηχανογραφικού κατάφερε να εισαχθεί στις Πανελλαδικές του 2015, όπως προκύπτει από την επεξεργασία των στοιχείων του υπουργείου Παιδείας.
Στην κορυφή της λίστας βρέθηκε για μία ακόμη χρονιά η Νομική σχολή της Αθήνας με 2.173 πρώτες προτιμήσεις και ποσοστό επιτυχίας το οποίο δεν ξεπέρασε το 17,4%. Στη δεύτερη θέση συναντάμε την Ιατρική Αθήνας με 1.882 πρώτες προτιμήσεις και ποσοστό επιτυχίας μόλις 8,6%.
Ακολουθεί η σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ με 1.694 πρώτες προτιμήσεις, η Νομική Θεσσαλονίκης με 1.276, Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας (1.205), Ψυχολογίας Θεσσαλονίκης (1.197), Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (1.168).
Ο ανταγωνισμός πάντως μεταξύ των υποψηφίων δεν διαμορφώνεται μόνο από τις πρώτες προτιμήσεις, αλλά και σε συνδυασμό με το σύνολο των διαθέσιμων θέσεων. Ετσι από τις 25 πιο περιζήτητες σχολές που παρουσιάζουμε σήμερα, το χαμηλότερο ποσοστό επιτυχίας παρατηρείται στη σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας με 5,4%, καθώς οι 571 υποψήφιοι που τη δήλωσαν ως πρώτη προτίμηση διεκδίκησαν μόλις 31 θέσεις.
Επιτυχίες
Σχεδόν 1 στους 5 κατάφερε να εισαχθεί στο τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών της Αθήνας, ενώ το τμήμα Γεωπονίας Θεσσαλονίκης, που κερδίζει έδαφος χρόνο με τον χρόνο, απορρόφησε 1 στους 3 απ' όσους το δήλωσαν στην κορυφή του μηχανογραφικού. Σταθερά υψηλά στις προτιμήσεις παραμένουν όλα τα τμήματα Ψυχολογίας, Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, αλλά και τα Παιδαγωγικά, παρότι έχουν «παγώσει» τα τελευταία χρόνια οι διορισμοί στα δημόσια σχολεία.
Εάν εστιάσουμε στα στοιχεία που αφορούν στο σύνολο των προτιμήσεων ανά ομάδα σχολών, βλέπουμε ότι οι Παιδαγωγικές επιλέχθηκαν από 11.165 υποψηφίους, τα τμήματα Πληροφορικής από 7.186, οι σχολές Ψυχολογίας από 6.010, οι τρεις Νομικές από 4.685 κ.λπ.
Οσο αφορά στα Τεχνολογικά Ιδρύματα και στο σύνολο των προτιμήσεων ανά ομάδα σχολών, φαίνεται ότι οι περισσότερες καταγράφονται στα τμήματα Διατροφής και Διαιτολογίας (10.211), Φυσικοθεραπείας (9.777), Λογοθεραπείας (8.874) και Εργοθεραπείας (8.797).
Ολα αυτά τα τμήματα, μάλιστα, εντάσσονται στο 3ο επιστημονικό πεδίο και προσελκύουν υποψηφίους με τις υψηλότερες επιδόσεις. Σχετικά με τις πρώτες προτιμήσεις, το πιο περιζήτητο τμήμα μεταξύ όλων των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων, είναι το Φυσικοθεραπείας Αθήνας με 627.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη