Λήγει αύριο Παρασκευή 17 Ιουλίου η προθεσμία υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου, μετά την παράταση που έφερε το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου.
Οι υποψήφιοι μπορούν να μπαίνουν στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας με τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας και τον οκταψήφιο κωδικό εξετάσεων και εκεί θα βρίσκουν τον αριθμό εισακτέων, τις βάσεις παλιότερων ετών, το έντυπο με τις οδηγίες του και το ηλεκτρονικό μηχανογραφικό δελτίο.
Κάτω από τα 18.000 μόρια υποχωρούν 25 περιζήτητες πανεπιστημιακές σχολές, δίνοντας ελπίδες σε χιλιάδες υποψηφίους που θα τις δηλώσουν στα μηχανογραφικά δελτία στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΕΘΝΟΣ», η κατρακύλα στις βαθμολογικές επιδόσεις όλων των κατευθύνσεων και σε μία σειρά από μαθήματα αυξημένης βαρύτητας οδηγεί τις βάσεις εισαγωγής στην πλειονότητα των τμημάτων σε σημαντική πτώση, η οποία όμως δεν θα κινηθεί με την ίδια ταχύτητα.
Το βέβαιο είναι ότι η πτώση των βάσεων θα είναι σημαντική σε όλα ανεξαιρέτως τα υψηλόβαθμα και περιζήτητα τμήματα των πανεπιστημίων και ΤΕΙ και σε ορισμένες περιπτώσεις περιφερειακών ιδρυμάτων μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 900 μόρια. Η πτώση στα κεντρικά ιδρύματα θα είναι μικρότερη, καθώς ο ανταγωνισμός θα είναι αυξημένος εξαιτίας του περιορισμού των μετεγγραφών από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά.
Ως εκ τούτου, χιλιάδες υποψήφιοι που θα γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι δεν πληρούν τα κριτήρια για μετεγγραφή κοντά στον τόπο κατοικίας τους, θα επιλέξουν σχολές μόνο των κεντρικών ΑΕΙ.
Μηχανογραφικά δελτία
Οι υποψήφιοι πάντως έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τα μηχανογραφικά δελτία ή να κάνουν διορθώσεις σε περίπτωση που δεν τα έχουν οριστικοποιήσει έως και την Παρασκευή 17 Ιουλίου, καθώς λόγω του δημοψηφίσματος η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έδωσε παράταση 10 ημερών.
Στον πίνακα που ακολουθεί, παρουσιάζονται 25 περιζήτητα τμήματα, τα οποία φαίνεται πως υποχωρούν κάτω από τα 18.000 μόρια, ενώ ορισμένα από αυτά θα κινηθούν κοντά στα 17.000 μόρια.
Πρόκειται για τμήματα και από τα πέντε επιστημονικά πεδία, τα οποία βρίσκονται τα τελευταία χρόνια ψηλά στη ζήτηση από πλευράς υποψηφίων, ενώ αρκετά από αυτά την περσινή χρονιά είχαν βάσεις εισαγωγής πάνω από 18.000.
Σύμφωνα με την ανάλυση των στατιστικών στοιχείων των βαθμολογικών επιδόσεων, τον γενικό βαθμό πρόσβασης ανά κατεύθυνση αλλά και τις θέσεις εισακτέων που έχουν δοθεί για την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, οι εκτιμήσεις για την πορεία των βάσεων διαμορφώνονται ως εξής:
Κάτω από το όριο των 18.000 μορίων (από 18.303 πέρυσι) αναμένεται να κινηθεί ένα από τα καλύτερα τμήματα της ανώτατης εκπαίδευσης, η Νομική που εδρεύει στην Κομοτηνή.
Λίγο χαμηλότερα θα βρεθεί το τμήμα Ψυχολογίας Αθήνας το οποίο ίσως… κατρακυλήσει κοντά στα 17.700 μόρια από 18.205 πέρυσι. Το αντίστοιχο τμήμα του Αριστοτελείου αναμένεται να κινηθεί μεταξύ 17.800 έως 18.000 μόρια.
Λίγο πάνω από τα 17.000 μόρια θα χρειαστούν όσοι υποψήφιοι στοχεύουν στο τμήμα Φιλολογίας του ΕΚΠΑ, ενώ για το τμήματα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Πειραιά – το οποίο σημειωτέων απαιτεί την εξέταση και σε ειδικό μάθημα ξένης γλώσσας – η βάση αναμένεται να πέσει κοντά στα 17.850 μόρια.
Πέρα από τις βαθμολογικές επιδόσεις στα 6 μαθήματα, προβάδισμα για την εισαγωγή σε αυτό το τμήματα θα έχουν και όσοι επέλεξαν να εξεταστούν στο ειδικό μάθημα της Αγγλικής, Γαλλικής και Ιταλικής γλώσσας, όπου οι επιδόσεις είναι καλύτερες από πέρυσι.
Κοντά στα 17.600 μόρια φαίνεται πως θα χρειαστούν οι υποψήφιοι για το τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του ΕΚΠΑ, ενώ για το τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης η βάση θα διαμορφωθεί μεταξύ 17.300 – 17.500.
Στα τμήματα του 3ου Επιστημονικού Πεδίου, όπου καταγράφονται κάθε χρόνο οι υψηλότερες βάσεις εισαγωγής, θα υπάρξουν αρκετά τμήματα όπου οι υποψήφιοι θα εισαχθούν με λιγότερα από 18.000 μόρια.
Στοιχεία
Κοντά στα 17.250 μόρια προβλέπεται να υποχωρήσει η βάση στην Κτηνιατρική σχολή της Καρδίτσας, ενώ η αντίστοιχη του Αριστοτελείου θα κινηθεί μεταξύ 17.700 – 17.900 από 18.239 πέρυσι.
Κοντά στο όριο των 18.000 μορίων (από 18.452 πέρυσι) θα κινηθεί το τμήμα φαρμακευτικής του Αριστοτελείου, ενώ η βάση στη Φαρμακευτική του Πανεπιστήμιου Πατρών θα υποχωρήσει κάτω από τα 17.950 μόρια.
Μεγάλη πτώση αναμένεται και για τα περισσότερα πολυτεχνικά τμήματα που εντάσσονται στο 4ο Επιστημονικό Πεδίου. Οι υποψήφιοι θα μπορέσουν να εισαχθούν με λιγότερα από 18.000 μόρια ακόμη και κάποιες σχολές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της σχολής Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ. Η βάση δεν αποκλείεται να υποχωρήσει κοντά στα 17.500 μόρια από 18.106 την περσινή χρονιά, ενώ στη σχολή Χημικών Μηχανικών θα διαμορφωθεί μεταξύ 17.600 – 17.800.
Λίγο κάτω από 17.000 μόρια θα χρειαστούν οι υποψήφιοι που θέλουν να εισαχθούν στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ενώ κοντά στα 16.900 θα κινηθεί η βάση στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών.
Τέλος, στα δύο τμήματα Βιολογίας (Αθήνας και Θεσσαλονίκης) που είχαν απαιτήσει πέρυσι πάνω από 18.000 μόρια δεν αποκλείεται να καταγραφεί πτώση κοντά στα 600 μόρια.
Το ρεπορτάζ και τα στοιχεία αναδημοσιεύονται απο το σημερινό έντυπο της εφημερίδας "ΤΟ ΕΘΝΟΣ'
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 11/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη