Thumbnail
Διευθυντές σχολικών μονάδων

Ο νέος τρόπος επιλογής των στελεχών της εκπαίδευσης δημιουργεί στρεβλώσεις. Δεν μπορούμε όμως να παραγνωρίσουμε ότι έχει και θετικά στοιχεία, με πιο σημαντικό απ’ όλα ότι, για πρώτη φορά ο σύλλογος διδασκόντων έχει λόγο στην επιλογή του Διευθυντή.

Σίγουρα ο κλάδος των εκπαιδευτικών δεν στερείται ικανών και άξιων στελεχών, που μπορούν να ασκήσουν με επιτυχία το διοικητικό έργο.

Αρκετοί συνάδελφοι, που σκόπευαν να είναι υποψήφιοι για Διευθυντές, προβληματίζονται από το νέο πλαίσιο επιλογής των στελεχών, ενώ άλλοι, που στερούνται τυπικών προσόντων, το βλέπουν ως μία μοναδική ευκαιρία. Σ’ αυτούς, αλλά και σε όλους τους υπόλοιπους, ένα πράγμα θέλω να πω:

Τολμήστε! Χρειαζόμαστε όσο γίνεται περισσότερους υποψήφιους, ώστε να μπορέσουμε να επιλέξουμε τους καλύτερους. Μην αφήνετε κανένα να σας αποτρέψει, από το να είστε υποψήφιοι ούτε να σας επιβάλλει ποια σχολεία να διαλέξετε. Σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να θεωρείται «ανήθικη» η συνυποψηφιότητα με φίλους ή προκατόχους διευθυντικών θέσεων, αφού η αξιοκρατία οφείλει επιτέλους να προέχει στη διοίκηση των σχολείων μας .

Και σε όλους τους υπόλοιπους, που θα αποτελέσουν το εκλεκτορικό σώμα, θα πω το εξής:

Μην αφήσετε αυτή την ευκαιρία να πάει χαμένη. Στο χέρι σας είναι να αποδείξετε ότι, η πολιτεία κάνει καλά, που εμπιστεύεται την κρίση σας. Αγνοείστε τις πιέσεις και τα κομματικά τερτίπια. Αφήστε στην άκρη τους συναισθηματισμούς και ψηφίστε με αντικειμενικότητα και υπευθυνότητα αυτόν, με τον οποίο θα συνεργαστείτε τα επόμενα 2 χρόνια.

Υπάρχουν νυν Διευθυντές, που έχουν αποδείξει ότι, είναι άξιοι και ικανοί. Επιβραβεύστε τους. Όσους πάλι τους θεωρείτε ανεπαρκείς, καταψηφίστε τους.

Αν ωστόσο μετά τη νέα διαδικασία της εκλογής προκύψουν, ως επί το πλείστον, οι ίδιοι Διευθυντές σχολικών μονάδων και Διευθυντές Εκπαίδευσης, χωρίς ιδιαίτερες ανατροπές και ανάδειξη νέων Διευθυντικών στελεχών, θα μπορεί να συμπεράνει κανείς ότι, η προηγούμενη διαδικασία (με τη συνέντευξη) ήταν τελικά ορθή και ότι η συμμετοχή του συλλόγου, δεν είναι καθοριστική για το αποτέλεσμα.

Πάντως, όταν για μία θέση υπάρχουν περισσότεροι από ένας υποψήφιοι, είναι λογικό να υπάρξουν αντιπαραθέσεις. Σε κάθε περίπτωση όμως, αυτές θα πρέπει να τερματιστούν μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία εκλογής των νέων Διευθυντών. Θα πρέπει την επόμενη μέρα να επικρατήσει στα σχολεία κλίμα ηρεμίας, ώστε οι εκπαιδευτικοί σε πνεύμα συνεργασίας με τους νέους Διευθυντές, να μπορέσουν να επιτελέσουν το λειτούργημά τους.

Γιώργος Βαρδακώστας

Πρόεδρος Ε.Λ.Μ.Ε. Πιερίας

Αντιπρόεδρος της Ένωσης Γονέων Δήμου Κατερίνης

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Διέγραψαν από σχολικό βιβλίο την λέξη Ιντιφάντα: Η "ουδετερότητα" που δεν είναι ουδέτερη

750 ευρώ  σε 170.000 πολίτες - Πάρτε τα με μια μόνο αίτηση και όλα εξα αποστάσεως μέσω golearn

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

νεοελληνική γλώσσα γ γυμνασίου
Πέτρος Παπακωνσταντίνου: Σχετικά με την απόσυρση από το Υπουργείο Παιδείας κειμένου μου με αναφορά στην Ιντιφάντα από το βιβλίο της Γ’ Γυμνασίου.
“Μια Γενιά που της Έκλεψαν το Χαμόγελο” σχόλιο του Πέτρου Παπακωνσταντίνου για το κείμενο του που αφαιρέθηκε από το βιβλίο της Γ’ Γυμνασίου
Πέτρος Παπακωνσταντίνου: Σχετικά με την απόσυρση από το Υπουργείο Παιδείας κειμένου μου με αναφορά στην Ιντιφάντα από το βιβλίο της Γ’ Γυμνασίου.
αυτοκίνητο
Αυστηρά πρόστιμα για αντικοινωνικό παρκάρισμα: Τι προβλέπει ο νέος ΚΟΚ
Η παράνομη στάθμευση στους ελληνικούς δρόμους παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της καθημερινότητας, επηρεάζοντας την ασφάλεια, την...
Αυστηρά πρόστιμα για αντικοινωνικό παρκάρισμα: Τι προβλέπει ο νέος ΚΟΚ
almpert_ainstain_1432019_803.jpg
«Το ψάρι που δεν σκαρφάλωσε ποτέ»: Τι μας μαθαίνει μια ψεύτικη φράση του Αϊνστάιν για την εκπαίδευση
Αϊνστάιν, ψάρι και εκπαίδευση: Τι μας λέει αυτή η ενδιαφέρουσα σύγκριση;
«Το ψάρι που δεν σκαρφάλωσε ποτέ»: Τι μας μαθαίνει μια ψεύτικη φράση του Αϊνστάιν για την εκπαίδευση