Thumbnail
Συνεχίζονται οι έρευνες στο Μάτι

Σε εθνική τραγωδία εξελίχθηκε η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε χθες στην περιοχή της Ραφήνας. Η νεότερη ενημέρωση των Αρχών έκανε λόγο για 79 νεκρούς και 187 τραυματίες, με τους αριθμούς αυτούς να ανεβαίνουν διαρκώς, καθώς συνεχίζονται οι έρευνες στην περιοχή Μάτι. Πριν από λίγο, στην οδό Δημοκρατίας στο Μάτι, οι άνδρες των ΕΜΑΚ ανακάλυψαν άλλες δύο σορούς, ενώ στο κόκκινο λιμανάκι βρέθηκε άλλη μία σορός, με συνέπεια ο αριθμός των νεκρών να ανέβει στους 79.

την ίδια ώρα, όπως αναφέρει ο ΣΚΑΪ, αξιωματούχι των αρχών εκτιμούν πως ο αριθμός των αγνοούμενων αναμένεται να είναι τριψήφιος! Ο δήμαρχος του Μαραθώνα, μιλώντας στην κάμερα του alpha σημείωσε πως υπάρχουν 40 αγνοούμενοι στην περιοχή!

Η εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Σταυρούλα Μαλλίρη, δήλωσε ακόμη το απόγευμα της Τρίτης ότι οι ενήλικες τραυματίες είναι 164, από τους οποίους οι 71 παραμένουν για νοσηλεία και οι 10 είναι διασωληνωμένοι. Επίσης 23 παιδιά χρειάστηκαν ιατρική φροντίδα και 11 από αυτά νοσηλεύονται, χωρίς να εμπνέει ανησυχία η κατάσταση της υγείας τους.

Αίσθηση προκάλεσε νωρίτερα η δήλωση διασώστη του Ερυθρού Σταυρού στον ΣΚΑΪ, ο οποίος ανέφερε ότι 26 άνθρωποι βρέθηκαν νεκροί, ανάμεσά τους και παιδιά, στην περιοχή Αργυρά Ακτή, στο δρόμο που καταλήγει στο Μάτι. Οι άνθρωποι βρέθηκαν σε οικόπεδο ανάμεσα σε δύο σπίτια μόλις 30 μέτρα από την παραλία.

Την είδηση επιβεβαίωσε και ο Δήμαρχος Πικερμίου-Ραφήνας, ο οποίος σημείωσε ότι ολόκληρος ο οικισμός έχει χαθεί από τον χάρτη. Ανέφερε ότι στην ευρύτερη περιοχή καταστράφηκαν πάνω από 1.000 σπίτια.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η φωτιά ξέσπασε στους πρόποδες του Νέου Βουτζά και μέσα σε χρονικό διάστημα 30 λεπτών είχε διασχίσει τη Λεωφόρο Μαραθώνος και ξεχύθηκε στις κατοικημένες περιοχές.

Οι εικόνες που έρχονται από την πυρόπληκτοι περιοχή ξεπερνούν κάθε φαντασία. Καμμένα σπίτια, αυτοκίνητα και δάσος, άνθρωποι που μετρούν τις πληγές τους και θρηνούν την απώλεια των δικών τους, μαρτυρίες που συγκλονίζουν.

Η Εκπαιδευτική Κοινότητα από την πλευρά της βρίσκεται επί ποδός για να συνδράμει τους πυρόπληκτους.

Άγνωστος ο αριθμός των αγνοούμενων

Έως τώρα δεν έχει διευκρινιστεί ο ακριβής αριθμός των αγνοουμένων.

Με το φως της ημέρας συγγενείς και φίλοι ψάχνουν τους δικούς τους ανθρώπους με τους οποίους από τη στιγμή που ξέσπασε η πυρκαγιά έχασαν καθε επαφή.

Αγωνιώδεις είναι και οι εκκλήσεις μέσω σελίδων κοινωνικών δικτύων, όπου δημοσιεύουν φωτογραφίες μικρών και μεγάλων που αγνοούνται.

Το Πυροσβεστικό Σώμα κάνει έκκληση στους συγγενείς και οικείους των αγνοοουμένων, προκειμένου να οριστικοποιηθεί ο αριθμός τους, να επικοινωνούν στο τηλεφωνικό αριθμό 199 για να δηλώσουν τους ανθρώπους που αναζητούν, δίνοντας τις απαραίτητες πληροφορίες και στοιχεία.

Αίνιγμα αποτελεί για τις αρχές έως τώρα το εάν ανάμεσα στους νεκρούς συμπεριλαμβάνονται και δηλωμένοι αγνοούμενοι.

Ειδικά για τους ανθρώπους που αναζητούνται έχει δημιουργηθεί ελεύθερη ηλεκτρονική εφαρμογή.

Η κατάσταση στα μέτωπα της Αττικής

Σε ό,τι αφορά στα μέτωπα των πυρκαγιών, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής, Σταυρούλα Μαλλίρη, φαίνεται πως το πιο σοβαρό πρόβλημα εντοπίζεται στην πυρκαγιά της Κινέτας, η οποία ξεκίνησε χτες από την θέση Αέρας στα Γεράνεια 'Ορη και βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι τελευταίες πληροφορίες από την πυροσβεστική, αναφέρουν ότι αυτή την ώρα υπάρχει ένα μέτωπο το οποίο κινείται προς τους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να απειλείται κατοικημένη περιοχή μέχρι στιγμής.

Στην περιοχή επιχειρούν 150 πυροσβέστες με 74 οχήματα και 17 άτομα πεζοπόρων. Επιπλέον, στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν 4 εθελοντικά οχήματα, 20 υδροφόρες και 6 μηχανήματα έργου από την Περιφέρεια Αττικής, τους δήμους Μεγαρέων, Λουτρακίου, Βάρης- Βουλιαγμένης, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις συνδράμουν με τρία μηχανήματα έργου. Από αέρος επιχειρούν 7 ελικόπτερα και 1 αεροπλάνο καναντέρ.

Σε εξέλιξη είναι και οι πυρκαγιές:

1. Στη Καλλιτεχνούπολη του δήμου Ραφήνας - Πικερμίου Αττικής. Στην κατάσβεση λαμβάνουν μέρος 190 πυροσβέστες με 96 οχήματα, 12 εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα με 25 εθελοντές, 46 άτομα πεζοπόρους, ενώ από αέρος επιχειρούν 2 αεροσκάφη.

2. Στο Ζεμενό Κιάτου Κορινθίας. Στην κατάσβεση επιχειρούν 100 πυροσβέστες με 45 οχήματα, 15 πεζοπόρους πυροσβέστες και 1ελικόπτερο.

3. Στη θέση Μετόχι Βρυσσών, στα Χανιά Κρήτης. Στην κατάσβεση επιχειρούν 27 οχήματα της πυροσβεστικής με 60 πυροσβέστες, 2 ομάδες πεζοπόρων και 1 ελικόπτερο

4. Στην πυρκαγιά στον Πλατανιά Χανιών στη θέση Κακόπετρα, επιχειρούν 15 οχήματα με 50 πυροσβέστες και ένα πεζοπόρο τμήμα. Τις προσπάθειες κατάσβεσης συνδράμουν από αέρος 2 ελικόπτερα.

5. Στην περιοχή Λάρυμνα Φθιώτιδας επιχειρούν 10 οχήματα με 20 πυροσβέστες, 1 ομάδα πεζοπόρος και 1 ελικόπτερο.

Τριήμερο Εθνικό Πένθος κήρυξε ο Τσίπρας

Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κήρυξε τριήμερο Εθνικό Πένθος για την τραγωδία στη Ραφήνα, στο διάγγελμά του το μεσημέρι της Τρίτης.

«Η χώρα ζει μία ανείπωτη τραγωδία. Για όσους κατανοούν Σήμερα η Ελλάδα πενθεί και στη μνήμη όσων χάθηκαν κυρρήτουμε τριήμερο εθνικό πένθος», επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας. 

«Να μην αφήσουμε το πένθος να μας καταβάλλει. Είναι ώρα αλληλεγγύης. Η Ελλάδα περνάει μια μεγάλη δοκιμασία. Τώρα είναι ακόμα η ώρα της κινητοποίησης και του αγώνα», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Αγώνα για να βρεθούν οι αγνοούμενοι Θέλω να δεσμευτώ ότι τίποτα και κανένας δεν θα ξεχαστεί. Δεν αφήσουμε κανέναν χωρίς βοήθεια. Τίποτα δεν θα μείνει χωρίς απαντήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα