Οξύνει τα ψευτοδιλήμματα και τους εκβιασμούς ενόψει των τελικών συνεννοήσεων με την τρόικα
Ουρές έξω από τα υποκαταστήματα της Λαϊκής Τράπεζας στην Κύπρο, πριν ανακοινωθεί η απόφαση του Γιούρογκρουπ
Η επιτάχυνση στην εφαρμογή των «προαπαιτούμενων» μέτρων που εξοντώνουν το λαό είναι το «δίδαγμα» που βγάζει η κυβέρνηση από τη συμφωνία «διάσωσης» της Κύπρου, επιβεβαιώνοντας εκ νέου τη στοχοπροσήλωσή της στη στρατηγική σωτηρίας της πλουτοκρατίας, μέσω της εξαθλίωσης του λαού.
Οπως ήταν αναμενόμενο, η κυβέρνηση έσπευσε να επικροτήσει την απόφαση του Γιούρογκρουπ, που πάρθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας, όπως άλλωστε είχε κάνει και με την πρώτη απόφαση, εκφράζοντας την ικανοποίησή της κυρίως γιατί δόθηκε «λύση εντός ευρώ», για την οποία η ίδια είχε «δουλέψει» σταθερά από την πρώτη στιγμή.
Μόνιμο μέλημα του κυβερνητικού επιτελείου είναι η θωράκιση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, αλλά και του προγράμματος σταθεροποίησης (μνημόνιο), από τις «παρενέργειες» της διαχείρισης της κρίσης στην Κύπρο, ενώ σε επικοινωνιακό επίπεδο επιχειρεί να δικαιώσει το μείγμα της διαχείρισης που εφαρμόζει η κυβέρνηση και το μονόδρομο της ΕΕ.
Το στίγμα για τη στάση της κυβέρνησης δόθηκε με δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Σ. Κεδίκογλου, στην οποία χαρακτηριζόταν μεν «επώδυνη» η συμφωνία του Γιούρογκρουπ, αλλά ταυτόχρονα ξεκαθάριζε ότι επρόκειτο για μονόδρομο, επειδή, όπως ισχυριζόταν, «σταματάει την πορεία προς το χάος που θα έφερνε η άτακτη χρεοκοπία και η έξοδος από την Ευρωζώνη».
Στη γραμμή αυτή κινήθηκε χτες ο Γ. Στουρνάρας στο διάλογο που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώπιον των δημοσιογράφων. «Πιστεύω ότι επελέγη η πλέον εφικτή λύση και απετεύχθη η καταστροφή. Η καταστροφή θα ήταν η χρεοκοπία της Κύπρου και έξοδος από το ευρώ. Αρα, ναι μεν επώδυνη λύση, οδυνηρή λύση, αλλά η επόμενη θα ήταν πολύ χειρότερη δυστυχώς», αποφάνθηκε ο υπουργός Οικονομικών.
Ο Κάρ. Παπούλιας, στη δήλωση που έκανε μετά την παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μάρτη, είχε τονίσει ότι «η απόφαση της ΕΕ δεν είναι ανεκτή γιατί είναι επιλεκτική». Στην ερώτηση του Κάρ. Παπούλια για το ποιες είναι οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία, ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι «θα υπάρξουν μικρές επιπτώσεις», θεωρώντας ότι «αποφύγαμε τη μείζονα καταστροφή».
Σε κάθε περίπτωση το κυβερνητικό επιτελείο είναι σε διαρκή επιφυλακή για να πάρει κάθε μέτρο που θα στηρίζει τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αποσκοπώντας, εκτός των άλλων, στον επαναπατρισμό κεφαλαίων. Την ίδια στιγμή, ετοιμάζεται να κλείσει μέσα στις επόμενες δύο - τρεις βδομάδες τις εκκρεμότητες, ώστε να εφαρμοστούν πλήρως τα συμφωνηθέντα μέτρα με την τρόικα (ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ), με βασικά το πρόγραμμα διαθεσιμότητας - απόλυσης 25.000 δημοσίων υπαλλήλων, την παράταση είσπραξης του χαρατσιού από τη ΔΕΗ και το 2013, καθώς και τις ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.
Νωρίτερα χτες, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε για 45 λεπτά στο Μέγαρο Μαξίμου με τον επικεφαλής του IIF (Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο), Τσ. Νταλάρα. Η συνάντηση δεν ήταν προγραμματισμένη και ολοκληρώθηκε χωρίς να γίνουν δηλώσεις.
Το πρωί, ο Αντ. Σαμαράς συνέχισε τις επαφές του με τους «επενδυτές», δηλαδή τα εγχώρια και ξένα μονοπώλια, επιδιώκοντας κυρίως να αποκοιμίσει το λαό με το παραμύθι των καπιταλιστών - «σωτήρων» που θα φέρουν επενδύσεις και θα δημιουργήσουν τάχα νέες θέσεις εργασίας. Σ' αυτό το πλαίσιο, είχε χτες συνάντηση με τον πρόεδρο της γερμανικής εταιρείας SAP, Τζιμ Χάγκμαν Σναμπ, της μεγαλύτερης στον κόσμο εταιρείας παροχής λογισμικού, με κύκλο εργασιών που ξεπερνά τα 64 δισ. ευρώ.
Τα άλλα κόμματα
Τη Δευτέρα, μετά την απόφαση του Γιούρογκρουπ, ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε ότι η Κύπρος «κάτω από το βάρος εκβιασμών και απειλών οδηγήθηκε σε έναν οδυνηρό συμβιβασμό». Επιμένοντας να συγκαλύπτει και να αθωώνει την ευρωένωση υποστήριξε ότι «η Κύπρος θα μπορούσε να αποφύγει αυτήν την εξέλιξη αν αυτοί που διαχειρίστηκαν το περήφανο ΟΧΙ του κυπριακού λαού, δεν ήταν οι ίδιοι άνθρωποι που είχαν υποστηρίξει το ΝΑΙ την περασμένη Παρασκευή. Και κυρίως αν η Κύπρος δεν έμενε απελπιστικά μόνη στο Γιούρογκρουπ». Είναι φανερή η μεταστροφή του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έσταζε μέλι τις προηγούμενες μέρες, κάνοντας λόγο για «περήφανο όχι της κυπριακής Βουλής».
Ο Ε. Βενιζέλος, μετά τη συνάντησή του χτες με τον Γ. Στουρνάρα, χαιρέτισε την απόφαση του Γιούρογκρουπ και με ανακούφιση διαπίστωσε ότι «στεγανοποιήθηκε» το ελληνικό τραπεζικό σύστημα καθώς, όπως είπε, «η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας είναι η πρώτη προϋπόθεση για την επάνοδο σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης». Η ΔΗΜΑΡ σε ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει την απόφαση του Γιούρογκρουπ «επώδυνη» μεν, «αναγκαία» δε, καθώς, όπως υποστηρίζει, «η επίτευξη λύσης εντός ευρώ είναι η αναγκαία επιλογή», στο όνομα της αποφυγής της χρεοκοπίας της Κύπρου, όταν ο λαός της βρίσκεται ήδη σε διαδικασία χρεοκοπίας.
Αναδημοσίευση από τον Ριζοσπάστη, 27/3/2013
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη