Υπουργείο Πολιτισμού: 422 προσλήψεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους

Κόσμος 0

ΗΠΑ: Απολύθηκε καθηγήτρια που αντάλλασσε βαθμούς με... χρήματα για ταξίδια

Σχολική αίθουσα
Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google

ΗΠΑ: Καθηγήτρια απολύθηκε επειδή πρόσφερε καλύτερους βαθμούς σε μαθητές που έκαναν δωρεές

Η εκπαιδευτικός φέρεται να υποσχόταν επιπλέον βαθμούς σε μαθητές που θα ενίσχυαν οικονομικά προσωπική της καμπάνια στο GoFundMe για ταξίδι στο Εκουαδόρ – Απορρίφθηκε και το αίτημά της για επίδομα ανεργίας

Μια ασυνήθιστη υπόθεση σε σχολείο της Αϊόβα στις ΗΠΑ έχει προκαλέσει συζητήσεις γύρω από τα όρια της σχέσης εκπαιδευτικών και μαθητών, καθώς καθηγήτρια απολύθηκε αφού φέρεται να προσέφερε επιπλέον βαθμούς σε μαθητές με αντάλλαγμα χρηματικές δωρεές σε προσωπική της καμπάνια στο GoFundMe.

Πρόκειται για τη Stephanie Mullaley, η οποία εργαζόταν ως μακροχρόνια αναπληρώτρια καθηγήτρια πλήρους απασχόλησης στο Clinton Community School District της Αϊόβα.

Σύμφωνα με το Iowa Capital Dispatch, η εκπαιδευτικός απολύθηκε στις 29 Μαΐου 2026, με τη σχολική περιφέρεια να θεωρεί ότι η συμπεριφορά της παραβίαζε την πολιτική δεοντολογίας της.

Επιπλέον βαθμοί με αντάλλαγμα δωρεές

Η υπόθεση ήρθε εκ νέου στο προσκήνιο όταν εξετάστηκε το αίτημα της Mullaley για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας.

Σύμφωνα με τα ευρήματα του διοικητικού δικαστή Duane Golden, κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2025-2026 η εκπαιδευτικός είχε μιλήσει στους μαθητές της για προσωπικούς εκπαιδευτικούς στόχους της.

Την άνοιξη του 2026 φέρεται να τους ενημέρωσε ότι είχε δημιουργήσει προσωπική σελίδα συγκέντρωσης χρημάτων στο GoFundMe και ότι όσοι συνεισέφεραν οικονομικά θα μπορούσαν να λάβουν extra credit, δηλαδή επιπλέον μονάδες στον βαθμό του μαθήματός της.

Ορισμένοι μαθητές έκαναν πράγματι δωρεές, σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται η απόφαση. Η σχολική περιφέρεια διαπίστωσε στη συνέχεια ότι η εκπαιδευτικός χρησιμοποιούσε τη θέση της προκειμένου να ασκήσει πίεση σε μαθητές για να συνεισφέρουν χρήματα.

Ο δικαστής κατέληξε ότι μαθητές αισθάνθηκαν πως πιέζονταν να κάνουν δωρεά στην προσωπική της σελίδα στο GoFundMe.

Η καμπάνια για το ταξίδι στο Εκουαδόρ

Η υπόθεση απέκτησε ακόμη μεγαλύτερη δημοσιότητα όταν συνδέθηκε η καμπάνια με ένα προγραμματισμένο ταξίδι της Mullaley και του συζύγου της στο Εκουαδόρ.

Σύμφωνα με τα διαδικτυακά στοιχεία που εντόπισε το Iowa Capital Dispatch, η Stephanie Mullaley από το Clinton είχε δημιουργήσει καμπάνια συγκέντρωσης χρημάτων για ένα ταξίδι στο Εκουαδόρ τον Ιούλιο του 2026.

Όπως ανέφερε στην περιγραφή της καμπάνιας, επρόκειτο να συμμετάσχει ως διερμηνέας σε ομάδα ιατρικής αποστολής, βοηθώντας στην επικοινωνία με κατοίκους που χρειάζονταν ιατρική φροντίδα, ενώ ο σύζυγός της θα βοηθούσε την ομάδα όπου υπήρχε ανάγκη.

Τα χρήματα που ζητούσε προορίζονταν για την κάλυψη εξόδων μετακίνησης –μεταξύ άλλων αεροπορικών εισιτηρίων, λεωφορείων και πλοίων– καθώς και για διατροφή και διαμονή.

Ζητούσε 1.800 δολάρια – Συγκεντρώθηκαν 140

Ο οικονομικός στόχος της καμπάνιας είχε οριστεί στα 1.800 δολάρια.

Τελικά συγκεντρώθηκαν μόλις 140 δολάρια από έξι δωρεές, με τα ποσά να κυμαίνονται από 5 έως 50 δολάρια, πριν «παγώσει» η δραστηριότητα του λογαριασμού.

Τα διαθέσιμα δημοσιευμένα στοιχεία δεν διευκρινίζουν πόσα από τα συνολικά 140 δολάρια προέρχονταν από μαθητές. Επιβεβαιώνεται, ωστόσο, στα ευρήματα του διοικητικού δικαστή ότι ορισμένοι μαθητές της τάξης είχαν πράγματι συνεισφέρει χρήματα.

Δεν είναι επίσης σαφές από τα δημοσιευμένα στοιχεία εάν η εκπαιδευτικός και ο σύζυγός της πραγματοποίησαν τελικά το ταξίδι στο Εκουαδόρ.

Απορρίφθηκε και το αίτημά της για επίδομα ανεργίας

Μετά την απόλυσή της, η Mullaley υπέβαλε αίτημα προκειμένου να λάβει επίδομα ανεργίας.

Ο διοικητικός δικαστής Duane Golden απέρριψε το αίτημα, κρίνοντας ότι η συμπεριφορά της αποτελούσε παράπτωμα που σχετιζόταν με την εργασία της και ότι έδειχνε «ηθελημένη ή αλόγιστη αδιαφορία» για τα συμφέροντα του εργοδότη της.

Κατά συνέπεια, κρίθηκε ότι δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας.

Η υπόθεση έχει ήδη λάβει διεθνή δημοσιότητα, με δημοσιεύματα στις ΗΠΑ αλλά και εκτός αυτών. Το Independent αναφέρει επίσης ότι η σχολική περιφέρεια θεώρησε πως η Mullaley χρησιμοποίησε τη θέση της ως εκπαιδευτικού για να πιέσει τους μαθητές να κάνουν δωρεές, ενώ η υπόθεση έχει καλυφθεί και από μέσα ενημέρωσης στο Εκουαδόρ.

Το Iowa Capital Dispatch, που αποκάλυψε την υπόθεση, σημειώνει ότι δεν κατάφερε να επικοινωνήσει με τη Mullaley προκειμένου να σχολιάσει τις καταγγελίες και την απόφαση.

0 Δείτε τα σχόλια

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις στο alfavita.gr

Άνω Λιόσια: Σε σοβαρή κατάσταση η διευθύντρια του 1ου Νηπιαγωγείου – Κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις μετά την επίθεση

Νέο πρόγραμμα ΔΥΠΑ: 8.000 επιδοτούμενες θέσεις εργασίας για ανέργους ηλικίας άνω των 55 ετών

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Viber Ακολουθήστε το Αlfavita στο Viber

κόσμος