Μια πρόσφατη τοποθέτηση της υπουργού Παιδείας της Γερμανίας, Καρίν Πρίεν, έχει πυροδοτήσει ευρεία συζήτηση και αντιπαράθεση στην κοινή γνώμη και τον πολιτικό κόσμο. Η πρότασή της για εισαγωγή ανώτατου ορίου στο ποσοστό των μαθητών με μεταναστευτικό υπόβαθρο ανά τάξη, προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις και προβληματισμούς σχετικά με την εκπαιδευτική πολιτική της χώρας.
Η αφορμή: Η γλωσσική επάρκεια και η μαθησιακή υστέρηση
Η πρόταση της Πρίεν ήρθε σε μια περίοδο κατά την οποία η εκπαιδευτική κοινότητα ανησυχεί για τη φθίνουσα απόδοση των Γερμανών μαθητών στις διεθνείς εκπαιδευτικές μετρήσεις. Μεγάλο μέρος της ανησυχίας εστιάζεται στην αδυναμία πολλών παιδιών με μεταναστευτικό υπόβαθρο να μιλούν επαρκώς γερμανικά κατά την έναρξη της σχολικής φοίτησης. Σύμφωνα με μελέτες, σχεδόν το 20% των μαθητών δεν μπορεί να κατανοήσει τον δάσκαλο στο μάθημα λόγω ανεπαρκούς γνώσης της γλώσσας.
Η πρόταση της Πρίεν: Ένα ενδεχόμενο "πλαφόν" ανά τάξη
Η υπουργός Πρίεν πρότεινε το ενδεχόμενο να θεσπιστεί ένα όριο συμμετοχής παιδιών με μεταναστευτικό υπόβαθρο στο 30% ή 40% ανά τάξη, ως μέτρο ενίσχυσης της εκπαιδευτικής αποτελεσματικότητας. Όπως υποστήριξε, χωρίς γνώση της γερμανικής από την αρχή, οι πιθανότητες επιτυχίας στο σχολείο είναι σχεδόν μηδενικές. Η πρόταση διατυπώθηκε σε τηλεοπτική εκπομπή, όπου η υπουργός ανέφερε ότι πρόκειται για ένα από τα σενάρια που θα μπορούσαν να εξεταστούν στο πλαίσιο εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων.
Το κοινωνικό και πολιτικό υπόβαθρο
Σε πολλές περιοχές της Γερμανίας –όπως το Βερολίνο και το Αμβούργο– ο αριθμός των μαθητών μεταναστευτικής καταγωγής ξεπερνά το 50%, γεγονός που εντείνει τις ανησυχίες για εκπαιδευτική ανισότητα και δυσκολίες στην ενσωμάτωση. Παράλληλα, τα αποτελέσματα των μελετών PISA δείχνουν ότι τα παιδιά πρώτης γενιάς μεταναστών εμφανίζουν κατά 20% χαμηλότερες επιδόσεις στην ανάγνωση σε σχέση με τους συνομηλίκους τους που έχουν Γερμανούς γονείς.
Αντιδράσεις και στήριξη
Η τοποθέτηση της Πρίεν προκάλεσε έντονη πολιτική αντιπαράθεση. Η εκπρόσωπος του SPD για θέματα Παιδείας, Τζασμίνα Χόστερτ, χαρακτήρισε την πρόταση "απαράδεκτη" και "αντισυνταγματική", τονίζοντας ότι βασίζεται σε "παράλογα κριτήρια". Από την άλλη πλευρά, ο Αντρέας Σλάιχερ, δημιουργός και επικεφαλής των μελετών PISA, στήριξε την ιδέα, επισημαίνοντας πως η συγκέντρωση παιδιών με μεταναστευτικό υπόβαθρο αποτελεί βασικό ανασταλτικό παράγοντα για τις επιδόσεις των σχολικών τάξεων.
Η πολυπλοκότητα της εφαρμογής
Η ίδια η Πρίεν παραδέχθηκε ότι η υλοποίηση ενός τέτοιου μέτρου θα ήταν εξαιρετικά δύσκολη, κυρίως επειδή η εκπαιδευτική πολιτική στη Γερμανία είναι αποκεντρωμένη και υπόκειται στη δικαιοδοσία των 16 ομόσπονδων κρατιδίων. Το υπουργείο της αναγκάστηκε αργότερα να εκδώσει διευκρινίσεις, εξηγώντας ότι η υπουργός δεν έκανε πρόταση, αλλά παρουσίασε πιθανές λύσεις που θα μπορούσαν να διερευνηθούν στο μέλλον.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Η ελληνική συνταγή που ξετρέλανε το TikTok – Με μόνο 3 υλικά
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 11/7
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ