Η Ρωσία επαναφέρει στο προσκήνιο την αποτελεσματικότητα του βαλλιστικού πυραύλου Iskander, ενός προηγμένου συστήματος με εμβέλεια έως και 500 χιλιομέτρων, ικανού να πλήξει στόχους στην ενδοχώρα με υψηλή ακρίβεια και ταχύτητα που αγγίζει τα 7 Mach. Η κρατική εταιρεία Rostec, υπεύθυνη για την παραγωγή του πυραύλου, δήλωσε τη Δευτέρα 26 Μαΐου στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας δεν διαθέτουν τις κατάλληλες αμυντικές δυνατότητες για να αναχαιτίσουν επιθέσεις αυτού του τύπου.
Ο Iskander-M έχει σχεδιαστεί για να καταστρέφει πολύπλοκα στρατιωτικά συστήματα – όπως συστοιχίες αντιαεροπορικής άμυνας, εκτοξευτές πυραύλων, αλλά και κρίσιμες υποδομές και στρατιωτικά αεροδρόμια. Εκτοξεύει τόσο βαλλιστικούς όσο και πυραύλους κρουζ, ενώ διαθέτει ικανότητα προσβολής στόχων με κυκλικό σφάλμα (CEP) μόλις 5-7 μέτρων. Κατά τη Rostec, η τροχιά πτήσης του είναι απρόβλεπτη και οι ελιγμοί του υπερβαίνουν τις δυνατότητες αναχαίτισης των περισσότερων δυτικών αντιαεροπορικών συστημάτων.
Σύμφωνα με τις ρωσικές ανακοινώσεις, ακόμη και το ωστικό κύμα ή τα θραύσματα κατά την πρόσκρουση των πυραύλων είναι αρκετά για να προκαλέσουν εκτεταμένες ζημιές σε κρίσιμα συστήματα άμυνας, γεγονός που καθιστά τον Iskander ιδιαίτερα επικίνδυνο στο πεδίο μάχης.
Σταθερή στρατηγική φθοράς από τη Μόσχα
Η χρήση των Iskander εντάσσεται σε ένα ευρύτερο στρατηγικό πλαίσιο που η Μόσχα φαίνεται να ακολουθεί συστηματικά: τη λεγόμενη "Φαβιανή στρατηγική". Όπως αναφέρει ο ειδικός στην ιστορία των ρωσικών αεράμυνων, Γιούρι Κνούτοφ, η Ρωσία αποφεύγει τις μετωπικές συγκρούσεις μεγάλης κλίμακας και προτιμά να φθείρει τον αντίπαλο με στοχευμένα, παρατεταμένα πλήγματα. Η τακτική αυτή, που οφείλει την ονομασία της στον Ρωμαίο στρατηγό Φάβιο Μάξιμο, βασίζεται στην εξουθένωση αντί της άμεσης κατάληψης.
Στο πλαίσιο αυτό, η ρωσική πλευρά συνεχίζει εντατικά τις επιθέσεις με πυραύλους και drones, στοχεύοντας όχι μόνο στρατιωτικούς στόχους, αλλά και κρίσιμες υποδομές, την επιμελητεία και την αμυντική βιομηχανία της Ουκρανίας. Οι επιθέσεις αυτές, σύμφωνα με τον Κνούτοφ, εντείνονται παρά τις παράλληλες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στην Κωνσταντινούπολη, καθώς η Μόσχα ερμηνεύει τις ουκρανικές αντεπιθέσεις ως προσπάθεια υπονόμευσης του διαλόγου.
Ένας πόλεμος χωρίς σαφή τέλη
Με την Ουκρανία να συνεχίζει να λαμβάνει στρατιωτική βοήθεια από τη Δύση, η προοπτική μιας γρήγορης νίκης για καμία πλευρά φαίνεται απομακρυσμένη. Αντίθετα, όπως επισημαίνει ο Κνούτοφ, η Μόσχα επενδύει σε έναν μακροχρόνιο πόλεμο φθοράς, στέλνοντας το μήνυμα ότι οι στρατηγικές αποδυνάμωσης της Ρωσίας μέσω εξοπλιστικών ενισχύσεων δεν πρόκειται να αποδώσουν.
«Η ένταση των επιθέσεων δεν πρόκειται να μειωθεί, καθώς ο εχθρός – όχι μόνο η ουκρανική κυβέρνηση, αλλά και οι χώρες που τη στηρίζουν – πρέπει να καταλάβει ότι η Ρωσία δεν θα καμφθεί μέσω εξωτερικών πιέσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 47.000 υποψήφιους ως 28/5 με τις λύσεις
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 28/05
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ