Φάλαινες
470 φάλαινες-πιλότοι εξόκειλαν στις ακτές του νησιού, με τις περισσότερες να έχουν πεθάνει

Οι διασώστες επιδίδονται σε μια κούρσα ενάντια στον χρόνο σήμερα για να απελευθερώσουν εκατοντάδες φάλαινες- πιλότους που έχουν εξωκείλει στις ακτές του νησιού Τασμανία στην Αυστραλία, με περισσότερα από τα μισά από τα 470 κήτη να εκτιμάται ότι έχουν ήδη πεθάνει.

Από τη Δευτέρα περίπου 470 φάλαινες- πιλότοι έχουν εντοπιστεί σε απομονωμένες δυτικές ακτές της Τασμανίας. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό φαλαινών που έχουν εξωκείλει ποτέ. Αρχικά 270 κήτη εντοπίστηκαν τη Δευτέρα σε μια περιοχή που είναι προσβάσιμη μόνο μέσω θαλάσσης, ενώ σήμερα στη διάρκεια αναγνωριστικών πτήσεων στην περιοχή εντοπίστηκαν άλλες 200 φάλαινες.

Οι διασώστες έχουν ξεκινήσει μια τεράστια επιχείρηση για να σώσουν τα ζώα. Χθες, Τρίτη, κατάφεραν να σπρώξουν στη θάλασσα 25 φάλαινες, όμως αξιωματούχοι επεσήμαναν ότι κάποιες από αυτές εξώκειλαν ξανά λόγω της παλίρροιας.

Ο διευθυντής φυσικών πάρκων της Τασμανίας Νικ Ντέκα επεσήμανε σήμερα ότι τα περισσότερα από τα κήτη που εντοπίστηκαν νωρίτερα μέσα στην ημέρα είναι νεκρά. «Ένα πλοίο έφτασε στο σημείο πριν λίγο (…) όλα τα κήτη είναι νεκρά», δήλωσε.

«Δεν βρισκόμαστε στο σημείο να σκεφτόμαστε την ευθανασία (…) όμως είναι πάντα κάτι που έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας», σχολίασε ο Κρις Κράλιον βιολόγος που εργάζεται για την κυβέρνηση της Τασμανίας. «Εξακολουθούμε να ελπίζουμε».

Μια ομάδα 65 εργαζομένων σε εθνικά πάρκα, εθελοντών και αλιέων εξετάζουν τις φάλαινες πιλότους, ένα είδος που μπορεί να φτάσει τα 7 μέτρα μήκος και τους 3 τόνους βάρος, για να εντοπίσουν αυτές που είναι πιο πιθανό να επιβιώσουν.

Προκειμένου να βοηθήσουν τα κήτη να ξαναβγούν στη θάλασσα τέσσερις ή πέντε άνθρωποι μπαίνουν μέχρι τη μέση τους στα παγωμένα νερά για να τοποθετήσουν σχοινιά γύρω από τις φάλαινες ώστε να μπορέσουν βάρκες να τις οδηγήσουν έξω από τον κόλπο στον οποίο βρίσκονται.

«Σήμερα το πρωί, βάσει των εκτιμήσεών μας, 50 με 70 φάλαινες είναι ακόμη μάλλον ζωντανές», σημείωσε ο Ντέκα. «Οπότε επικεντρώνουμε τις προσπάθειές μας σε αυτά τα ζώα».

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν για ποιο λόγο οι φάλαινες, που ταξιδεύουν σε ομάδες, μερικές φορές εξωκείλουν, όμως γνωρίζουν ότι ακολουθούν έναν αρχηγό και ότι συγκεντρώνονται γύρω από μια φάλαινα που έχει τραυματιστεί ή αντιμετωπίζει προβλήματα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

κλειστά σχολεία
Τελευταίο κουδούνι σήμερα στα σχολεία - Τι περιμένουν μαθητές και εκπαιδευτικοί μετά το Πάσχα
Όλος ο προγραμματισμός για τα σχολεία μετά το Πάσχα και μέχρι το τέλος του σχολικού έτους
Τελευταίο κουδούνι σήμερα στα σχολεία - Τι περιμένουν μαθητές και εκπαιδευτικοί μετά το Πάσχα
ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ
Πανελλήνιες 2024: Αυτές είναι οι τροποποιήσεις στην κατάταξη των σχολών στα Επιστημονικά Πεδία
Πανελλήνιες 2024: Τροποποιείται η κατάταξη των Σχολών, των Τμημάτων και των Εισαγωγικών Κατευθύνσεων Τμημάτων στα Επιστημονικά Πεδία
Πανελλήνιες 2024: Αυτές είναι οι τροποποιήσεις στην κατάταξη των σχολών στα Επιστημονικά Πεδία