Την απόφαση να αρχίσουν διαβουλεύσεις με την Άγκυρα, ώστε να ανοίξει η Αμμόχωστος, η οποία παραμένει κλειστή από το 1974, και να επικοιστεί το παραθαλάσσιο Βαρώσι (ή Βαρώσια) έλαβε το Κοινοβούλιο του ψευδοκράτους, σύμφωνα με την εφημερίδα Daily Sabah.
«Το "Συμβούλιο των Υπουργών" θα αξιολογήσει τους όρους δράσης στο Βαρώσι, το οποίο αποτελεί νόμιμη στρατιωτική ζώνη στην ΤΔΒΚ», δήλωσε ο λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών Κουντρέτ Οζερσάι στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Demirören News Agency (DHA).
Ο ίδιος ανέφερε ότι θα διοριστεί ομάδα εμπειρογνωμόνων, η οποία θα διεξάγει μελέτη για τα δικαιώματα των ιδιοκτητών των περιουσιών,«τα οποία θα αντιμετωπισθούν αμερόληπτα».
Ρεπορτάζ του IBNA αναφέρει ότι η απόφαση των Τουρκοκυπρίων να ανοίξει η Αμμόχωστος θεωρείται ως ένα μέτρο πίεσης προς την Λευκωσία καθώς η Αμμόχωστος αν εφαρμοστεί η απόφαση αυτή θα προσαρτηθεί επίσημα πια στο καθεστώς του ψευδοκράτους.
Όπως σημειώνει πάντως η τουρκική Daily Sabah, η πόλη προστατεύεται από ψήφισμα του ΟΗΕ από το 1984 και σύμφωνα με αυτό, η πόλη μπορεί να εποικιστεί μόνο από τους εκδιωχθέντες κατοίκους της.
Σύμφωνα με τους καλά γνωρίζοντες, αυτό θεωρείται ως ένα μέτρο πίεσης προς την Λευκωσία κι αυτό γιατί η Αμμόχωστος -αν εφαρμοστεί η συγκεκριμένη απόφαση- θα προσαρτηθεί επίσημα στο καθεστώς του ψευδοκράτους.
Όταν η Αμμόχωστος σφραγίστηκε και μετατράπηκε σε «πόλη-φάντασμα»
Η Αμμόχωστος πριν την τουρκική εισβολή αριθμούσε περίπου 40.000 κατοίκους και ήταν η τρίτη μεγαλύτερη της Κύπρου.
Όταν σημειώθηκε η εισβολή του Αττίλα, η πόλη μπήκε στο στόχαστρο των Τούρκων. Κατά την πρώτη φάση, που ξεκινά στις 20 Ιουλίου 1974, περισσότεροι από 40.000 Τούρκοι στρατιώτες, με την υποστήριξη της τουρκικής αεροπορίας και του ναυτικού, εισέβαλαν στις βόρειες ακτές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η απόβαση των τουρκικών στρατευμάτων ολοκληρώθηκε σχεδόν ένα μήνα μετά, στις 14 Αυγούστου 1974, με την εισβολή στην Αμμόχωστο.
Μέσα σε δύο μόνο ημέρες, οι Τούρκοι κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος της πεδιάδας της Μεσαορίας, την Αμμόχωστο, την Καρπασία και το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής Μόρφου. Μετά την κατάληψή της από τα τουρκικά στρατεύματα, η πόλη λεηλατήθηκε, σφραγίστηκε και μέχρι σήμερα η πρόσβαση είναι απαγορευμένη.
Τον χαρακτηρισμό «πόλη-φάντασμα» έδωσε ο Σουηδός δημοσιογράφος Jan-Olof Bengston, ο οποίος επισκέφθηκε το λιμάνι της Αμμοχώστου και αντικρίζοντας τη σφραγισμένη πόλη, έγραψε: «Ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος γέμισε ρωγμές και στα πεζοδρόμια βλάστησαν θάμνοι. Σήμερα –Σεπτέμβριος 1977–, τα τραπεζάκια όπου σερβίρεται το πρόγευμα είναι εκεί, η μπουγάδα απλωμένη στα σχοινιά και οι ηλεκτρικοί λαμπτήρες αναμμένοι. Το Βαρώσι είναι μια πόλη-φάντασμα».
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, σε δύο πολύ σημαντικά ψηφίσματά του για το Κυπριακό, περιέλαβε ρητές πρόνοιες για το ζήτημα της πόλης της Αμμοχώστου, αλλά η Τουρκία δεν συμμορφώθηκε.
Με πληροφορίες από Καθημερινή
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη