Thumbnail
ΗΠΑ

Φοιτητές και εκπαιδευτικοί θα μπορούν να οπλοφορούν από εδώ και μπρος μέσα στα δημόσια πανεπιστήμια του Κάνσας, άλλης μιας αμερικανικής Πολιτείας η οποία επέλεξε αυτήν τη λύση για να ενισχυθεί η ασφάλεια, σε μια χώρα όπου καταγράφονται πολύ συχνά αιματηρά βίαια επεισόδια.

Τα όπλα θα πρέπει να παραμένουν κρυμμένα, βάσει του νόμου που είχε ψηφιστεί πριν από τέσσερα χρόνια σε αυτή την Πολιτεία των κεντρικών ΗΠΑ. Εφαρμοζόταν έκτοτε σε όλα τα δημόσια ιδρύματα, εξαιρουμένων των πανεπιστημίων, τα οποία είχαν εξαιρεθεί ως την 1η Ιουλίου.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, θορυβημένοι διότι ο νόμος αυτός πλέον εφαρμόζεται και μέσα στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ορισμένοι εκπαιδευτικοί και φοιτητές σκέφτονται σοβαρά να εγκαταλείψουν τα δημόσια πανεπιστήμια, μετέδωσαν τοπικά ΜΜΕ.

«Δεν θέλω να διδάσκω οπλισμένους φοιτητές, αυτό είναι εντελώς παλαβό» δήλωσε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κάνσας στο τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο KSNT. «Ψάχνω άλλη δουλειά» πρόσθεσε.

Η απόφαση του Κάνσας είναι η πιο πρόσφατη σε μια χώρα που συχνά βυθίζεται στο πένθος εξαιτίας των πολυαίμακτων βίαιων επεισοδίων. Τα όπλα ενοχοποιούνται για 30.000 θανάτους τον χρόνο, συμπεριλαμβανομένων 20.000 αυτοκτονιών.

Τέτοια επεισόδια αιματοκυλίζουν συχνά σχολεία και πανεπιστήμια, όπως η τραγική ιστορία στο Κολουμπάιν το 1999 ή εκείνη στο σχολείο Σάντι Χουκ, όπου σκοτώθηκαν 20 παιδιά και έξι ενήλικοι το 2012.

Αντιμέτωπες με αυτή την βία, πολλές Πολιτείες, όπως η Καλιφόρνια, απαγορεύουν αυστηρά την είσοδο ενόπλων στα πανεπιστήμια, ενώ αντιθέτως περίπου δέκα άλλες επέλεξαν να εγκρίνουν την οπλοφορία μέσα στα πανεπιστήμια.

Ο νόμος που υιοθετήθηκε στο Κάνσας επιτρέπει πάντως στα δημόσια πανεπιστήμια να απαγορεύουν την οπλοφορία, αλλά υπό τον όρο ότι θα εγκαθιστούν ανιχνευτές μετάλλων. Μια επιλογή πολύ δαπανηρή, όπως κατήγγειλαν πολλές διοικήσεις ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Εντός αυτού του νέου νομικού πλαισίου, το πανεπιστήμιο της Γουίτσιτα ανέφερε ότι επιτρέπονται μόνο τα πιστόλια για όσους έχουν άδεια οπλοφορίας και ηλικία άνω των 21 ετών, ενώ όλα τα υπόλοιπα όπλα απαγορεύονται.

Τα πανεπιστήμια έχουν ακόμη το δικαίωμα να απαγορεύουν την οπλοφορία σε αθλητικές συναντήσεις και σε άλλες συγκεντρώσεις... υπό τον όρο, και σε αυτή την περίπτωση, ότι διαθέτουν ανιχνευτές μετάλλων.

Αντίθετα, το τοπικό κοινοβούλιο του Κάνσας αποφάσισε να επιτρέψει στα δημόσια νοσοκομεία να απαγορεύουν την οπλοφορία στις εγκαταστάσεις τους, συμπεριλαμβανομένων αυτών που βρίσκονται μέσα σε πανεπιστημιουπόλεις.

«Το δικαίωμα οπλοφορίας είναι θεμελιώδες για την προστασία των ελευθεριών μας», είχε δηλώσει στα μέσα Ιουνίου ο ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης του Κάνσας, ο Σαμ Μπράουνμπακ. «Αυτός ο νόμος μοιάζει να δίνει ικανοποιητική απάντηση στις ανησυχίες για την ασφάλεια».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πώς λέγεται στα ελληνικά η «ντομάτα»;

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 21/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ergazomenoi.jpg
Αυτό είναι το επάγγελμα του μέλλοντος στην Ελλάδα: Ανοίγουν χιλιάδες θέσεις εργασίας
Το επάγγελμα που θα σαρώσει την Ελλάδα την επόμενη δεκαετία – Ελάχιστοι είναι ακόμα κατάλληλα εκπαιδευμένοι
Αυτό είναι το επάγγελμα του μέλλοντος στην Ελλάδα: Ανοίγουν χιλιάδες θέσεις εργασίας
σχολείο
Σχολεία: Οι αλλαγές, τα νέα μαθήματα, τα ηλεκτρονικά βιβλία και η μείωση της διδακτέας ύλης τη νέα σχολική χρονιά

Καθώς ο Σεπτέμβρης του 2025 πλησιάζει το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε το πλήρες χρονοδιάγραμμα για...

Σχολεία: Οι αλλαγές, τα νέα μαθήματα, τα ηλεκτρονικά βιβλία και η μείωση της διδακτέας ύλης τη νέα σχολική χρονιά
Η οδός Πανεπιστημίου στην Αθήνα με αεροφωτογραφία
Αθήνα: 40 νέες πεζοδρομήσεις – Πώς αλλάζει το κέντρο της πόλης μέχρι το 2026
Ανθρωποκεντρική στροφή με μικρές παρεμβάσεις και μεγάλες αλλαγές – Το σχέδιο για την οδό Αθηνάς, τη Βασ. Όλγας και τις γειτονιές
Αθήνα: 40 νέες πεζοδρομήσεις – Πώς αλλάζει το κέντρο της πόλης μέχρι το 2026