Στην Ιταλία, με μία από τις μεγαλύτερες και πιο εντατικά εκμεταλλεύσιμες αγροτικές παραγωγές, η φορολογία και το συνταξιοδοτικό των καλλιεργητών, παραγωγών, κτηνοτρόφων, αλλά και των ιδιοκτητών μικρών αγροτοπαραγωγικών μονάδων, αποτελεί από χρόνια το πεδίο μεγάλου προβληματισμού κι εντάσεων. Οι διαφορές ανάμεσα στην πρωτογενή παραγωγή και την τελική διάθεση του προϊόντος, σε συνδυασμό με την παραδοσιακά υψηλή φορολογία ?έμμεση κι άμεση?αντανακλούν άμεσα στην κατάσταση των ενεργών αγροτών, αλλά και στο συνταξιοδοτικό τους.
Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ -ΜΠΕ, ο πρόεδρος των τοπικών ενώσεων αγροτών της Ιταλικής Συνομοσπονδίας Αγροτών (INAC-CIA) Κορράντο Φράντσι, «τα προβλήματα των παραγωγών και κτηνοτρόφων είναι πολλά και σχετίζονται με τον κυκεώνα των διατάξεων και των υποκατηγοριών έμμεσης κι άμεσης φορολόγησής τους, αλλά και στην ανυπαρξία κρατικής πρόνοιας για τη διόρθωση του ύψους των συντάξεων, που σήμερα κυμαίνονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα (500-1000 ευρώ), με πρόβλεψη να πιεσθούν τα επίπεδά τους ακόμη πιο καθοδικά (400-700 ευρώ)».
Φορολογικά, οι αγρότες «αντιμετωπίζονται ως φυσικά πρόσωπα, με την διαφορά ότι ο φόρος τους δεν υπολογίζεται με βάση το εισόδημα, αλλά περισσότερο με τον υπολογισμό της δυνατότητας παραγωγής και του μεγέθους της καλλιεργήσιμης ιδιοκτησίας τους. Επίσης υπολογίζεται το γεγονός εάν ο αγρότης είναι ιδιοκτήτης καλλιεργητής, εάν δεν ασχολείται πρωτογενώς και υπενοικιάζει τα κτήματά του, ή είναι ενοικιαστής εκτάσεων, ή παραγωγικών μονάδων», μας εξηγεί Κορράντο Φράντσι. Επίσης υπολογίζεται και ο χρόνος που παραμένει ανενεργός μία δραστηριότητα, ή καλλιέργεια. Έως τον περασμένο Δεκέμβριο στην εφ? άπαξ τούτη φορολόγηση, ιδιαίτερο βάρος πρόσθετε η επιβολή από την προηγούμενη κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι των φόρων επί της ακίνητης περιουσίας (Imu, σαν τον δικό μας ΕΝΦΙΑ), που αντιμετώπιζε τα κτήματα ως οικόπεδα και της φορολογίας που εφαρμόζουν οι Περιφέρειες (Ιrap). Λίγο πριν από τα περασμένα Χριστούγεννα, η κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι αποφάσισε την κατάργησή τους, όπως επίσης και διορθώσεις στο ποσοστό επιστροφής του ΦΠΑ των αγροτών, προσθέτει ο Φράντσι.
Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στον Γιώργη Δάβο, ο πρόεδρος των γραφείων ενώσεων, «οι αγρότες και κτηνοτρόφοι στην Ιταλία υπόκεινται σε φορολόγηση ΦΠΑ σε ύψος φόρου ανάλογου με το προϊόν της παραγωγής τους, από το οποίο αφαιρείται η επιστροφή του ΦΠΑ από το κράτος. Δηλαδή ο παραγωγός υποχρεούται να καταβάλει τη διαφορά ανάμεσα στην εκτιμώμενη τιμή του ΦΠΑ μείον την επιστροφή. Ωστόσο, για ορισμένα προϊόντα όπως το λάδι, τα σιτηρά και τα φρούτα-λαχανικά, η επιδότηση/επιστροφή ΦΠΑ είναι τέτοια, ώστε η τελική καταβολή να είναι μηδενική».
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 11/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη