ΟΟΣΑ: Η Ελλάδα δεύτερη σε ανεργία παγκοσμίως - Αναλυτικοί Πίνακες
Αναλυτικά τα στοιχεία του Οργανισμού

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του ΟΟΣΑ για τα επίπεδα εργασίας και ανεργίας στις χώρες-μέλη του για το 2015.

ΑΝΕΡΓΙΑ

Το τελευταίο τετράμηνο του έτους παρατηρείται, σε παγκόσμια κλίμακα, μία αύξηση του άνεργου πληθυσμού κατά 8 ολόκληρα εκατομμύρια σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη περίοδο, πριν την κρίση. Ο συνολικός αριθμός τους ανέρχεται σε 40 εκατομμύρια.

Στον σχετικό πίνακα η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση με το ποσοστό των ανέργων της να ανέρχεται σε 24,7%, αμέσως μετά την Νότια Αφρική. Την πεντάδα συμπληρώνει ολόκληρος ο ευρωπαϊκός "Νότος", με την Ισπανία να έρχεται τρίτη, και να ακολουθεί τέταρτη η Πορτογαλία και πέμπτη η Ιταλία.

Στον αντίποδα οι πρώτες πέντε χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας είναι, κατά σειρά, οι ακόλουθες: Ιαπωνία, Ινδία, Κορέα, Κίνα και Ισλανδία.

Unemployment rate

ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΑΝΕΡΓΟΙ

Παράλληλα, αυξήθηκε κατά 55% και το ποσοστό των μακροχρόνιων ανέργων, εν συγκρίσει με το 2007. Εδώ η χώρα μας "χτυπάει" ρεκόρ, καθώς βρίσκεται στην πρώτη θέση, με ποσοστό 73,7% επί του συνολικού ποσοστού των ανέργων.

Ακολουθεί δεύτερη η Σλοβακία, τρίτη η Νότιος Αφρική, τέταρτο το Μαρόκο και πέμπτη η Ιταλία.

Στον αντίποδα φιγουράρει η Νότια Κορέα, με μόλις 0,5% μακροχρόνια άνεργους, ενώ έπονται: Μεξικό, Ισραήλ, Καναδάς και Νέα Ζηλανδία.

long term Unemployment rate

ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ

Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα έρχεται τέταρτη από... το τέλος, όσον αφορά το ποσοστό του ενεργού πληθυσμού (ηλικίες 15-64) που εργάζεται, με μόλις 51,1% επί του συνόλου. Η Τουρκία, η Νότια Αφρική και το Μαρόκο ακολοθούν αμέσως μετά. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ισλανδία έρχεται πρώτη στην κατηγορία αυτή με ποσοστό 84,4% (!). Δεύτερη, τρίτη, τέταρτη και πέμπτη αναδεικνύονται οι Ελβετία, Σουηδία, Κίνα και Νορβηγία αντίστοιχα.

Employment rate 

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Ενδιαφέρον, πάντως, παρουσιάζει και ο πίνακας με τα ποσοστά εργασίας των μεταναστών για το δεύτερο τέταρτο του 2015. Εδώ παρατηρείται μία κάποια αναλογία σε σχέση με τα ποσοστά εργασίας του εγχώριου πληθυσμού.

Οι πέντε πρώτες χώρες του πίνακα παρουσιάζουν ούτως ή άλλως αυξημένα ποσοστά εργασίας των πολιτών τους. Πρόκειται για τις Ισλανδία, Ελβετία, Χιλή, Νέα Ζηλανδία και Ουγγαρία. 

Στο... τέλος βρίσκονται οι Ισπανία, Μεξικό, Ελλάδα, Βέλγιο και Τουρκία (μόνη εξαιρεση το Βέλγιο).

Migrant employment rate

***

Η έκθεση του ΟΟΣΑ περιλαμβάνει και άλλους πίνακες για διάφορα επιμέρους ζητήματα, τους οποίους μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ

Επιμέλεια: Γιώργος Βασιλείου

σχετικά άρθρα

«Αν ξυπνήσεις μονομιάς, θα 'ρθει ανάποδα ο ντουνιάς» - Σαν σήμερα φεύγει από τη ζωή ο Κώστας Βάρναλης
«Αν ξυπνήσεις μονομιάς, θα 'ρθει ανάποδα ο ντουνιάς» - Σαν σήμερα φεύγει από τη ζωή ο Κώστας Βάρναλης
Ποιητής, πεζογράφος, κριτικός, μεταφραστής με ιδεολογική στράτευση στην Αριστερά - Πολλά ποιήματά του μελοποιήθηκαν, ενώ μνημειώδες παραμένει το έργο...
«Αν ξυπνήσεις μονομιάς, θα 'ρθει ανάποδα ο ντουνιάς» - Σαν σήμερα φεύγει από τη ζωή ο Κώστας Βάρναλης