Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου - ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Ετος δυνατών συγκινήσεων και έντονων μεταβολών ήταν το 2015 για τους επενδυτές στις διεθνείς αγορές: Η χρονιά ξεκίνησε με μια ανατίμηση-σοκ του ελβετικού φράγκου και ολοκληρώθηκε με την ιστορική αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου που σήμανε το τέλος της περιόδου των μηδενικών επιτοκίων στις ΗΠΑ, που διήρκεσε επτά ολόκληρα χρόνια.
Στο μεσοδιάστημα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έγινε η τελευταία από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες του κόσμου που «άνοιξε τα πιεστήρια», το Χρηματιστήριο της Σαγκάης «μεταμορφώθηκε» σε... τρενάκι του τρόμου το καλοκαίρι, ενώ οι αναδυόμενες αγορές... «καταδύθηκαν» και έγραψαν μεγάλες απώλειες. Από το «τοπ-τεν» των σημαντικότερων γεγονότων της χρονιάς δεν θα μπορούσε να λείπει το ελληνικό θρίλερ, με τη χώρα να αποφεύγει το Grexit στο παρά ένα.
1. Το ελβετικό φράγκο τρελάθηκε
Στις 15 Ιανουαρίου του 2015, η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας προκάλεσε ηλεκτροπληξία στις διεθνείς αγορές, όταν σταμάτησε να προσπαθεί να αποτρέψει την ανατίμηση του ελβετικού φράγκου, έχοντας θέσει ως «κόκκινη γραμμή» την ισοτιμία του 1,20 φράγκου/ευρώ από το 2012. Η προεξόφληση της εκτύπωσης χρήματος από την ΕΚΤ προκάλεσε ισχυρές πιέσεις στο ευρώ και αντίστοιχα μεγάλη εισροή κεφαλαίων στο φράγκο, δυσκολεύοντας το έργο της SNB που τελικά πέταξε λευκή πετσέτα. .
2. Το μίνι-κραχ των γερμανικών Bunds
H αγορά των γερμανικών ομολόγων (Bund) δεν φημίζεται για τις έντονες διακυμάνσεις της, έτσι η βίαιη διορθωτική κίνηση που υπέστη την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου ήταν σίγουρα ένα από τα γεγονότα της χρονιάς. Στις 17 Απριλίου, ένα περίπου μήνα μετά την έναρξη του προγράμματος εκτύπωσης χρήματος της ΕΚΤ, η απόδοση του 10ετούς Bund υποχώρησε στο ιστορικό χαμηλό του 0,05% (από 0,5% στις αρχές του έτους) και πολλοί αναλυτές άρχισαν να προεξοφλούν ότι θα διαμορφωνόταν σε αρνητικά επίπεδα, όπως είχε συμβεί και με τους τίτλους μικρότερης διάρκειας.
3. Οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης υπό το μηδέν
Οι φόβοι για «ιαπωνοποίηση» της οικονομίας της Ευρωζώνης, δηλαδή βύθισής της σε ένα φαύλο κύκλο μηδενικού (ή και αρνητικού) πληθωρισμού και στασιμότητας οδήγησαν την ΕΚΤ να ξεκινήσει να τυπώνει χρήμα τον Μάρτιο του 2015, εξαγγέλλοντας ένα πρόγραμμα ύψους 1,1 τρισ. ευρώ, με μηνιαίες αγορές ομολόγων (κυρίως κρατικών) 60 δισ. ευρώ τον μήνα έως τον Σεπτέμβριο του 2016. Στις αρχές Δεκεμβρίου, η διάρκεια του προγράμματος παρατάθηκε έως τον Μάρτιο του 2017, με το ύψος του να αυξάνεται de facto στο 1,5 τρισ. ευρώ.
4. «Κόντρα στο ρεύμα» της Fed
Μπορεί η Fed να έκλεισε τον δικό της κύκλο υπερ-χαλαρής νομισματικής πολιτικής, αλλά 43 κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο (μεταξύ των οποίων αυτές της Κίνας και της Ρωσίας) προχώρησαν σε μειώσεις επιτοκίων. Η απόκλιση αυτή έκανε πολλούς αναλυτές να καταρτίσουν σενάρια για νομισματικούς πολέμους, τα οποία δεν έχουν επιβεβαιωθεί, προς το παρόν τουλάχιστον...
5. Το «σύνδρομο της Κίνας»
Η υποβόσκουσα ανησυχία για ανώμαλη προσγείωση του κινεζικού «δράκου» κορυφώθηκε το καλοκαίρι του 2015, προκαλώντας βίαιη διόρθωση 45% στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης, μαζική φυγή κεφαλαίων από τις αγορές της χώρας και βουτιά-ρεκόρ στα συναλλαγματικά διαθέσιμα.
6. Η καταβύθιση των αναδυόμενων αγορών
Η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου και των άλλων πρώτων υλών και η μετακίνηση κεφαλαίων προς τις ΗΠΑ ενόψει της αύξησης των επιτοκίων του δολαρίου δημιούργησαν ένα δηλητηριώδες «κοκτέιλ» για τις αναδυόμενες αγορές, στις οποίες κατεγράφη καθαρή εκροή κεφαλαίων, για πρώτη φορά από το μακρινό 1998.
7. Πού είναι ο πάτος του βαρελιού για το πετρέλαιο;
Οι ελπίδες για σταθεροποίηση των τιμών του μαύρου χρυσού εντός του 2015 αποδείχθηκαν φρούδες: Μετά από μια μικρή ανάπαυλα την άνοιξη, το πετρέλαιο επέστρεψε... στον δρόμο των απωλειών.
8. Η εκδίκηση της «τοξικής τριπλέτας»
Ενα χρόνο πριν, οι επενδυτές διαγκωνίζονταν ποιος θα πρωτοπουλήσει τα ομόλογα της Αργεντινής, της Βενεζουέλας και της Ουκρανίας, οι οποίες βαφτίστηκαν -όχι χωρίς λόγο- «η τοξική τριπλέτα». Και οι τρεις χώρες έφτασαν στο χείλος της άτακτης χρεοκοπίας.
9. Exit (;) για το Grexit
Δεν χρειάζεται να πει κανείς πολλά για την ταραχώδη πορεία της Ελλάδας το 2015 και πώς βρέθηκε (πάλι...) με το ένα πόδι εκτός Ευρωζώνης μετά τη στάση πληρωμών προς το ΔΝΤ, τη λήξη του δεύτερου προγράμματος διάσωσης στο τέλος Ιουνίου, το κλείσιμο των τραπεζών και τα capital controls και το δημοψήφισμα που είπε «όχι» σε ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, το οποίο όμως μετατράπηκε σε «ναι» κατά τη Σύνοδο Κορυφής της 12ης Ιουλίου. Μετά τη συμφωνία για το τρίτο μνημόνιο όλοι ξορκίζουν το Grexit, κανείς όμως δεν μπορεί να ορκιστεί ότι η απειλή απομακρύνθηκε διά παντός.
10. Και εγένετο... liftoff
Εστω και την τελευταία στιγμή, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ Fed τήρησε τη δέσμευσή της για αποκόλληση (liftoff) των επιτοκίων του δολαρίου από τη ζώνη του μηδέν εντός του 2015, με την ιστορική αυτή κίνηση να λαμβάνει χώρα στις 16 Δεκεμβρίου. Προεξοφλώντας την εξέλιξη αυτή, το δολάριο ενισχύθηκε σε υψηλό 13 ετών.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη