Τα θρεπτικά και τα μειονεκτήματα των χυμών
Οι χυμοί προσφέρουν βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, αλλά στερούνται τις φυτικές ίνες που περιέχονται στα ολόκληρα φρούτα. Οι φυτικές ίνες είναι σημαντικές για την καλή λειτουργία του εντέρου, τη ρύθμιση του σακχάρου και την πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων. Χωρίς αυτές, τα σάκχαρα του χυμού απορροφώνται πολύ γρήγορα, ανεβάζοντας απότομα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.
Χυμοί και διαβήτης: τι ισχύει
Για κάποιον με υπογλυκαιμία, ένα ποτήρι χυμού μπορεί να αποτελέσει άμεση λύση. Ωστόσο, η συχνή κατανάλωση οδηγεί σε έντονες διακυμάνσεις σακχάρου, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο αυξομειώσεων. Ιδιαίτερα αν κάποιος με διαβήτη ή προδιαβήτη δεν λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, οι χυμοί ενδέχεται να προκαλέσουν επικίνδυνες αυξήσεις σακχάρου.
Η διαιτολόγος Annemarie Aburrow τονίζει πως, παρά τις βιταμίνες που περιέχουν, οι χυμοί είναι πλούσιοι σε ελεύθερα σάκχαρα, τα οποία απελευθερώνονται κατά τη χυμοποίηση. Έτσι, συνιστά να αποφεύγονται και να προτιμάται το νερό ή ποτά χωρίς ζάχαρη. Αν κάποιος θέλει οπωσδήποτε να πιει χυμό, καλό είναι να περιορίζεται σε μικρή ποσότητα (περίπου 150 ml) και, ιδανικά, να προτιμά ένα ολόκληρο φρούτο συνοδευόμενο από νερό.
Πώς να μειώσετε την πρόσληψη ζάχαρης
Σύμφωνα με το Βρετανικό Ίδρυμα Υγείας, η αντικατάσταση των ζαχαρούχων ποτών με εκδοχές χωρίς ζάχαρη ή light μπορεί να μειώσει την ετήσια κατανάλωση ζάχαρης έως και κατά 9 κιλά. Έτσι, εκτός από την προστασία του σακχάρου, μειώνεται και ο συνολικός κίνδυνος για παχυσαρκία και καρδιοπάθειες.
Δίαιτες αποτοξίνωσης με χυμούς: μύθος ή αλήθεια;
Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει δημοφιλείς οι αποτοξινωτικές δίαιτες που βασίζονται αποκλειστικά σε χυμούς. Υποστηρίζεται ότι προσφέρουν καλύτερη πέψη, ενέργεια, υγιές δέρμα και απομάκρυνση τοξινών. Ωστόσο, η επιστήμη δείχνει διαφορετικά αποτελέσματα.
Έρευνα του Northwestern University (2025) που δημοσιεύτηκε στο Nutrients εξέτασε τρεις τύπους διατροφής για τρεις ημέρες:
αποκλειστικά με χυμούς,
χυμούς σε συνδυασμό με φαγητό,
φυτοφαγική διατροφή με ολόκληρα τρόφιμα χωρίς χυμούς.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι κατανάλωναν μόνο χυμούς παρουσίασαν αύξηση συγκεκριμένων βακτηρίων στο στόμα, τα οποία ενώ βοηθούν στην πέψη των σακχάρων, συνδέονται και με φλεγμονές. Αντίστοιχες, αλλά πιο ήπιες, αλλαγές βρέθηκαν και στην ομάδα που συνδύαζε χυμούς με στερεά τρόφιμα. Το μικροβίωμα του εντέρου παρέμεινε σχεδόν ανεπηρέαστο, δείχνοντας ότι οι αλλαγές επηρεάζουν γρήγορα το στόμα, αλλά όχι το έντερο.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Τι ήταν ο «παιδοτρίβης» στην Αρχαία Ελλάδα;
Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 3/9
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ