psari
Γιατί το «κολιός τον Αύγουστο» δεν είναι πια καλή ιδέα – Ποια ψάρια απειλούνται και πότε πρέπει να τα αφήνουμε να αναπαράγονται

Το καλοκαίρι η κατανάλωση ψαριών αυξάνεται, αλλά η επιλογή του τι βάζουμε στο πιάτο μας δεν είναι απλώς θέμα γεύσης – είναι και ζήτημα ευθύνης απέναντι στο περιβάλλον. Η υπεραλίευση, η κλιματική κρίση, η ρύπανση και οι μη βιώσιμες πρακτικές έχουν οδηγήσει σε δραματική μείωση των ιχθυαποθεμάτων, ειδικά στη Μεσόγειο.

Με την υποστήριξη του WWF Ελλάς, καταρτίστηκε ένας χρήσιμος οδηγός για να γνωρίζουμε ποια ψάρια και θαλασσινά πρέπει να αποφεύγουμε, πότε και γιατί.

🔹 Η σημασία της περιόδου αναπαραγωγής

Κάθε είδος ψαριού έχει τη δική του περίοδο αναπαραγωγής. Η κατανάλωση ψαριών κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου εμποδίζει τη φυσική ανανέωση των πληθυσμών τους. Παράλληλα, το μέγεθος του ψαριού είναι ενδεικτικό του αν έχει προλάβει να αναπαραχθεί. Έτσι, ακόμη κι αν η αλίευση είναι "νόμιμη", συχνά τα επιτρεπόμενα μεγέθη είναι κάτω από τα οικολογικά ασφαλή όρια, σύμφωνα με το WWF.

🔹 Παραδείγματα από τον οδηγό του WWF

  • Κολιός
    🔸 Περίοδος αναπαραγωγής: Ιούλιος – Σεπτέμβριος
    🔸 Σύσταση: Αποφύγετέ τον τον Αύγουστο – είναι γεμάτος αυγά
    🔸 Ελάχιστο μέγεθος: 18 εκ. (WWF: τουλάχιστον 25 εκ.)

  • Μπαρμπούνι
    🔸 Περίοδος αναπαραγωγής: Μάιος – Αύγουστος
    🔸 Σύσταση: Μην το παραγγέλνετε το καλοκαίρι
    🔸 Ελάχιστο μέγεθος: 11 εκ. (WWF: τουλάχιστον 15 εκ.)

  • Σαρδέλα
    🔸 Περίοδος αναπαραγωγής: Ιούνιος – Σεπτέμβριος
    🔸 Ελάχιστο μέγεθος: 11 εκ. (WWF: τουλάχιστον 14 εκ.)

  • Ξιφίας, Ροφός, Γόπα, Κουτσομούρα, Χταπόδι
    🔸 Είτε βρίσκονται σε κρίσιμο επίπεδο υπεραλίευσης, είτε έχουν μεγάλες περιόδους αναπαραγωγής το καλοκαίρι
    🔸 Συστήνεται να αποφεύγονται πλήρως ή αυστηρά εποχικά

🔹 Πρακτικά τι μπορούμε να κάνουμε;

  • Ρωτάμε το μέγεθος και την προέλευση του ψαριού που επιλέγουμε

  • Αποφεύγουμε ψάρια σε περίοδο αναπαραγωγής

  • Στηρίζουμε εστιατόρια και ψαράδες που εφαρμόζουν βιώσιμες πρακτικές

  • Ενημερωνόμαστε από οδηγούς όπως αυτός του WWF (διαθέσιμος στο wwf.gr)

🔹 Η ουσία:

Αν συνεχίσουμε να καταναλώνουμε ανεύθυνα, θα σταματήσουμε να έχουμε ψάρια στο μέλλον. Οι συνήθειες αλλάζουν – και σε αυτήν την περίπτωση, πρέπει να αλλάξουν.

Σύμφωνα με το WWF, κάθε μας επιλογή στο τραπέζι μπορεί να γίνει μια μικρή πράξη προστασίας της θάλασσας.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 8/10

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

polikatoikia.jpg
Νέοι κανόνες για τις πιλοτές: Τι προβλέπει ο νόμος 5005/2022 για τις θέσεις στάθμευσης
Ο νέος νόμος βάζει τάξη στις διαφωνίες για το πάρκινγκ στις πολυκατοικίες, διευκρινίζοντας δικαιώματα και χρήσεις
Νέοι κανόνες για τις πιλοτές: Τι προβλέπει ο νόμος 5005/2022 για τις θέσεις στάθμευσης