makaronia
Με λίγα υλικά και λίγο χρόνο, μπορείς να απολαύσεις αυθεντική, φρέσκια pasta που φτιάχτηκε με τα χέρια σου – χωρίς μυστικά και χωρίς εξοπλισμούς.

Ζύμη με αυγά
Η αυγοζύμη είναι ιδανική για λαζάνια, ραβιόλι, ταλιατέλες και άλλα είδη ζυμαρικών που θέλουμε να έχουν πιο βελούδινη και πλούσια υφή.

Υλικά:

200 γρ. αλεύρι τύπου 00 ή για όλες τις χρήσεις

2 αυγά

1 πρέζα αλάτι (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Σχημάτισε βουναλάκι με το αλεύρι και άνοιξε μια λακκούβα στο κέντρο.

Σπάσε μέσα τα αυγά και ξεκίνα να ανακατεύεις από μέσα προς τα έξω.

Ζύμωσε περίπου 10 λεπτά, μέχρι να αποκτήσεις λεία και ελαστική ζύμη.

Τύλιξέ τη σε μεμβράνη και άφησέ τη να ξεκουραστεί για μισή ώρα.

Άνοιξέ τη σε φύλλο με πλάστη ή μηχανή και κόψε στο σχήμα που επιθυμείς.

Tip: Αν θέλεις πιο πλούσια ζύμη, χρησιμοποίησε 1 αυγό και 2 κρόκους ανά 100 γρ. αλεύρι.

Ζύμη χωρίς αυγά
Ιδανική για παραδοσιακά ιταλικά ζυμαρικά του Νότου, όπως τα ορεκιέτε ή τα σπαγγέτι alla chitarra. Αυτή η ζύμη βασίζεται στο σιμιγδάλι και το νερό.

Υλικά:

200 γρ. ψιλό σιμιγδάλι (ή μείγμα με αλεύρι)

100-110 ml χλιαρό νερό

1 πρέζα αλάτι

1 κ.σ. ελαιόλαδο(προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Ανακάτεψε τα στερεά υλικά.

Πρόσθεσε σταδιακά το νερό και ζύμωσε μέχρι να σχηματιστεί μια σφιχτή αλλά εύπλαστη ζύμη.

Άφησέ την να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.

Πλάσε και κόψε στο επιθυμητό σχήμα με τα χέρια ή με ένα μαχαίρι.

Tip: Δεν χρειάζεται εξοπλισμός, μόνο τα χέρια σου και λίγη υπομονή.

Φρέσκα ή αποξηραμένα;

Υφή: Τα φρέσκα είναι πιο απαλά, ιδανικά για ελαφριές σάλτσες. Τα αποξηραμένα έχουν πιο σφιχτή υφή και ταιριάζουν με πιο βαριές σάλτσες.

Χρόνος βρασμού: Τα φρέσκα βράζουν σε 2-4 λεπτά, ενώ τα αποξηραμένα θέλουν 8-12 λεπτά.

Αποθήκευση:

Στο ψυγείο: 1-2 ημέρες σε μεμβράνη ή αεροστεγές δοχείο.

Στην κατάψυξη: Τοποθέτησε τα σε δίσκο με λίγο σιμιγδάλι και κατόπιν σε σακουλάκι. Βράζονται απευθείας χωρίς ξεπάγωμα.

Συχνές Ερωτήσεις

Τι είδος αλευριού να χρησιμοποιήσω;
Το καλύτερο είναι το αλεύρι τύπου 00, αλλά και το απλό για όλες τις χρήσεις αποδίδει καλά.

Μπορώ να ανοίξω τη ζύμη χωρίς μηχανή;
Ασφαλώς. Ένας πλάστης και λίγη υπομονή αρκούν.

Για πόσο διατηρούνται τα φρέσκα ζυμαρικά;
1-2 ημέρες στο ψυγείο και μέχρι 2 μήνες στην κατάψυξη.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΝΟΙΞΕ το oucher 2000 ευρώ - Επιλέξτε το EKEK ΑΤΗΕΝΑ που εγκρίθηκε για να ΞΕΚΙΝΗΣΕΤΕ ΠΡΩΤΟΙ (ΟΔΗΓΙΕΣ)

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 4/8

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός
Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Αυτοί διορίζονται σίγουρα – Οι ειδικότητες με ελάχιστο ανταγωνισμό
«Μάχη» για μία θέση στον Πανελλήνιο Γραπτό Διαγωνισμό ΑΣΕΠ: 10 ειδικότητες με πάνω από 1.000 υποψηφίους και 5 με σχεδόν βέβαιο διορισμό - Ολόκληρος ο...
Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Αυτοί διορίζονται σίγουρα – Οι ειδικότητες με ελάχιστο ανταγωνισμό
ζαχαρακη
Αποκλειστικό alfavita.gr - Νέο μάθημα Οικονομία: Πηγαίνει Γ΄ Γυμνασίου - Δεν κόβεται ώρα από τα Αρχαία Ελληνικά
Ήδη το υπουργείο Παιδείας φέρεται να έχει δώσει εντολή στον ΔΙΟΦΑΝΤΟ να εκτυπώσει το νέο βιβλίο με τίτλο «Οικονομικά» , που θα είναι διαθέσιμο από τη...
Αποκλειστικό alfavita.gr - Νέο μάθημα Οικονομία: Πηγαίνει Γ΄ Γυμνασίου - Δεν κόβεται ώρα από τα Αρχαία Ελληνικά