kolokithia
Από ένα φαγητό που μαγειρευόταν διακριτικά σε αυλές και χωριά, έχουν πλέον κερδίσει τη θέση που τους αρμόζει και αναδεικνύονται σε σύμβολο της ελληνικής καλοκαιρινής κουζίνας.

Στα καλοκαίρια της παιδικής ηλικίας, οι τηγανητοί κολοκυθοανθοί γεμιστοί με τυρί ήταν μια ξεχωριστή λιχουδιά. Οι μεγαλύτεροι μάζευαν προσεκτικά τα άνθη από το μποστάνι και τα φύλαγαν στην κατάψυξη, σαν έναν μικρό θησαυρό που προοριζόταν να μοιραστεί την κατάλληλη στιγμή με όσους επέστρεφαν από την πόλη για ξεκούραση. Τότε ίσως δεν κατανοούσαμε τη σημασία τους, όμως μεγαλώνοντας συνειδητοποιούμε ότι αυτά τα λουλούδια είναι σύμβολα αγάπης, φροντίδας και σύνδεσης με τη γη.

Οι κολοκυθοανθοί είναι ευαίσθητοι και δεν αντέχουν την ταλαιπωρία. Πρέπει να συλλέγονται νωρίς το πρωί, πριν η ζέστη μαράνει τα πέταλά τους, ώστε να παραμείνουν φρέσκοι και λαμπεροί. Είτε είναι αρσενικοί (με το μακρύ, λεπτό κοτσάνι) είτε θηλυκοί (που αναπτύσσονται πάνω σε μικρό καρπό), η διάρκεια ζωής τους είναι σύντομη και γι’ αυτό αποτελούν απόδειξη της εποχικότητας και της τοπικότητας ενός πιάτου.

Πέρα από την ιδιαίτερη γεύση τους, οι κολοκυθοανθοί είναι πλούσιοι σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες, ένα ακόμη δώρο που μας χαρίζει η καλλιέργεια κολοκυθιών. Η χρήση τους σε ένα πιάτο δείχνει ότι ο μάγειρας ενδιαφέρεται για αυθεντικές πρώτες ύλες και για την τιμή του τόπου του μέσα από το φαγητό.

Σήμερα, δεν είναι πια σπάνιο να συναντάμε κολοκυθοανθούς στα μενού εστιατορίων της Αθήνας και της επαρχίας, είτε γεμιστούς με ρύζι, είτε τηγανητούς είτε συνδυασμένους με φρέσκα κολοκύθια. Από τα γεμιστά του Ρακουμέλ μέχρι τις δημιουργίες του Marko Rossi στη Σκιάθο, οι κολοκυθοανθοί πρωταγωνιστούν ξανά στην ελληνική κουζίνα.

Ένα υλικό τόσο απλό και ταπεινό, που όμως κουβαλά μέσα του όλη την ουσία της καλοκαιρινής εποχικότητας και της φροντίδας. Οι κολοκυθοανθοί δεν είναι απλώς ένα ακόμη πιάτο: είναι μια εμπειρία που μας συνδέει με τη γη, τις παραδόσεις και τις μνήμες μας.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 2000 ευρώ: Κλείνουν από ώρα σε ώρα οι θέσεις - Προλάβετε ΕΔΩ με το ΕΚΕΚ ΑΤΗΕΝΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 4/8

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

emetos
Μήπως έπαθες τροφική δηλητηρίαση; Συμπτώματα και πρακτικές συμβουλές
Η τροφική δηλητηρίαση είναι ένα συχνό και δυσάρεστο πρόβλημα υγείας που προκαλείται από την κατανάλωση τροφίμων ή ροφημάτων που έχουν επιμολυνθεί από...
Μήπως έπαθες τροφική δηλητηρίαση; Συμπτώματα και πρακτικές συμβουλές
thrombos
Το ύπουλο σύμπτωμα που ίσως μαρτυρά την ύπαρξη θρόμβου στο αίμα
Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), κάθε χρόνο περίπου 900.000 άνθρωποι εμφανίζουν θρόμβωση, ενώ οι θάνατοι που...
Το ύπουλο σύμπτωμα που ίσως μαρτυρά την ύπαρξη θρόμβου στο αίμα