piperia
Νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει πως τα καυτερά φαγητά, εκτός από τη χαρακτηριστική τους γεύση, μπορούν να συμβάλλουν στην απώλεια βάρους.

Το πικάντικο φαγητό επιβραδύνει την κατανάλωση
Η ταχύτητα με την οποία καταναλώνουμε ένα γεύμα σχετίζεται με την πρόσληψη τροφής. Όσο πιο γρήγορα τρώμε, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος υπερφαγίας, παχυσαρκίας και προβλημάτων υγείας όπως η υπέρταση και τα υψηλά τριγλυκερίδια. Αντίθετα, η αργή κατανάλωση φαίνεται να βοηθά στη διατήρηση του φυσιολογικού βάρους.

Σε πείραμα που διεξήχθη από ερευνητική ομάδα του Penn State University, συμμετέχοντες κλήθηκαν να καταναλώσουν γεύματα όπως μοσχαρίσιο τσίλι και κοτόπουλο tikka masala, με διαφορετικές ποσότητες καυτερής και γλυκιάς πάπρικας. Όταν τα πιάτα ήταν μέτρια πικάντικα, οι συμμετέχοντες έτρωγαν πιο αργά και κατανάλωναν κατά μέσο όρο 11% έως 18% λιγότερη ποσότητα.

Η Δρ. Paige Cunningham, επικεφαλής της μελέτης, τόνισε ότι η μόνη μεταβολή στο φαγητό ήταν η προσθήκη μικρής ποσότητας καυτερής πάπρικας. Παρόλα αυτά, η αλλαγή αυτή αποδείχθηκε επαρκής για να μειώσει την ενεργειακή πρόσληψη χωρίς να επηρεάσει την απόλαυση του φαγητού.

Το νερό δεν παίζει ρόλο
Αν και τα πικάντικα πιάτα συνήθως συνοδεύονται από αυξημένη κατανάλωση νερού, στην παρούσα μελέτη οι συμμετέχοντες ήπιαν παρόμοιες ποσότητες ανεξαρτήτως του πόσο καυτερό ήταν το γεύμα. Άρα η μειωμένη ποσότητα τροφής που καταναλώθηκε δεν οφείλεται στην κατανάλωση περισσότερου νερού, αλλά στο γεγονός ότι οι συμμετέχοντες έτρωγαν πιο αργά.

Τι να κάνετε αν δεν σας αρέσουν τα καυτερά
Αν τα πικάντικα φαγητά δεν είναι του γούστου σας ή αν έχετε ευαισθησίες στο πεπτικό σύστημα όπως γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, καλό είναι να τα αποφεύγετε. Ωστόσο, μπορείτε να επιβραδύνετε την κατανάλωση φαγητού με άλλους τρόπους, όπως:

Μικρότερες μπουκιές και καλό μάσημα

Συνειδητή κατανάλωση (mindful eating)

Συνομιλία με άλλους στο τραπέζι αντί για χρήση κινητού

Παύσεις ανάμεσα στις μπουκιές

Η αργή κατανάλωση δίνει στον εγκέφαλο τον χρόνο να λάβει το σήμα του κορεσμού, οδηγώντας σε μικρότερη συνολική πρόσληψη τροφής. Η Δρ. Cunningham εξηγεί ότι αυτό οφείλεται στην ενισχυμένη στοματοαισθητική εμπειρία, δηλαδή στο ότι το φαγητό παραμένει περισσότερη ώρα στο στόμα, δίνοντας την αίσθηση πληρότητας πιο έγκαιρα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 11/10

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Ψωμί - Ακρίβεια
Η ψυχή του αυθεντικού ψωμιού και η τέχνη πίσω από τη φυσική ζύμωση
Το προζύμι είναι κάτι περισσότερο από ένα υλικό, είναι μια ζωντανή παράδοση που συνδέει τις αρχαίες κουζίνες με τη σύγχρονη αρτοποιία.
Η ψυχή του αυθεντικού ψωμιού και η τέχνη πίσω από τη φυσική ζύμωση
καφές
Τα πιο συχνά λάθη που καταστρέφουν τη γεύση του καφέ σας
Ο καφές είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ροφήματα παγκοσμίως και η σωστή του γεύση εξαρτάται όχι μόνο από την ποιότητα, αλλά και από τον τρόπο που τον...
Τα πιο συχνά λάθη που καταστρέφουν τη γεύση του καφέ σας
ayga_0.jpg
Πού είναι σωστό να φυλάμε τα αυγά μας για μέγιστη φρεσκάδα
Αν και η απάντηση μοιάζει απλή, στην πραγματικότητα διαφέρει ανάλογα με τη χώρα, τις συνθήκες συντήρησης και τον τρόπο επεξεργασίας τους.
Πού είναι σωστό να φυλάμε τα αυγά μας για μέγιστη φρεσκάδα