Αρχικά, οι ευρωπαϊκές σοκολάτες έχουν συνήθως πιο απαλή και κρεμώδη υφή. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η νομοθεσία στην Ευρώπη απαιτεί οι σοκολάτες γάλακτος να περιέχουν τουλάχιστον 14% γαλακτοκομικά συστατικά, ενώ στις ΗΠΑ το αντίστοιχο ποσοστό είναι χαμηλότερο, φτάνοντας το πολύ στο 12%. Αντίστοιχα, τα λιπαρά που προέρχονται από το γάλα αγγίζουν στην Ευρώπη το 3,5%, ενώ στην Αμερική δεν ξεπερνούν το 3,39%. Αυτή η μικρή διαφορά παίζει ρόλο στη γευστική εμπειρία.
Ένα ακόμα στοιχείο που διαφοροποιεί τις δύο αγορές είναι η ποσότητα κακάο. Οι ευρωπαϊκές σοκολάτες περιέχουν συνήθως περισσότερο κακάο, με αποτέλεσμα πιο έντονη και πλούσια γεύση. Επιπλέον, οι Ευρωπαίοι φαίνεται να καταναλώνουν περίπου 40% περισσότερο κακάο σε σχέση με τους Αμερικανούς, κάτι που έχει διαμορφώσει και πιο απαιτητικό γευστικό κοινό στην Ευρώπη.
Τέλος, υπάρχει και ένας παράγοντας που αφορά την αντοχή της σοκολάτας. Στις ΗΠΑ, πολλές σοκολάτες περιέχουν βουτυρικό οξύ, ένα συστατικό που βοηθά στη μακρύτερη διάρκεια ζωής του προϊόντος, αλλά παράλληλα δίνει και μια πιο όξινη ή περίεργη επίγευση. Αντίθετα, οι ευρωπαϊκές σοκολάτες, ειδικά από χώρες όπως η Ελβετία και η Αυστρία, φημίζονται για την ποιότητα και την αυθεντικότητα της γεύσης τους, χωρίς να στηρίζονται σε τέτοια πρόσθετα.
Έτσι, οι διαφορές στη νομοθεσία, στα υλικά, στη γαστρονομική κουλτούρα και στις προτιμήσεις των καταναλωτών, εξηγούν γιατί η σοκολάτα ακούγεται τόσο διαφορετικά ανάλογα με το πού φτιάχνεται.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 14/9
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ