Ισπανία: Πρωτοπόρος στην καταπολέμηση του ρατσισμού
Η Ισπανία κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των λιγότερο ρατσιστικών χωρών της Ευρώπης, με συνολική βαθμολογία 4,52. Η χώρα φαίνεται να έχει σημειώσει πρόοδο τόσο σε θεσμικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Σημαντικό ρόλο παίζουν οι νομικές μεταρρυθμίσεις, όπως η ένταξη του ρατσισμού στις επιβαρυντικές περιστάσεις εγκλήματος. Επιπλέον, η Ισπανία φιλοξενεί πληθυσμούς με καταγωγή από το Μαρόκο, τον Ισημερινό και την Κίνα, ενισχύοντας την πολυπολιτισμικότητά της.
Σουηδία: Ισότητα με προκλήσεις
Με βαθμολογία 4,50, η Σουηδία κατατάσσεται ψηλά παγκοσμίως σε θέματα φυλετικής ισότητας. Ωστόσο, τα δεδομένα δείχνουν ότι περίπου το 21% των ερωτηθέντων ανέφεραν ρατσιστικά περιστατικά τον τελευταίο χρόνο. Παρότι η χώρα προωθεί πολιτικές ένταξης και κοινωνικής δικαιοσύνης, οι γειτονικές της χώρες, όπως η Δανία και η Φινλανδία, εμφανίζουν αυξανόμενα ποσοστά διακρίσεων, κάτι που φανερώνει μια ευρύτερη πρόκληση για την περιοχή.
Ηνωμένο Βασίλειο: Ένα ιστορικό μετανάστευσης που αποδίδει
Το Ηνωμένο Βασίλειο, με βαθμολογία 4,28, εμφανίζεται ως μια από τις λιγότερο ρατσιστικές ευρωπαϊκές χώρες. Η μακρά ιστορία αποδοχής μεταναστών και οι κρατικές πρωτοβουλίες για την προώθηση της ισότητας φαίνεται να συμβάλλουν στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος πιο ανεκτικού. Αν και το πρόβλημα του ρατσισμού δεν έχει εξαλειφθεί πλήρως, μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν το θεωρεί κυρίαρχο ζήτημα.
Πορτογαλία: Πολυπολιτισμική και φιλόξενη
Η Πορτογαλία, με συνολική βαθμολογία 3,72, αποτελεί παράδειγμα χώρας που προσελκύει μετανάστες από τη Λατινική Αμερική, την Αφρική και την Ευρώπη. Η κοινωνία της δείχνει υψηλά επίπεδα αποδοχής και ένταξης, ενώ μόνο το 6% των συμμετεχόντων σε σχετική έρευνα ανέφεραν περιστατικά ρατσιστικής παρενόχλησης, το χαμηλότερο ποσοστό στην ΕΕ. Παράλληλα, η χώρα βρίσκεται στην 13η θέση παγκοσμίως όσον αφορά τη φυλετική ισότητα.
Πολωνία: Μικρότερα ποσοστά από το αναμενόμενο
Με βαθμολογία 3,58, η Πολωνία καταγράφει μικρότερο ποσοστό διακρίσεων (19%) σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Αυστρία. Παρόλο που η χώρα δέχεται συνεχώς νέους μετανάστες από γειτονικά κράτη όπως η Ουκρανία και η Λευκορωσία, η κοινωνική ένταξη παραμένει πρόκληση. Η Πολωνία κατατάσσεται 25η διεθνώς σε ζητήματα φυλετικής ισότητας.
Πίσω από τους αριθμούς: Η σημασία της κοινωνικής συνοχής
Η έρευνα του Index Mundi βασίστηκε σε μια σειρά δεικτών που περιλαμβάνουν τις οικονομικές ανισότητες, την πρόσβαση στην εκπαίδευση, τις διακρίσεις στην εργασία, και τις συνέπειες του ρατσισμού στην ψυχική υγεία. Συμπεριέλαβε, επίσης, στοιχεία από την Eurostat και τον Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.
Σε γενικές γραμμές, ο ρατσισμός δεν πλήττει μόνο την ατομική αξιοπρέπεια, αλλά και την κοινωνική συνοχή, καθώς ενισχύει τις ανισότητες και υπονομεύει τις ευκαιρίες για κοινωνική ανέλιξη. Η προώθηση της ισότητας και της αποδοχής παραμένει κρίσιμος στόχος για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες, τόσο σε θεσμικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Οι «Σεϋχέλλες» της Αττικής: Η παραλία-έκπληξη μόλις 1,5 ώρα από την Αθήνα!
Προσοχή! Ανακαλείται εμφιαλωμένο νερό λόγω πιθανής μόλυνσης
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 11/7
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ