Σε τροχιά σιωπηρής αλλά βαθιάς ανατροπής κινείται η ελληνική αγορά ηλεκτρισμού, με τους καταναλωτές να γυρίζουν μαζικά την πλάτη στα «πράσινα» τιμολόγια και να στρέφονται προς τις σταθερές «μπλε» χρεώσεις.
Μπορεί η χονδρική τιμή του ρεύματος να εμφανίζει μια επιφανειακή ηρεμία, αλλά στο βάθος της αγοράς, οι εντάσεις πυκνώνουν και η αβεβαιότητα θεριεύει.
Ο φόβος της επόμενης κρίσης έχει ήδη ανάψει τα πρώτα “φώτα συναγερμού”
Ο καύσωνας, τα ανησυχητικά χαμηλά αποθέματα νερού στα υδροηλεκτρικά φράγματα, οι στρεβλώσεις στο διασυνοριακό εμπόριο ενέργειας και οι διαρκείς γεωπολιτικές εντάσεις έχουν δημιουργήσει ένα εύφλεκτο ενεργειακό υπόβαθρο. Κι όλα αυτά, χωρίς να έχει κοπάσει ακόμα ο απόηχος από την τραυματική εμπειρία της ενεργειακής κρίσης 2022–2023.
Η ψυχολογία της αγοράς παραμένει επιβαρυμένη. Ο φόβος μιας νέας εκτόξευσης τιμών είναι πιο παρών από ποτέ.
1 στους 4 εγκαταλείπει τα πράσινα τιμολόγια – Η μπλε “επανάσταση” των καταναλωτών
Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν μια θεαματική μεταστροφή: το μερίδιο των κυμαινόμενων τιμολογίων έχει πέσει από το 72% στο 63%, ενώ τα σταθερά τιμολόγια έχουν εκτοξευθεί στο 23% – το υψηλότερο ποσοστό από την εποχή των κρατικών επιδοτήσεων. Περισσότεροι από 60.000 καταναλωτές τον μήνα κάνουν το πέρασμα στη σταθερή χρέωση.
Συνολικά, πάνω από 1,2 εκατ. πολίτες έχουν ήδη αλλάξει τιμολόγιο – και αναμένεται να ξεπεράσουν το 1,5 εκατ. μέσα στους επόμενους μήνες.
Μια σιωπηρή επανάσταση είναι σε εξέλιξη. Η αγορά δεν γυρίζει πίσω.
Η ανακατανομή αυτή έχει προκαλέσει σεισμικές δονήσεις στις στρατηγικές των παρόχων, καθώς το εμπορικό τους μείγμα μεταβάλλεται ριζικά. Το βάρος πέφτει πλέον σε σταθερά πακέτα, γεγονός που φέρνει συγκρούσεις με τη ΡΑΕ και ανακατατάξεις στις προσφερόμενες τιμές.

Συναγερμός και στις Βρυξέλλες – Προετοιμασίες για το “επόμενο κύμα”
Μέσα σε αυτό το κλίμα, η ελληνική κυβέρνηση εντείνει τις πιέσεις προς την ΕΕ για ενιαία απάντηση. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, είχε πρόσφατα συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Ενέργειας Νταν Γιόργκενσεν, με στόχο την ανάσχεση της ενεργειακής ασυμμετρίας Βορρά–Νότου.
Στο επίκεντρο, η λειτουργία της ευρωπαϊκής Task Force για τη μείωση τιμών, η οποία θα συνεδριάσει εκ νέου στις 3 Σεπτεμβρίου. Ο στόχος είναι σαφής: συντονισμός κυβερνήσεων, ρυθμιστικών αρχών και διαχειριστών μπροστά στον κίνδυνο μιας νέας έκρηξης.
«Πρέπει να παλέψουμε ως Ένωση για την εξάλειψη των στρεβλώσεων του ευρωπαϊκού ενεργειακού συστήματος. Πρώτος στόχος είναι η μείωση των τιμών για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η ολοκλήρωση της Ενεργειακής Ένωσης είναι επείγουσα προτεραιότητα», τόνισε ο υπουργός.
Τι έρχεται: Διασυνδέσεις, κονδύλια, και ο μεγάλος “αγώνας δρόμου” της Ευρώπης
Η πρόταση της Κομισιόν για πενταπλασιασμό των πόρων στις ενεργειακές υποδομές (2028–2035) θεωρείται καίρια κίνηση, ειδικά για την ενίσχυση του GSI, αν και η άσκηση προβλέπεται εξαιρετικά σύνθετη λόγω γεωπολιτικών εντάσεων και αστάθειας στη ΝΑ Ευρώπη.
Μπορεί οι αριθμοί προς το παρόν να φαίνονται καθησυχαστικοί, όμως η καταναλωτική συμπεριφορά “φωνάζει” ότι το ρίσκο είναι εδώ – και η εμπιστοσύνη δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Πώς λέγεται στα ελληνικά η «ντομάτα»;
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 21/7
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ