diatrofi
Η διαλειμματική νηστεία έχει απασχολήσει έντονα την κοινή γνώμη τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο ως μέθοδος ελέγχου βάρους, αλλά και για τις πιθανές επιδράσεις της στην υγεία.

Η φυσική διαδικασία της αυτοφαγίας
Κατά τη διάρκεια της νηστείας, ενεργοποιείται η αυτοφαγία, ένας μηχανισμός με τον οποίο ο οργανισμός απομακρύνει φθαρμένα ή περιττά κύτταρα. Με τον τρόπο αυτό ενισχύεται η αποτοξίνωση και προλαμβάνεται η εμφάνιση φλεγμονών ή άλλων κυτταρικών δυσλειτουργιών.

Ορμονική ισορροπία και ρύθμιση της ινσουλίνης
Ένα βασικό πλεονέκτημα της διαλειμματικής νηστείας είναι η συμβολή της στην εξισορρόπηση των ορμονών, κυρίως της ινσουλίνης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των λιγούρων και της απότομης πτώσης ενέργειας. Η κατανάλωση τροφών που δεν προκαλούν αιφνίδιες αυξήσεις στην ινσουλίνη, όπως πρωτεΐνες και σύνθετοι υδατάνθρακες, βοηθά στη διατήρηση κορεσμού και σταθερής ενέργειας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Ποιοι πρέπει να είναι προσεκτικοί
Παρά τα πιθανά οφέλη, η διαλειμματική νηστεία δεν είναι κατάλληλη για όλους. Υπάρχουν συγκεκριμένες ομάδες που θα πρέπει να την αποφεύγουν ή να την εφαρμόζουν μόνο υπό την επίβλεψη επαγγελματία υγείας:

Άτομα με υποσιτισμό ή πολύ χαμηλό σωματικό βάρος

Έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες

Άτομα που λαμβάνουν ινσουλίνη ή αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα επίπεδα σακχάρου

Γυναίκες σε ευαίσθητες φάσεις του κύκλου τους, όπως η προεμμηνορροϊκή περίοδος

Όσοι βιώνουν έντονο στρες ή βρίσκονται σε περίοδο σωματικής και ψυχολογικής εξάντλησης

Αν και μια ήπια μορφή νηστείας, όπως η αποχή από το φαγητό για 12 ώρες, θεωρείται ασφαλής για τους περισσότερους, τα μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα νηστείας (όπως 16, 24 ή 36 ώρες) χρειάζονται προσοχή και πρέπει να εφαρμόζονται μόνο με κατάλληλη καθοδήγηση.

Ο στόχος δεν είναι η στέρηση
Η διαλειμματική νηστεία δεν έχει ως σκοπό την αυστηρή πειθαρχία ή την τιμωρία του σώματος. Αντιθέτως, αποσκοπεί στην επανεκπαίδευση του οργανισμού ώστε να αναγνωρίζει το φυσικό αίσθημα πείνας και να αποκαθίσταται σε κυτταρικό επίπεδο. Παράλληλα, υποστηρίζει τη σωστή λειτουργία του εντέρου, κάτι που συμβάλλει συνολικά στην ευεξία.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πώς λέγεται στα ελληνικά η «ντομάτα»;

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 21/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα