Από το Φθινόπωρο του 2025 ξεκινά η εφαρμογή του Ενιαίου Μητρώου Παροχών και Ενισχύσεων, φέρνοντας σημαντικές αλλαγές στον τρόπο που δίνονται τα επιδόματα στην Ελλάδα. Η πιλοτική εφαρμογή θα ξεκινήσει μέσα στο έτος και αφορά επιδόματα όπως στέγασης, παιδιού, γέννησης, θέρμανσης και μακροχρόνιας ανεργίας.
Πρόκειται για ένα νέο ψηφιακό εργαλείο που στοχεύει στην επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής επιδομάτων από φορείς όπως ο ΟΠΕΚΑ, ο ΕΦΚΑ, η ΔΥΠΑ και τα συναρμόδια υπουργεία. Μέσα από αυτό, το κράτος θα αποκτά πλήρη εικόνα για τα ποσά που λαμβάνει κάθε δικαιούχος, με στόχο τη διαφάνεια και την ορθολογική κατανομή των κοινωνικών ενισχύσεων.
Μέσα από την ενιαία πλατφόρμα, οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις χωρίς την ανάγκη προσκόμισης δικαιολογητικών. Για κάθε φυσικό πρόσωπο θα δημιουργείται ατομική καρτέλα με όλα τα στοιχεία του (ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ, διεύθυνση, φύλο, ημερομηνία γέννησης) αλλά και τις παροχές που λαμβάνει, είτε σε χρήμα (όπως επιδόματα και συντάξεις) είτε σε είδος (όπως κουπόνια, vouchers κ.λπ.).
Το νέο σύστημα θα επιτρέπει πιο γρήγορους και αποτελεσματικούς ελέγχους, ενώ θα εντοπίζονται περιπτώσεις καταχρήσεων ή πολλαπλών παροχών σε ένα άτομο. Θα πραγματοποιούνται επίσης δειγματοληπτικοί και περιοδικοί έλεγχοι για την ορθότητα των στοιχείων.
Σήμερα, τα στοιχεία για τα επιδόματα είναι διάσπαρτα σε δεκάδες μητρώα, τα οποία δεν επικοινωνούν μεταξύ τους. Με την ενοποίηση όλων των πληροφοριών στο νέο μητρώο, θα υπάρχει άμεση και διαλειτουργική πρόσβαση, γεγονός που διευκολύνει τη διαδικασία απονομής.
Επιπλέον, η κυβέρνηση προχωρά σε ριζική αλλαγή της επιδοματικής πολιτικής, με στόχο να διασφαλιστεί ότι τα 13 δισ. ευρώ που διατίθενται ετησίως, κατευθύνονται σε όσους τα έχουν πραγματικά ανάγκη. Αυτό θα επιτευχθεί με την εφαρμογή ενιαίων κριτηρίων, όπως εισοδηματικά, περιουσιακά αλλά και πιθανώς τεκμήρια διαβίωσης.
Το νέο Μητρώο θα επεκταθεί σταδιακά και σε άλλα υπουργεία και παροχές, καθιστώντας το βασικό εργαλείο για τη διαχείριση της κοινωνικής πολιτικής. Μέσω της αυτόματης διασταύρωσης δεδομένων, οι φορείς δεν θα χρειάζεται να επικοινωνούν μεταξύ τους για να επιβεβαιώσουν αν πληρούνται οι προϋποθέσεις.
Η πιλοτική φάση θα ξεκινήσει εντός του 2025, με παροχές του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής, της ΔΥΠΑ και του ΟΠΕΚΑ.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Οι «Σεϋχέλλες» της Αττικής: Η παραλία-έκπληξη μόλις 1,5 ώρα από την Αθήνα!
Προσοχή! Ανακαλείται εμφιαλωμένο νερό λόγω πιθανής μόλυνσης
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 11/7
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ