Μέσα στο 2025 αναμένεται να τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή το Εθνικό Μητρώο Επιδομάτων και Παροχών, μια σημαντική μεταρρύθμιση που φιλοδοξεί να συγκεντρώσει και να οργανώσει επιδόματα και όλες τις προνοιακές παροχές του Δημοσίου.
Το νέο Μητρώο φιλοδοξεί να αποτελέσει τη «σπονδυλική στήλη» του κοινωνικού κράτους, φέρνοντας διαφάνεια, ταχύτητα και στοχευμένες παρεμβάσεις.
Τι είναι το Εθνικό Μητρώο Επιδομάτων και Παροχών
Το Μητρώο θα λειτουργεί ως ενιαία βάση δεδομένων στην οποία θα καταγράφονται οι παροχές σε χρήμα ή είδος που χορηγούνται από το κράτος και τους φορείς του, όπως τα υπουργεία Οικονομικών, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, η ΔΥΠΑ και ο ΟΠΕΚΑ.
Περιλαμβάνει επιδόματα τακτικά ή έκτακτα και ενισχύσεις που δίνονται σε φυσικά πρόσωπα — και επαγγελματίες με ατομική δραστηριότητα.
Σήμερα, η πληροφορία για τις παροχές είναι διάσπαρτη σε δεκάδες μητρώα του Δημοσίου που δεν επικοινωνούν μεταξύ τους.
Το νέο Μητρώο επιλύει αυτή την αποσπασματικότητα, ενοποιώντας τα δεδομένα και επιτρέποντας ταχύτατο έλεγχο και απονομή επιδομάτων.
Για παράδειγμα, για το επίδομα ανασφάλιστου υπερήλικα, που απαιτεί έλεγχο μη ύπαρξης σύνταξης, δεν θα απαιτείται επικοινωνία μεταξύ ΟΠΕΚΑ και ΕΦΚΑ — η πληροφορία θα αντλείται άμεσα.
Πώς θα εντοπίζονται οι καταχρήσεις
Ένας βασικός στόχος είναι να εντοπίζονται έγκαιρα περιπτώσεις κατάχρησης. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε ότι το Μητρώο θα εντοπίζει τους «πονηρούληδες» που λαμβάνουν επιδόματα χωρίς να τα δικαιούνται, ενώ ταυτόχρονα θα επιτρέπει στο κράτος να σχεδιάζει πολιτικές με πραγματική στόχευση στους πολίτες που έχουν ανάγκη.
«Το Μητρώο θα μπορεί μεταξύ άλλων, να εντοπίζει εγκαίρως τους "πονηρούληδες" που λαμβάνουν επιδόματα και παροχές χωρίς να τα δικαιούνται και παράλληλα, θα μπορούμε να αναπτύσσουμε πολιτικές που στηρίζουν πιο στοχευμένα εκείνους τους συμπολίτες μας που το έχουν πραγματικά ανάγκη» σημειώνει ο κ. Χατζηδάκης.
Ατομική Καρτέλα σε κάθε δικαιούχο
Για κάθε φυσικό πρόσωπο, θα τηρείται ατομική καρτέλα με:
Στοιχεία ταυτοποίησης (ΑΦΜ, ημερομηνία γέννησης, διεύθυνση, φύλο κ.λπ.)
Πληροφορίες για όλες τις παροχές που έχει λάβει
Οικονομικά στοιχεία (εισόδημα, επιχειρηματική δραστηριότητα κ.ά.)
Τα δεδομένα θα είναι ανωνυμοποιημένα, εκτός από περιπτώσεις που απαιτείται η εξατομίκευση για λόγους ελέγχου ή αξιολόγησης.
Το νέο Μητρώο θα μειώσει κατακόρυφα τον χρόνο επεξεργασίας αιτημάτων. Η αυτοματοποιημένη διαλειτουργικότητα μεταξύ των φορέων θα μειώσει τα διοικητικά βάρη και τις καθυστερήσεις, με αποτέλεσμα γρηγορότερη εξυπηρέτηση των πολιτών.
Η πλατφόρμα θα επιτρέψει για πρώτη φορά στο κράτος να έχει συνολική και άμεση εικόνα των κοινωνικών δαπανών, των γεωγραφικών και δημογραφικών χαρακτηριστικών των δικαιούχων, καθώς και του πλήθους και του τύπου των επιδομάτων. Αυτό είναι κρίσιμο για τη χάραξη νέας κοινωνικής πολιτικής ή την αξιολόγηση υφιστάμενων μέτρων.
Τα επόμενα βήματα της υλοποίησης
Η πιλοτική φάση εντός του 2025 θα ξεκινήσει με φορείς όπως:
Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας
ΟΠΕΚΑ
ΔΥΠΑ
Θα περιλαμβάνει ενδεικτικά παροχές όπως:
Επίδομα παιδιού
Επίδομα γέννησης
Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα
Επίδομα στέγασης
Επίδομα αναδοχής
Επίδομα θέρμανσης
Επιδόματα ΑμεΑ (παραπληγικοί, τετραπληγικοί)
Μέχρι το 2026, το Μητρώο θα έχει επεκταθεί στο σύνολο των επιδομάτων και ενισχύσεων του Δημοσίου.
Η ιδιοκτησία του Μητρώου ανήκει στη Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής, ενώ την επιχειρησιακή και τεχνική διαχείριση θα έχει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).
Η πρόσβαση στο σύστημα θα είναι διαβαθμισμένη, με αυστηρό πλαίσιο διαχείρισης και έλεγχο, ενώ θα προβλέπονται δειγματοληπτικοί και περιοδικοί έλεγχοι αξιοπιστίας των στοιχείων.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Η ελληνική συνταγή που ξετρέλανε το TikTok – Με μόνο 3 υλικά
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 11/7
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ