Σε μια καθυστερημένη αντίδραση, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε εκ νέου την υποχρεωτική διακοπή εργασιών σε εξωτερικούς χώρους από τις 12 έως τις 17:00, με στόχο να προστατέψει τους εργαζόμενους από τον καύσωνα.
Ωστόσο, η απόφαση βασίζεται σε παλιότερη εγκύκλιο και έρχεται ενώ ήδη οι εργαζόμενοι έχουν υποστεί σοβαρές επιπτώσεις, όπως καταγράφεται μετά το πρώτο κύμα καύσωνα στα τέλη Ιουνίου.
Τραγικά περιστατικά και θάνατοι που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί
Ήδη, σε εργοτάξια και χώρους εργασίας, έχουν σημειωθεί θάνατοι εργαζομένων εξαιτίας της έκθεσης σε ακραίες θερμοκρασίες.
Εργάτες 58 και 65 ετών κατέρρευσαν σε Πόρτο Ράφτη και Ίλιον αντίστοιχα, μετά από συνεχόμενη δουλειά σε αφόρητη ζέστη.
Οι δύο θάνατοι καταγράφηκαν παράλληλα με άλλες τραγικές απώλειες σε χώρους εργασίας: ενός 60χρονου εργαζόμενου σε εργολαβία στο Νέο Ψυχικό, ενός 64χρονου μάγειρα σε μεγάλο ξενοδοχείο στο Ηράκλειο Κρήτης και ενός 62χρονου στην Ελαφόνησο, ο οποίος έχασε τη ζωή του από ανατροπή μεταλλικής κατασκευής λόγω ισχυρών ανέμων.
Έλλειψη εφαρμογής και έλεγχοι που απουσιάζουν
Παρά τις διακηρύξεις, πολλοί εργοδότες δεν τηρούν τα μέτρα, ειδικά στους κλάδους της οικοδομής, τηλεπικοινωνιών και διανομών. Η απουσία ουσιαστικών ελέγχων επιτρέπει τη συνέχιση της εργασίας υπό επικίνδυνες συνθήκες, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να κινδυνεύουν καθημερινά.
Ενδεικτική είναι η περίπτωση εργολάβου στην Πάτρα που υποχρεώθηκε να σταματήσει την εργασία μετά από κινητοποιήσεις των εργαζομένων.
Η Αττική… εκτός μέτρων
Εντυπωσιακό είναι ότι το Λεκανοπέδιο Αττικής, την ώρα που η θερμοκρασία έφτανε σε επικίνδυνα επίπεδα, εξαιρέθηκε τις πρώτες μέρες από την εφαρμογή της υποχρεωτικής παύσης.
Εργαζόμενοι σε μεγάλα έργα, όπως αυτό στο Ελληνικό, καταγγέλλουν ότι πρόκειται για σκόπιμη απόφαση που αφήνει τους εργαζόμενους εκτεθειμένους, ενώ τα επίσημα δεδομένα της ΕΜΥ δεν παρουσιάζουν πλήρη εικόνα λόγω έλλειψης μετρήσεων από κρίσιμους σταθμούς.
Η ΓΣΕΕ επισημαίνει ότι τα όρια θερμοκρασίας που ορίζουν την υποχρεωτική παύση εργασιών παραμένουν υπερβολικά υψηλά. Παράλληλα, οι μετρήσεις δεν λαμβάνουν υπόψη σημαντικούς παράγοντες όπως υγρασία, ένταση ανέμου και ηλιακή ακτινοβολία, που επηρεάζουν σημαντικά την υγεία των εργαζομένων.
Για το λόγο αυτό, ζητείται η θεσμοθέτηση μόνιμων κανόνων προστασίας, προκειμένου να αποφευχθούν τα επόμενα θύματα.
Τα εργατικά κέντρα και η ΓΣΕΕ απαιτούν την άμεση εφαρμογή και ενίσχυση των μέτρων προστασίας, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης εργασίας σε θερμοκρασίες άνω των 38 βαθμών Κελσίου.
Παράλληλα, καταγγέλλουν την αδράνεια της Επιθεώρησης Εργασίας, που σε πολλές περιπτώσεις αποδίδει τους θανάτους σε «παθολογικά επεισόδια» χωρίς να εξετάζει τον ρόλο της θερμικής καταπόνησης, αφήνοντας τους εργαζόμενους χωρίς ουσιαστική δικαίωση.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Η ελληνική συνταγή που ξετρέλανε το TikTok – Με μόνο 3 υλικά
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 11/7
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ