kinito
Η χρήση κινητού κατά την οδήγηση εξελίσσεται σε σύγχρονη μάστιγα, αυξάνοντας κατακόρυφα τον κίνδυνο τροχαίων – Σαρωτικοί έλεγχοι και αυστηρές ποινές προβλέπει ο νέος ΚΟΚ

Η χρήση κινητού τηλεφώνου πίσω από το τιμόνι έχει εξελιχθεί σε μάστιγα, καθώς πολλοί οδηγοί υποκύπτουν στον πειρασμό να στείλουν ένα μήνυμα, να βγάλουν σέλφι ή να πλοηγηθούν στα social media ενώ κινούνται στους δρόμους. «Κάποιοι έχουν μετατρέψει το αυτοκίνητο σε τηλεφωνικό θάλαμο», σημειώνει ο Άρης Ζωγράφος, πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Εκπαιδευτών Οδήγησης, υπογραμμίζοντας πως οι αντιδράσεις των οδηγών που χρησιμοποιούν κινητό είναι πιο αργές και επικίνδυνες ακόμη και από όσους έχουν καταναλώσει αλκοόλ.

Καταγεγραμμένα περιστατικά δείχνουν τη σοβαρότητα του φαινομένου: δικυκλιστής στην Αττική Οδό τραυματίστηκε βγάζοντας σέλφι ενώ οδηγούσε, ενώ σε άλλο συμβάν 22χρονη κατέγραφε τη διαδρομή της με αποτέλεσμα το όχημα να εκτραπεί και να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό.

Νέα δεδομένα στον ΚΟΚ

Ο υπό αναθεώρηση Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας φέρνει σημαντικές αλλαγές:

  • Πρώτη παράβαση: Πρόστιμο 350 ευρώ και αφαίρεση άδειας για 30 ημέρες.

  • Πρώτη υποτροπή: Πρόστιμο 1.000 ευρώ και αφαίρεση άδειας για 6 μήνες.

  • Δεύτερη υποτροπή: Πρόστιμο 2.000 ευρώ και στέρηση άδειας για 1 έτος.

  • Τρίτη υποτροπή: Πρόστιμο 4.000 ευρώ και αφαίρεση του διπλώματος για οκτώ χρόνια.

Σε περίπτωση πρόκλησης ατυχήματος, εφαρμόζονται οι διατάξεις του Ποινικού Κώδικα για επικίνδυνη οδήγηση.

Η πραγματικότητα στους δρόμους

Παρά την αύξηση των ελέγχων, η χρήση κινητού παραμένει κοινή: το 2024 καταγράφηκαν σχεδόν 19.000 παραβάσεις, ενώ έρευνες δείχνουν ότι ένας στους τρεις Έλληνες οδηγούς παραδέχεται ότι στέλνει μηνύματα ή περιηγείται στα social media εν κινήσει.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γιώργο Γιαννή, η χρήση κινητού, μαζί με την ταχύτητα και το αλκοόλ, συγκαταλέγεται στις κύριες αιτίες τροχαίων ατυχημάτων. Η πιθανότητα εμπλοκής σε τροχαίο τετραπλασιάζεται για όσους μιλούν στο τηλέφωνο, ενώ το ρίσκο πολλαπλασιάζεται έως και 23 φορές κατά την αποστολή/ανάγνωση μηνυμάτων.

Ευρωπαϊκά δεδομένα

Στην Ελλάδα, το 41% των οδηγών παραδέχεται πως έχει μιλήσει στο κινητό χωρίς hands free τον τελευταίο μήνα – ποσοστό διπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (22%). Εντυπωσιακά υψηλά είναι και τα ποσοστά χρήσης κοινωνικών δικτύων κατά την οδήγηση.

Προτάσεις πρόληψης

Ο κ. Ζωγράφος προτείνει την αυτόματη απενεργοποίηση του σήματος κινητής όταν κινείται το όχημα και την ενημέρωση του καλούντος με σχετικό μήνυμα. «Η οδήγηση απαιτεί πλήρη συγκέντρωση – δεν μπορεί να συνδυάζεται με άλλες δραστηριότητες», τονίζει.

Αυστηρότεροι κανόνες και για άλλες παραβάσεις

Ο νέος ΚΟΚ αυστηροποιεί επίσης τις ποινές για υπερβολική ταχύτητα, παραβίαση ερυθρού σηματοδότη και μη χρήση κράνους. Ενδεικτικά, η παραβίαση κόκκινου φέρνει πρόστιμο έως 2.000 ευρώ και αφαίρεση άδειας έως 12 μήνες, ενώ για «κόντρες» και ταχύτητες άνω των 200 χλμ./ώρα προβλέπεται στέρηση άδειας για ένα έτος ή και περισσότερο σε υποτροπή.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 47.000 υποψήφιους ως 28/5 με τις λύσεις

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 28/05

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ainstain
Ο γρίφος της ζέβρας: Το πρόβήμα λογικής του Αϊνστάιν - Μπορείτε να τον λύσετε;
Ο γρίφος του Αϊνστάιν, γνωστός και ως «Γρίφος της Ζέβρας» είναι ένα πρόβλημα λογικής, που εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προσπαθήσει να λύσουν αλλά...
Ο γρίφος της ζέβρας: Το πρόβήμα λογικής του Αϊνστάιν - Μπορείτε να τον λύσετε;