Σημαντικές παρεμβάσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στο 6ο Συνέδριο Υγείας, δίνοντας το στίγμα μιας μεταρρυθμιστικής προσέγγισης που εστιάζει στην πρόληψη, την τεχνολογία και την αξιολόγηση.
Ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο πάνελ με τίτλο «Οι νέες προοπτικές για το Εθνικό Σύστημα Υγείας» κατά τη διάρκεια του 6ου Συνεδρίου Υγείας, επεσήμανε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο ενεργότερης εμπλοκής των στρατιωτικών νοσοκομείων, με στόχο την αποσυμφόρηση των εφημεριών. Παράλληλα, αναφέρθηκε στους βασικούς πυλώνες της κυβερνητικής στρατηγικής για την Υγεία: την πρόληψη, την αξιοποίηση της τεχνολογίας και την εφαρμογή αξιολόγησης.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Εισάγεται σύστημα με μπόνους παραγωγικότητας για τους γιατρούς
Απαντώντας στην ερώτηση αν προγραμματίζεται η εισαγωγή ενός συστήματος μπόνους για τους γιατρούς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: «Το επιθυμώ και είναι επιβεβλημένο να προχωρήσουμε σε αυτό κάποια στιγμή. Το πρόβλημα με το ελληνικό δημόσιο, όπως ξέρετε, είναι συχνά οριζόντιο και με έχει απασχολήσει σε βάθος, καθώς έχω ασχοληθεί με την αξιολόγηση για πολλά χρόνια, ήδη από τη θητεία μου στο Υπουργείο. Το ζήτημα είναι να ενθαρρύνεις τους εργαζόμενους, αλλά και να αναγνωρίσεις την αξία αυτών που κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Στο κράτος και τα συστήματα υγείας υπάρχουν άνθρωποι που ξεπερνούν τις προσδοκίες και αναλαμβάνουν τις ευθύνες άλλων που δεν ανταποκρίνονται στο καθήκον τους. Είμαι σίγουρος ότι είναι αδιανόητο να μην μπορούμε να επιβραβεύσουμε αυτούς τους ανθρώπους με κάποιον τρόπο. Η αξιολόγηση από τους πολίτες, μέσω των εμπειριών τους, μπορεί να μας προσφέρει χρήσιμα δεδομένα, υπό προϋποθέσεις.»
Επιπλέον, αναφερόμενος στην ανάγκη βελτίωσης του συστήματος υγείας, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Πρέπει να μειώσουμε τη ζήτηση στα νοσοκομεία, να αποτρέπουμε την εύκολη προσφυγή σε αυτά και να ενισχύσουμε την προσφορά, όπως γίνεται με τα Κέντρα Υγείας, που έχουν προσφέρει σημαντική ανακούφιση. Τα στρατιωτικά νοσοκομεία μπορούν επίσης να αναλάβουν περιστατικά, προσφέροντας λύση στο πρόβλημα. Έχουν μειωθεί τα περιστατικά με ράντζα, αλλά εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε προκλήσεις, όπως στο Αττικό νοσοκομείο, για το οποίο εργαζόμαστε για να περιορίσουμε την κατάσταση.»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως «είμαστε σε ένα καλό δρόμο να δρομολογήσουμε παρεμβάσεις που, όταν ολοκληρωθούν, θα συζητάμε για ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας». Πρόσθεσε ότι οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν την αύξηση των απολαβών των γιατρών, την ανάπτυξη υποδομών για την προσέλκυση των καλύτερων γιατρών, την αναβάθμιση των ΤΕΠ, καθώς και νέες δράσεις σε πολλά Κέντρα Υγείας σε όλη τη χώρα.
Σχολίασε επίσης τη συνεργασία του με τον κ. Κοντοβοηνήσιο για την υλοποίηση του προληπτικού τεστ για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, αναφέροντας ότι το κράτος προωθεί για πρώτη φορά τέτοιες πρωτοβουλίες. «Διανύουμε το δρόμο ενός βαρύ συστήματος υγείας, αλλά με έμφαση στην πρόληψη», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι κάθε χρόνο πραγματοποιούνται 500.000 χειρουργεία, ενώ το σύστημα πραγματοποιεί συνολικά δύο εκατομμύρια χειρουργικές επεμβάσεις.
Επιπλέον, αναφέρθηκε στην αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης για την ανάπτυξη νέων εφαρμογών, όπως το σύστημα παρακολούθησης ασθενών κατά τη διάρκεια της εφημερίας στα νοσοκομεία, το οποίο θα συμβάλλει στη μείωση των καθυστερήσεων.
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε την πρόσληψη 500 τραυματιοφορέων για να ενισχυθούν οι εφημερίες και την προσθήκη τεχνολογικών λύσεων που αναμένεται να αναμορφώσουν την εμπειρία των ασθενών. Τέλος, ανέφερε ότι η αξιολόγηση θα γίνεται από τους ίδιους τους ασθενείς, προσφέροντας έτσι έναν μηχανισμό ανατροφοδότησης για τη συνεχιζόμενη βελτίωση του συστήματος υγείας.
«Δεν υπάρχει ανταπόκριση από τους νέους για τις νοσηλευτικές σχολές»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη να εξεταστεί γιατί οι νέοι άνθρωποι δεν επιλέγουν να σπουδάσουν στις νοσηλευτικές σχολές, τονίζοντας: «Πρέπει να δούμε γιατί δεν υπάρχει η ανταπόκριση από τους νέους ανθρώπους για τις νοσηλευτικές σχολές». Επίσης, έκανε λόγο για την ανταγωνιστικότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) απέναντι στον ιδιωτικό τομέα, αναρωτώμενος για το πραγματικό ενδιαφέρον των νέων για τις ιατρικές και νοσηλευτικές σχολές.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι το ελληνικό σύστημα υγείας αντιμετωπίζει παθογένειες που κουβαλάει για δεκαετίες, και υπογράμμισε τη σημασία της τεχνολογίας στην επίλυση αυτών των προβλημάτων. Ανέφερε χαρακτηριστικά το My Health App, το οποίο εντόπισε προβλήματα, όπως επισκέψεις που καταγράφονται και πληρώνονται χωρίς να πραγματοποιούνται στην πραγματικότητα, και επισήμανε την ανάγκη τήρησης πρωτοκόλλων και διαδικασιών στο δημόσιο τομέα.
Σε σχέση με τις οικονομικές πολιτικές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: «Πρέπει να αλλάξουμε το σκεπτικό μας και από εκεί που επιστρέφουμε πλεονάσματα, να τα επενδύσουμε». Επισήμανε ότι οι πρώτες αυξήσεις για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και η αυτοτελής φορολόγηση των εφημεριών, βελτιώνουν την κατάσταση, αλλά δεν έχουν ακόμη φτάσει στο επιθυμητό σημείο. Όπως ανέφερε, τα δημόσια οικονομικά της χώρας έχουν βελτιωθεί και η κυβέρνηση προτεραιοποιεί και αντιμετωπίζει τις αντιδράσεις, με στόχο να φτάσουμε στην επιβράβευση της απόδοσης.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πρόθεση να επιβραβεύονται οι εξαιρετικοί γιατροί μέσω διαφανών διαδικασιών. Εξέφρασε την ανάγκη αναγνώρισης αυτών των ανθρώπων, τονίζοντας ότι είναι αδιανόητο να μην μπορούν να επιβραβευτούν όσοι πραγματικά ξεχωρίζουν για την εξαιρετική τους δουλειά.

Τα δέκα μέτρα για την περαιτέρω βελτίωση του ΕΣΥ
Δέκα μέτρα για την περαιτέρω βελτίωση του συστήματος δημόσιας υγείας ανακοινώθηκαν την Τετάρτη στο 6ο Συνέδριο Υγείας, στο οποίο παρέστη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ειδικότερα, τα πρώτα πέντε μέτρα αφορούν στη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας και την ενίσχυση του προσωπικού:
1. Αρχίζει αύριο, στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του «Ευαγγελισμού», η πρότυπη λειτουργία του ψηφιακού συστήματος με tracker σε κάθε ασθενή, που θα επιτρέπει στους γιατρούς να παρακολουθούν τις εξετάσεις στις οποίες έχει υποβληθεί κάθε ασθενής και όλες τις «στάσεις» που χρειάζεται να κάνει κατά την παρουσία του στο ΤΕΠ. Στόχος είναι ο εξορθολογισμός και η βελτίωση της παροχής φροντίδας. Η πιλοτική λειτουργία θα επεκταθεί σε 14 νοσοκομεία έως τα μέσα Ιουλίου και σε 80 νοσοκομεία έως Ιανουάριο 2026.
2. Τον Ιούνιο αρχίζει η ξεχωριστή αξιολόγηση των υπηρεσιών των νοσοκομείων. Θα μπορεί να λάβει μέρος κάθε ασθενής που λαμβάνει εξιτήριο. Η αξιολόγηση θα γίνεται μέσω ειδικά διαμορφωμένου ψηφιακού ερωτηματολογίου.
3. Εντός του Ιουνίου αρχίζει και η κατ’ οίκον παράδοση φαρμάκων υψηλού κόστους από τον ΕΟΠΥΥ σε χιλιάδες δικαιούχους, με στόχο τη μείωση της ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων. Τις αποστολές θα χειρίζεται εξειδικευμένη εταιρεία τηλεμεταφορών.
4. Τον ίδιο μήνα θα έχουμε καθολική έναρξη, σε όλη την ορεινή και νησιωτική Ελλάδα, των Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ), για την τακτική παροχή εξετάσεων και φροντίδας στους κατοίκους μικρών κοινοτήτων και οικισμών.
5. Επιταχύνεται η πρόσληψη 430 υγειονομικών και διοικητικών υπαλλήλων σε ΤΕΠ στην Αττική, εντός του 2025. Πρόκειται για 58 γιατρούς, 121 νοσηλευτές, 165 τραυματιοφορείς και 86 λοιπό προσωπικό.

Ακόμη τρία μέτρα αφορούν στην ανακαίνιση και αναβάθμιση των υποδομών:
6. Φέτος θα παραδοθούν 11 υπερσύγχρονα ΤΕΠ σε μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής. Ακόμα τέσσερα θα παραδοθούν εντός του 2026. Αύριο παραδίδεται το ΤΕΠ στο ΚΑΤ.
7. Επτά χιλιάδες δωρεάν απογευματινά χειρουργεία σε ιδιωτικές κλινικές με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Οι πρώτοι δικαιούχοι έχουν ήδη λάβει SMS στα κινητά τους τηλέφωνα και έχουν ήδη πραγματοποιηθεί οι πρώτες επεμβάσεις. Στόχος, στο τέλος του προγράμματος, είναι να μην υπάρχει αναμονή ακόμη και για περιστατικά άνω των τεσσάρων μηνών, που είναι αντίστοιχο των καλών πρακτικών σε χώρες της ΕΕ.
8. Δημιουργούνται 16 νέα κέντρα τραύματος σε όλη τη χώρα, εντός δομών του ΕΣΥ.
Τέλος, ακόμη δύο μέτρα αφορούν στην πρόληψη:
9. Πάνω από 2 εκατομμύρια πολίτες έχουν ήδη συμμετάσχει στις προληπτικές εξετάσεις του προγράμματος «Σπύρος Δοξιάδης». Εξ αυτών, 363.500 έχουν παραπεμφθεί για περαιτέρω εξετάσεις χάρη στις δράσεις αυτές και περισσότεροι από 65.000 έχουν εντοπιστεί έγκαιρα με ευρήματα, με αποτέλεσμα να έχουν πολύ καλύτερες πιθανότητες επιτυχούς αντιμετώπισης της πάθησής τους. Αποδεικνύεται για μία ακόμα φορά ότι η πρόληψη σώζει ζωές.
10. Το πλέγμα προγραμμάτων πρόσληψης εμπλουτίζεται με την έναρξη, ως τα τέλη Ιουλίου, της δράσης για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας ενηλίκων. Περιλαμβάνει δωρεάν ιατρική αξιολόγηση και παρακολούθηση, όπως και συνταγογράφηση φαρμακευτικών σκευασμάτων για την παχυσαρκία σε άτομα με πολύ σοβαρή νοσογόνο παχυσαρκία (ΒΜΙ άνω του 40) και συννοσηρότητες. Στο πλαίσιο μιας ολιστικής προσέγγισης, θα παρέχεται παράλληλα υποστήριξη από ειδικούς διατροφολόγους, που θα αποτελεί προϋπόθεση ώστε να συνεχιστεί η φαρμακευτική θεραπεία.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 70.000 υποψήφιους ως 14/5 με τις λύσεις
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 15/05
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ