Μέσα στον Μάιο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή ο Προσωπικός Αριθμός (ΠΑ), σύμφωνα με δηλώσεις του γενικού γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων & Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημοσθένη Αναγνωστόπουλου στην κρατική τηλεόραση. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα βήματα στην ψηφιοποίηση του Δημοσίου, που στόχο έχει να απλουστεύσει τις συναλλαγές των πολιτών με τις δημόσιες υπηρεσίες.
Ο ΠΑ έρχεται να συγκεντρώσει σε έναν μοναδικό κωδικό τους αριθμούς ταυτοποίησης που χρησιμοποιούμε σήμερα, όπως ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και άλλους. Παρότι δεν τους καταργεί, τους καθιστά περιττούς για τις περισσότερες συναλλαγές, μειώνοντας τη γραφειοκρατία.
Η νομοθέτηση του ΠΑ έγινε το 2020, ως μια από τις πρώτες πρωτοβουλίες της τότε ηγεσίας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Χρειάστηκαν ωστόσο πέντε χρόνια για την υλοποίησή του.
Πώς διαμορφώνεται ο ΠΑ
Ο Προσωπικός Αριθμός αποτελείται από 12 αλφαριθμητικούς χαρακτήρες, εκ των οποίων τουλάχιστον 9 είναι αριθμοί. Ο αριθμός διαμορφώνεται με βάση 3 αλφαριθμητικά στοιχεία και τους 9 αριθμούς του ΑΦΜ που ισχύει κατά τη στιγμή έκδοσης του ΠΑ.
Ο ΠΑ είναι μοναδικός για κάθε πολίτη, εκδίδεται άπαξ και δεν αλλάζει καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του.
Πρακτικά οφέλη για τον πολίτη
Όπως εξήγησε ο κ. Αναγνωστόπουλος, ο ΠΑ θα επιτρέψει στους πολίτες να εξυπηρετούνται μόνο με αυτόν, χωρίς να χρειάζεται να θυμούνται ή να προσκομίζουν άλλους αριθμούς.
Σημαντικό στοιχείο της διαδικασίας είναι η νέα πλατφόρμα myinfo, μέσω της οποίας οι πολίτες θα μπορούν να ελέγχουν και να επικαιροποιούν τα προσωπικά τους στοιχεία, όπως καταγράφονται στο Μητρώο Πολιτών.
«Πάνω από 1 εκατομμύριο πολίτες θα δουν τα στοιχεία τους να βελτιώνονται, καθώς πλέον θα είναι σωστά σε όλα τα συστήματα του Δημοσίου», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Τι ισχύει για ταυτότητες και έγγραφα
Ο ΠΑ θα μπορεί να ενσωματωθεί στις νέες ταυτότητες που θα εκδοθούν μετά την έναρξη ισχύος του, χωρίς να επηρεάζει την εγκυρότητα των υφιστάμενων. Παράλληλα, στόχος είναι να καταργηθεί η υποχρέωση προσκόμισης φωτοαντιγράφου ταυτότητας σε δημόσιες και ιδιωτικές συναλλαγές, μια πρακτική που χαρακτηρίστηκε ως «παρωχημένη».
Επιπλέον, δημοφιλή πιστοποιητικά όπως αυτά οικογενειακής κατάστασης ή γέννησης, δεν θα χρειάζεται πλέον να προσκομίζονται από τον πολίτη, καθώς θα αντλούνται αυτόματα από τις βάσεις δεδομένων του Δημοσίου μέσω διαλειτουργικότητας.
Γιατί δεν χρησιμοποιήθηκε ο ΑΜΚΑ
Ο ΑΜΚΑ δεν επελέγη ως προσωπικός αριθμός λόγω της χαμηλής προστασίας απορρήτου, όπως επεσήμανε ο κ. Αναγνωστόπουλος:
«Ο Προσωπικός Αριθμός παρέχει εχέγγυα εμπιστευτικότητας. Ο ΑΜΚΑ, λόγω του τρόπου που δημιουργήθηκε, δεν προσφέρει την ίδια ασφάλεια».
Μάλιστα, για όσους πολίτες δεν εκδώσουν οι ίδιοι τον ΠΑ, το κράτος θα τον εκδώσει αυτόματα για λογαριασμό τους.
Ο Προσωπικός Αριθμός δεν είναι απλώς ένας ακόμη αριθμός, αλλά μια ουσιαστική τομή στον τρόπο που ο πολίτης αλληλεπιδρά με το Δημόσιο. Η εφαρμογή του αναμένεται να οδηγήσει σε βελτιωμένη εξυπηρέτηση, μείωση λαθών στα μητρώα και σημαντική απλούστευση των διαδικασιών, σηματοδοτώντας ένα νέο κεφάλαιο στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Δημόσιας Διοίκησης.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 70.000 υποψήφιους ως 14/5 με τις λύσεις
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 12/05
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ