Όσο βλαβερό όσο ένα αναψυκτικό
Παρά την «υγιεινή» φήμη τους, πολλά smoothies περιέχουν ζάχαρη αντίστοιχη με αυτή ενός κουτιού Coca-Cola (περίπου 9 κουταλάκια). Η φυσική ζάχαρη των φρούτων, παρότι συνοδεύεται από λίγες φυτικές ίνες, εξακολουθεί να αυξάνει κατακόρυφα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, επιβαρύνοντας τον οργανισμό και πυροδοτώντας εντονότερη αίσθηση πείνας.
Η συμβουλή του ειδικού
Στο νέο του βιβλίο Managing Type 2 Diabetes, ο Δρ. Κάβαν επισημαίνει πως ένας εύκολος τρόπος για να μειωθεί ο κίνδυνος ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 είναι η αποχή από τα smoothies φρούτων. Αντί για ρόφημα, προτείνει την κατανάλωση ολόκληρων φρούτων, που προσφέρουν πληρέστερη θρέψη και καλύτερη αίσθηση κορεσμού.
Με το μπλέντερ, αφαιρούνται πολλές από τις πολύτιμες φυτικές ίνες και θρεπτικές ουσίες των φρούτων, ενώ η ζάχαρη συμπυκνώνεται σε υγρή μορφή. Αυτό μεταφράζεται σε περισσότερες θερμίδες και λιγότερη απορρόφηση θρεπτικών στοιχείων, κάνοντας το smoothie πιο επικίνδυνο για τη γραμμή.
Στοιχεία από έρευνες
Μια μελέτη του 2013 κατέδειξε ότι όσοι προτιμούσαν ολόκληρα φρούτα αντί για χυμούς αντιμετώπιζαν χαμηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας και διαβήτη τύπου 2. Μάλιστα, η αντικατάσταση του χυμού με κομμάτια φρούτου τρεις φορές την εβδομάδα σχετίστηκε με 7% μείωση της πιθανότητας εμφάνισης της νόσου.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 5/05
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ