Μπορεί να ακούγεται περίεργο, όμως ένα από τα πιο συχνά και παγκόσμια κοινά όνειρα δεν περιλαμβάνει κυνηγητά, πτώσεις ή τέρατα. Είναι η απώλεια των δοντιών. Πρόσφατη έρευνα αποκαλύπτει ότι ο εφιάλτης με τα δόντια που πέφτουν είναι ο πιο διαδεδομένος στον πλανήτη – και ίσως πιο αποκαλυπτικός απ’ όσο φανταζόμαστε.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της πλατφόρμας Compare the Market Australia, που βασίστηκε σε διαδικτυακές αναζητήσεις από όλο τον κόσμο, το όνειρο της απώλειας δοντιών είναι το πιο δημοφιλές σε τουλάχιστον 15 χώρες, με την Αυστραλία να σημειώνει εντυπωσιακά νούμερα: 30.382 αναζητήσεις τον μήνα ανά 100.000 κατοίκους. Η Ελλάδα, από την άλλη, μετρά 2.017 αναζητήσεις μηνιαίως για το ίδιο θέμα.
Τι εξηγούν οι ειδικοί
Οι πιο συχνές εφιαλτικές εμπειρίες, πέρα από τα δόντια, περιλαμβάνουν αίσθημα πτώσης, καταδίωξη, βία και πνιγμό – ένα φάσμα που αντικατοπτρίζει βαθιές ψυχολογικές και συναισθηματικές συγκρούσεις.
Οι ειδικοί συμφωνούν: τα όνειρα με δόντια που πέφτουν δεν είναι τυχαία. Σύμφωνα με την ψυχολογία, αυτός ο εφιάλτης συχνά συνδέεται με άγχος, απώλεια ελέγχου, ανησυχία για την εμφάνιση ή την προσωπική ασφάλεια. Άλλες ερμηνείες κάνουν λόγο για φόβο γήρανσης, ντροπή ή ακόμη και καταπιεσμένα συναισθήματα που βρίσκουν διέξοδο κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Στη φάση του ύπνου REM, όταν ο εγκέφαλος είναι πιο ενεργός και τα όνειρα πιο ζωντανά, συχνά αναδύονται εσωτερικά άγχη. Η σύγχρονη επιστήμη υποστηρίζει ότι οι εφιάλτες αποτελούν μηχανισμό επεξεργασίας τραυματικών εμπειριών ή έντονου καθημερινού στρες, λειτουργώντας σχεδόν σαν ψυχικός καθρέφτης.
Οι εφιάλτες δεν κάνουν διακρίσεις. Αν και πιο συχνοί στα παιδιά, και οι ενήλικες βιώνουν τους δικούς τους «σκοτεινούς» κύκλους ύπνου, ειδικά όταν αντιμετωπίζουν στρες, κακή ποιότητα ύπνου, PTSD ή αλλαγές στη φαρμακευτική αγωγή. Επιπλέον, η κατανάλωση αλκοόλ, λιπαρών φαγητών ή διεγερτικών πριν τον ύπνο αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης εφιαλτών, καθώς επηρεάζει αρνητικά την εγκεφαλική λειτουργία.
Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τον ύπνο μας;
Αν και ένας εφιάλτης δεν είναι λόγος πανικού, η επαναληψιμότητά του μπορεί να υποδεικνύει την ανάγκη για παρέμβαση. Οι ειδικοί προτείνουν:
- Σταθερό πρόγραμμα ύπνου και αποφυγή οθονών, καφεΐνης και φαγητού πριν από αυτόν
- Τεχνικές διαχείρισης άγχους, όπως διαλογισμός, βαθιές αναπνοές ή γιόγκα
- Ημερολόγιο ύπνου για την καταγραφή μοτίβων και πιθανών αιτιών των εφιαλτών
- Συζήτηση με ειδικό σε περιπτώσεις έντονης ή παρατεταμένης εμφάνισης εφιαλτών – η θεραπεία επανεπεξεργασίας εφιαλτών έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματική
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/05
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ