Thumbnail
Σύμφωνα με νέα έρευνα, η αποσύνδεση από το διαδίκτυο για δύο εβδομάδες μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση της ψυχικής διάθεσης, της συγκέντρωσης και της συνολικής ευεξίας, συγκρίσιμη με τα αποτελέσματα μιας συνεδρίας γνωστικής συμπεριφοριστικής θεραπείας.

Η αποχή από το διαδίκτυο μπορεί να έχει τα οφέλη μιας ψυχοθεραπευτικής συνεδρίας

Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από πανεπιστήμια των ΗΠΑ και του Καναδά, δείχνει ότι η απουσία του διαδικτύου από το κινητό μπορεί να έχει βαθιά θετικές επιπτώσεις στην καθημερινότητα.

Για την έρευνα, 467 χρήστες iPhone χρησιμοποίησαν μια εφαρμογή που μπλόκαρε την πρόσβαση στο διαδίκτυο, επιτρέποντας όμως τις βασικές λειτουργίες επικοινωνίας, όπως οι κλήσεις και τα μηνύματα. Με αυτόν τον τρόπο, απέφυγαν την ατελείωτη κύλιση στα social media και τη συνεχή διαδικτυακή περιήγηση.

Τα οφέλη της αποχής από το internet

Μετά από 14 ημέρες χωρίς πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω κινητού, οι συμμετέχοντες ανέφεραν σημαντικές βελτιώσεις:

 Αυξημένη ευτυχία και καλύτερη ψυχική υγεία – Τα επίπεδα ικανοποίησης από τη ζωή τους ενισχύθηκαν, με την επίδραση να ξεπερνά ακόμα και αυτή ορισμένων αντικαταθλιπτικών φαρμάκων.

Βελτίωση της συγκέντρωσης και της γνωστικής απόδοσης – Οι επιδόσεις τους σε τεστ προσοχής ήταν ισοδύναμες με την αναστροφή δέκα ετών γνωστικής γήρανσης.

Ενδυνάμωση της σκέψης – Χωρίς τη συνεχή διάσπαση από το διαδίκτυο, η ικανότητά τους να εστιάζουν και να σκέφτονται κριτικά βελτιώθηκε.

 Πιο δραστήριος τρόπος ζωής – Το 91% των συμμετεχόντων είδε θετικές αλλαγές στην καθημερινότητά του, αφιερώνοντας περισσότερο χρόνο σε κοινωνικές επαφές, άσκηση και δραστηριότητες στη φύση, που είναι γνωστό ότι προάγουν τη σωματική και ψυχική υγεία.

Μόνιμες αλλαγές στις ψηφιακές συνήθειες – Ακόμα και μετά την επαναφορά του internet, πολλοί συμμετέχοντες διατήρησαν τη μειωμένη χρήση των συσκευών τους.

Μειωμένος διαδικτυακός χρόνος – Ακόμα και μετά τη δοκιμή, οι χρήστες πέρασαν λιγότερες ώρες συνδεδεμένοι, αποφεύγοντας την υπερβολική χρήση των social media.

Λιγότερο άγχος για τις εξελίξεις στα social media – Οι συμμετέχοντες αισθάνονταν λιγότερη πίεση να είναι συνεχώς ενημερωμένοι για όσα συμβαίνουν διαδικτυακά.

 Καλύτερος ύπνος – Ο ύπνος τους βελτιώθηκε, με τη μέση διάρκεια ξεκούρασης να αυξάνεται κατά 17 λεπτά.

Το «ψηφιακό διάλειμμα» ως τρόπος ζωής

Η αποχή από το internet μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη στην ψυχική και σωματική υγεία. Ίσως, λοιπόν, αξίζει να δοκιμάσουμε μικρά διαλείμματα από τον ψηφιακό κόσμο, επιτρέποντας στον εαυτό μας να απολαύσει τις στιγμές της πραγματικής ζωής.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

βιβλία
Τι σημαίνει "ντιλετάντης" και ποιον χαρακτηρίζει αυτή η σπάνια λέξη;
Μια ιταλική λέξη που μπήκε στην ελληνική γλώσσα για να περιγράψει τον ερασιτέχνη της τέχνης και της λογοτεχνίας – Συνδέεται με την ανώτερη τάξη και...
Τι σημαίνει "ντιλετάντης" και ποιον χαρακτηρίζει αυτή η σπάνια λέξη;