myalo
Σύμφωνα με τον Aneesh Raman, υπεύθυνο οικονομικών ευκαιριών του LinkedIn, η γενετική τεχνητή νοημοσύνη δεν αποτελεί απλώς μια καινοτομία, αλλά μια τεχνολογική ανατροπή αντίστοιχη με τη Βιομηχανική Επανάσταση.

Από την οικονομία της γνώσης στην οικονομία της καινοτομίας

Για αιώνες, η εργασία βασιζόταν στη σωματική δύναμη – αρχικά στις αγροτικές καλλιέργειες και αργότερα στις βιομηχανίες. Τα τελευταία χρόνια, το επίκεντρο μετατοπίστηκε στις διανοητικές ικανότητες, δημιουργώντας την οικονομία της γνώσης. Σήμερα, όμως, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη αναλαμβάνει όλο και περισσότερες γνωσιακές εργασίες, διαμορφώνεται μια νέα οικονομική πραγματικότητα: η οικονομία της καινοτομίας.

Στη νέα αυτή εποχή, οι ανθρώπινες δεξιότητες που ξεπερνούν τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης θα είναι καθοριστικές. Η κοινωνική νοημοσύνη, η συναισθηματική κατανόηση, η δημιουργικότητα, η περιέργεια, το θάρρος και η επικοινωνία θα παίξουν κεντρικό ρόλο, καθώς θα επιτρέπουν στους ανθρώπους να συνεργάζονται, να αμφισβητούν το κατεστημένο και να δημιουργούν νέες λύσεις.

Η τεχνητή νοημοσύνη ως μοχλός εκδημοκρατισμού της καινοτομίας

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να καταστήσει την καινοτομία προσβάσιμη σε περισσότερους ανθρώπους, εξαλείφοντας εμπόδια που στο παρελθόν περιόριζαν τα ταλέντα. Σύμφωνα με έρευνα του οικονομολόγου Raj Chetty, πολλοί άνθρωποι με καινοτόμες ιδέες δεν καταφέρνουν να τις υλοποιήσουν λόγω κοινωνικοοικονομικών περιορισμών. Τα παιδιά από εύπορες οικογένειες έχουν πολλαπλάσιες πιθανότητες να γίνουν εφευρέτες από εκείνα που προέρχονται από χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα.

Ο Raman αναφέρει χαρακτηριστικά παραδείγματα όπου η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να επιτρέψει σε ανθρώπους με σπουδαίες ιδέες να τις υλοποιήσουν χωρίς να χρειάζονται εκτεταμένους πόρους. Ένας επιχειρηματίας στη Βραζιλία θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα τεχνολογικό πρωτότυπο χωρίς ομάδα μηχανικών, ενώ ένας δάσκαλος στην Ινδία να αναπτύξει μια εκπαιδευτική πλατφόρμα χωρίς να γνωρίζει προγραμματισμό.

Οι νέες δεξιότητες της εποχής της τεχνητής νοημοσύνης

Η αγορά εργασίας μεταμορφώνεται, και οι δεξιότητες καθίστανται πιο σημαντικές από ποτέ. Σύμφωνα με έρευνα του LinkedIn, το 90% των υψηλόβαθμων στελεχών θεωρεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι προτεραιότητα για το 2025, με το ποσοστό αυτό να φτάνει το 94% στην Ασία-Ειρηνικό.

Παραδοσιακά, οι τεχνικές ικανότητες χαρακτηρίζονταν ως «σκληρές δεξιότητες», ενώ οι κοινωνικές και συναισθηματικές ικανότητες ως «μαλακές». Σήμερα, όμως, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να εκτελεί πολλές από τις διανοητικές εργασίες, οι ανθρώπινες δεξιότητες αναδεικνύονται στις νέες «σκληρές δεξιότητες».

Σε αυτή τη νέα πραγματικότητα, η προσαρμοστικότητα θα είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα. Οι επαγγελματίες που θα καλλιεργήσουν τις ανθρώπινες δεξιότητες που η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να αναπαράγει θα είναι αυτοί που θα ξεχωρίσουν και θα ηγηθούν στην εποχή της καινοτομίας.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/05

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ηλεκτρονικό τσιγάρο
Ηλεκτρονικά τσιγάρα: Οι κίνδυνοι των αρωματικών ενώσεων: Ανάγκη για σφιχτότερη ρύθμιση και δημόσια ευαισθητοποίηση
Η ανασκόπηση των χημικών ουσιών και των τοξικών επιπτώσεων των αρωματικών γεύσεων στα ηλεκτρονικά τσιγάρα και η ανάγκη για αυστηρότερη ρύθμιση και...
Ηλεκτρονικά τσιγάρα: Οι κίνδυνοι των αρωματικών ενώσεων: Ανάγκη για σφιχτότερη ρύθμιση και δημόσια ευαισθητοποίηση
sxoleio
Μόνιμοι και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί: Ποια μέρα θα πιστωθεί η μισθοδοσία στους λογαριασμούς τους
Εκπαιδευτικοί: O υπολογισμός της μισθοδοσίας από 1η Μαΐου
Μόνιμοι και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί: Ποια μέρα θα πιστωθεί η μισθοδοσία στους λογαριασμούς τους