Μπήκαμε στην εποχή του κάστανου και της χειμερινής λιγούρας, και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να το γιορτάσουμε από ένα σοκολατένιο brownie με κάστανα και αμύγδαλα.
Ένα γλυκό που συνδυάζει τη βαθιά γεύση της σοκολάτας με την απαλή υφή του κάστανου, δημιουργώντας το πιο comfort επιδόρπιο του φθινοπώρου.
Όταν εμφανιστούν τα πρώτα κάστανα στους πάγκους της αγοράς, σημαίνει πως το φθινόπωρο έχει εγκατασταθεί για τα καλά. Εκτός από το ότι είναι νόστιμα, τα κάστανα αποτελούν πολύτιμο διατροφικό θησαυρό: προσφέρουν ενέργεια, ενισχύουν το ανοσοποιητικό και χαρίζουν πλούσια γεύση σε αμέτρητες συνταγές, γλυκές και αλμυρές.
Διατροφικά οφέλη του κάστανου
Τα κάστανα ξεχωρίζουν γιατί περιέχουν λιγότερα λιπαρά σε σχέση με άλλους ξηρούς καρπούς, αλλά περισσότερους σύνθετους υδατάνθρακες, γεγονός που τα καθιστά ιδανική πηγή ενέργειας. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, συμβάλλοντας στη σωστή λειτουργία του εντέρου, ενώ η βιταμίνη C, το κάλιο και το μαγγάνιο ενισχύουν τη συνολική υγεία και ευεξία. Τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν προστατεύουν τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες και βοηθούν στη διατήρηση της καλής καρδιαγγειακής λειτουργίας.
Η θέση του κάστανου στη μαγειρική
Στην κουζίνα, τα κάστανα μπορούν να χρησιμοποιηθούν με πολλούς τρόπους:
Ως πουρές για συνοδευτικό ή γέμιση κρεάτων.
Σε σούπες, δίνοντας βελούδινη υφή και γλυκιά γεύση.
Σε γλυκά και επιδόρπια, συνδυάζονται ιδανικά με τη σοκολάτα και τα αμύγδαλα.
Ο πουρές κάστανου αποτελεί βασικό συστατικό στη ζαχαροπλαστική, χαρίζοντας υγρασία και φυσική γλύκα στα κέικ και τα brownies, χωρίς να απαιτείται μεγάλη ποσότητα ζάχαρης ή βουτύρου.
Συνταγή: Brownie με κάστανα και αμύγδαλα
Ένα γλυκό πλούσιο αλλά όχι βαρύ, που μπορεί να σερβιριστεί ζεστό με μια μπάλα παγωτό ή απλώς συνοδεία καφέ.
Υλικά (για ταψί 20x30 εκ.):
200 γρ. βρασμένα και καθαρισμένα κάστανα ή πουρές κάστανου (χωρίς ζάχαρη)
200 γρ. κουβερτούρα
150 γρ. βούτυρο
150 γρ. καστανή ζάχαρη
3 αυγά
100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
50 γρ. αμύγδαλα (ολόκληρα ή χοντροκομμένα)
1 πρέζα αλάτι
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και στρώνουμε το ταψί με λαδόκολλα.
Σε μπεν μαρί λιώνουμε τη σοκολάτα με το βούτυρο μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Σε μπολ, χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και προσθέτουμε το μείγμα σοκολάτας, τη βανίλια και το αλάτι.
Πολτοποιούμε τα κάστανα και τα προσθέτουμε στο μείγμα, κρατώντας μερικά ολόκληρα για διακόσμηση.
Προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι και τα αμύγδαλα, ανακατεύοντας απαλά.
Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί, προσθέτουμε λίγα ολόκληρα κάστανα και ψήνουμε για 25–30 λεπτά. Το brownie πρέπει να παραμείνει υγρό στο κέντρο.
Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια.
Για πιο απολαυστικό αποτέλεσμα, σερβίρετε το brownie ζεστό με παγωτό βανίλια ή με λίγη λιωμένη σοκολάτα από πάνω. Το κάστανο χαρίζει γήινη γεύση και φυσική γλύκα, ενώ τα αμύγδαλα προσθέτουν υπέροχη τραγανότητα.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 24/10
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ
Alfavita Newsroom