Καρκίνος Παχέος Εντέρου
Αυτά είναι τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Ο καρκίνος παχέος εντέρου αυξάνεται σε νεότερους ανθρώπους, αλλά η έγκαιρη ανίχνευσή του αυξάνει τις πιθανότητες πλήρους ανάρρωσης. Αυτό σημαίνει ότι είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα συμπτώματα και να κάνετε εξετάσεις, ιδιαίτερα εάν έχετε περισσότερα από ένα.

Τα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου σε άτομα κάτω των 50 ετών αυξάνονται κατά 2% κάθε χρόνο από το 2011, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία. Σήμερα είναι ο πιο θανατηφόρος καρκίνος μεταξύ των ανδρών αυτής της ηλικίας στις ΗΠΑ και ο δεύτερος πιο θανατηφόρος μεταξύ των γυναικών.

Όσοι αναπτύσσουν σημεία και συμπτώματα καρκίνου του παχέος εντέρου πριν από την ηλικία των 45 ετών μπορεί επίσης να πρέπει να υποβληθούν σε προληπτικό έλεγχο. «Εάν έχετε ένα σύμπτωμα, θα πρέπει να σκεφτείτε να κάνετε κολονοσκόπηση, αλλά εάν έχετε δύο από αυτά, στατιστικά μιλώντας, οι πιθανότητές σας είναι υψηλότερες και πραγματικά θα πρέπει να πάτε να κάνετε την εξέταση, είπε ο Δρ. Cleary.

Πότε πρέπει να ξεκινά ο προσυμπτωματικός έλεγχος

Ωστόσο, οι πολύποδες είναι συχνά ασυμπτωματικοί, επομένως είναι σημαντικό να γίνονται τακτικοί προληπτικοί έλεγχοι, επειδή αυτοί που βρίσκονται στα αρχικά στάδια μπορούν συνήθως να αφαιρεθούν πλήρως, σύμφωνα με την Mayo Clinic. Η συνιστώμενη ηλικία για να ξεκινήσετε τον προσυμπτωματικό έλεγχο είναι τα 45, αλλά όσοι έχουν γενετική προδιάθεση, οικογενειακό ιστορικό της νόσου ή άλλους παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου μπορεί να συμβουλεύονται να κάνουν εξετάσεις σε μικρότερη ηλικία.

Έτσι, παρόλο που πολλές παθήσεις μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα όπως κοιλιακό άλγος ή κράμπες, εάν εμφανίσετε και τα δύο ταυτόχρονα, μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να κάνετε εξετάσεις για καρκίνο. Ακολουθούν πέντε σημεία και συμπτώματα καρκίνου του παχέος εντέρου που πρέπει να γνωρίζετε.

Τα συμπτώματα του καρκίνου του παχέος εντέρου

  • Σιδηροπενική αναιμία
  • Αλλαγές στις κινήσεις του εντέρου
  • Ακούσια απώλεια βάρους
  • Κοιλιακό άλγος
  • Κόπωση

1. Σιδηροπενική αναιμία

Η σιδηροπενική αναιμία, όπου ένα άτομο έχει χαμηλά επίπεδα σιδήρου, μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου του παχέος εντέρου. Αυτό συμβαίνει συνήθως επειδή ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία, ιδιαίτερα αιμορραγία από το ορθό, ένα άλλο σύμπτωμα της νόσου.

Ωστόσο, η αιμορραγία μπορεί να συμβεί σε μικροσκοπικό επίπεδο, κάτι που ο ασθενής δεν μπορεί να γνωρίζει. Η απώλεια αίματος προκαλεί αναιμία επειδή τα ερυθρά αιμοσφαίρια στο αίμα περιέχουν σίδηρο. Έτσι, εάν χάσετε αίμα, χάνετε λίγο σίδηρο.

«Όταν διαπιστωθεί ότι κάποιος έχει σιδηροπενική αναιμία, νομίζω ότι το σημαντικό ερώτημα θα είναι πάντα γιατί αυτό το άτομο έχει σιδηροπενική αναιμία; Και αν πραγματικά δεν μπορεί να βρεθεί καλός λόγος, αυτό το άτομο θα πρέπει να υποβληθεί σε κολονοσκόπηση», σημείωσε ο Δρ. Cleary.

Τα κοινά συμπτώματα της σιδηροπενικής αναιμίας περιλαμβάνουν κόπωση, έλλειψη ενέργειας, δύσπνοια και πονοκεφάλους. Μπορείτε να κάνετε μια εξέταση αίματος για να ελέγξετε τα επίπεδα σιδήρου σας.

2. Αλλαγές στις κινήσεις του εντέρου

Οι αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου μπορεί επίσης να είναι ένα πιθανό σύμπτωμα του καρκίνου του παχέος εντέρου, αλλά αυτό μπορεί να εμφανιστεί με διάφορους τρόπους. Εάν ο όγκος είναι χαμηλά στο ορθό, για παράδειγμα, αυτό μπορεί να προκαλέσει στένωση των κοπράνων επειδή πρέπει να πιεστούν για να φύγουν από το σώμα.

Αλλαγές όπως το να πηγαίνουν πιο συχνά στην τουαλέτα, τα κόπρανα λεπτά σαν μολύβι και το αίμα στα κόπρανα είναι συχνές σε ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου. Άλλες αλλαγές μπορεί να περιλαμβάνουν διάρροια, δυσκοιλιότητα και μη αίσθηση ανακούφισης μετά από κένωση.

3. Ακούσια απώλεια βάρους

Η ακούσια απώλεια βάρους μπορεί να είναι σύμπτωμα οποιουδήποτε τύπου καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του παχέος εντέρου. Ωστόσο οι ειδικοί τείνουν να το βλέπουν αυτό σε ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου σε πολύ τελευταίο στάδιο.

«Συνήθως η απώλεια βάρους είναι αρκετά σημαντική, 4,5 έως 9 κιλά σε έξι μήνες έως ένα χρόνο χωρίς ο ασθενής να προσπαθεί ενεργά», είπε ο Δρ. Cleary.

Εάν οι άνθρωποι έχουν ακούσια απώλεια βάρους, θα πρέπει να δουν το γιατρό τους και να καταλάβουν τι συμβαίνει επειδή είναι ένα χαρακτηριστικό υψηλού κινδύνου, ιδιαίτερα εάν παρουσιάζουν ταυτόχρονα άλλο σύμπτωμα, όπως αιμορραγία από το ορθό.

4. Κοιλιακό άλγος

Ο κοιλιακός πόνος, οι πόνοι ή οι κράμπες που δεν υποχωρούν θα μπορούσαν επίσης να αποτελούν ένδειξη ότι ένα άτομο έχει καρκίνο του παχέος εντέρου. «Είναι ενδιαφέρον ότι αυτό είναι στο χαμηλότερο επίπεδο του φαινομένου, αλλά αν έχετε χρόνιο κοιλιακό άλγος, αξίζει απλώς να το συζητήσετε με το γιατρό σας», σημείωσε ο ειδικός.

5. Κόπωση

Το να νιώθετε πολύ κουρασμένοι όλη την ώρα είναι ένα άλλο πράγμα που πρέπει να προσέξετε. Αυτό μπορεί να προκληθεί από την έλλειψη υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων στο σώμα, σύμφωνα με το Bowel Cancer UK.

Πηγή: oloygeia

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 10/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 10/5

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

πιστωτική χρεωστική κάρτα
Κρήτη: Θύμα ηλεκτρονικής απάτης 59χρονος- 8.500 ευρώ έκαναν «φτερά» ως έμβασμα σε τραπεζικό λογαριασμό της Γαλλίας
Ενώ επιχειρούσε να κάνει μία ηλεκτρονική πληρωμή, όχι όμως μέσω της εφαρμογής της τράπεζας αλλά μέσω ιστοσελίδας που βρήκε από μηχανή αναζήτησης,...
Κρήτη: Θύμα ηλεκτρονικής απάτης 59χρονος- 8.500 ευρώ έκαναν «φτερά» ως έμβασμα σε τραπεζικό λογαριασμό της Γαλλίας
viasmos-fovos-bullying
Ναρκωτικά σε σχολεία: «Θα σε σκοτώσουμε, θα σε σφάξουμε» - Ο εκφοβισμός και οι ξυλοδαρμοί μαθητών
«Με σώσατε» είπε ανήλικος στους αστυνομικούς για το κύκλωμα ναρκωτικών σε σχολεία της Πάτρας
Ναρκωτικά σε σχολεία: «Θα σε σκοτώσουμε, θα σε σφάξουμε» - Ο εκφοβισμός και οι ξυλοδαρμοί μαθητών